Porsche isporučio više od 300.000 vozila

Foto: Porsche

Najjači rezultat isporuka u povijesti poduzeća – Porsche je u poslovnoj godini 2021. diljem svijeta predao 301.915 vozila u ruke kupaca. Time je proizvođač sportskih vozila postigao plus od jedanaest posto u odnosu na 2020. godinu.

Tom porastu su pridonijele sve prodajne regije. Najveći porast Porsche je postigao na američkom kontinentu. Kina ostaje najveće pojedinačno tržište.

Unatoč izazovima s nedostatkom poluvodiča i promjenjivoj situaciji s koronavirusom uspjeli smo ispuniti san o vlastitom Porscheu za više kupaca no ikad prije, govori Detlev von Platen, član uprave za prodaju i marketing tvrtke Porsche AG. Potražnja je i dalje velika i naše su knjige s narudžbama dobro popunjene. Stoga puni elana i pouzdanja ulazimo u 2022. godinu – i to u svim regijama svijeta.

Isporuke Taycana više nego udvostručene

Modeli s najvećom potražnjom su i 2021. godine bila SUV vozila marke Porsche: 88.362 kupca su preuzela vozilo tipa Macan. Na drugom mjestu slijedi Cayenne s 83.071 isporučenim primjerkom. Ogromno povećanje je postigao potpuno električni Porsche Taycan: Vozilo je predano 41.296 kupaca čime se broj isporuka u odnosu na prethodnu godinu više nego udvostručio.

Ikona sportskih vozila 911 također nikada nije isporučena u tolikom broju: 38.464 primjerka. Panamera je dosegao 30.220 ispo-ruka. A modeli 718 Boxster i 718 Cayman su 20.502 puta otišli u ruke kupaca.

Globalno postojana velika potražnja

Porsche je uspio povećati svoje isporuke u svim globalnim prodajnim regijama. Poseban plus je zabilježen u SAD-u. Tamo je isporučeno 22 posto više vozila nego u prethodnoj godini. Ukupno su 70.025 kupaca iz SAD-a preuzeli jedan od modela iz opsežne palete proizvoda. Ukupno je na američkom kontinentu Porsche postigao zbroj od 84.657 isporuka – također porast od 22 posto. Kina ostaje najveće pojedinačno tržište proizvođača sportskih vozila te je s povećanjem od osam posto u odnosu na dosadašnju rekordnu 2020. godinu ponovno postigao izvanredan ukupan rezultat. Kineskim kupcima je ukupno isporučeno 95.671 vozilo – unatoč izazovima s uskim grlima u is-poruci. Porsche je u regijama Azija-Pacifik, Afrika i Bliski istok ukupno isporučio 131.098 vozila, dakle, osam posto više nego 2020. godine.

Na domaćem tržištu u Njemačkoj potražnja je također porasla: Porsche je isporučio 28.565 vozila što odgovara rastu od devet posto. Ukupno je u Europi predano 86.160 vozila u ruke kupaca – sedam posto više nego 2020. godine. Pritom je posebno primijećena visoka stopa elektrificiranih sportskih vozila.

Gotovo 40 posto svih Porschea isporučenih 2021. godine u Europi je bilo elektrificirano, tj. plug-in hibrid ili potpuno električno. Ukupni rezultat je vrlo obećavajući i pokazuje jednu stvar: Strategija za daljnju elektrifikaciju naše flote je upalila i odgovara potražnji i preferencijama naših kupaca. Isto tako količina isporuka nije jedini ključni parametar za nas. Štoviše, želimo predstavljati ekskluzivna i jedinstvena iskustva kupaca te ćemo ih nastaviti razvijati na globalnoj razini., govori Detlev von Platen.