Od 1.1.2018. pojeftinjuju novi automobili!

Tekst: Goran Vrhovec

Sinoć je prilikom gostovanja kod g. Šprajca u RTL Direktu, ministar financija Marić objavio da se sprema novi paket mjera poreznog olakšanja prilikom kupovine novih automobila.

Prve su to dobre vijesti za auto branšu od strane naše Vlade u posljednjih pet i pol godina. Izgleda da su vapaji auto zastupnika, bezbrojni sastanci i objašnjavanja koliko zapravo država gubi zbog enormnih nameta na kupnju novih vozila konačno urodili plodom. Prvo je spomenuto smanjenje Posebnog poreza na motorna vozila (PPMV). Do sada se samo pričalo o smanjenju istog za unos rabljenih, no puno je važnije za cjelokupno tržište, sigurnost u prometu i ekologiju da će se smanjenje tog poreza dogoditi i za kupnju novih vozila. Detalji još nisu definirani, točne tablice će biti objavljene za koji dan, no po svemu sudeći smanjenje bi trebalo biti osjetno.


Još je jedna velika vijest i to da će porezni obveznici od 1. siječnja prilikom nabave novog vozila ili najma osobnog automobila, čija vrijednost ne prelazi 400.000,00 kuna (uključujući nabavu svih dobara i usluga u vezi s tim dobrima) ponovno moći koristiti odbitak 50% pretporeza. To je vijest koju smo željno iščekivali i o kojoj se pričalo gotovo kao nekad o skraćenju vojnog roka. Uopće ne treba sumnjati da će ove mjere znatno povećati prodaju novih automobila, a samim time i pozitivno utjecati na sigurnost prometa na cestama i smanjenje zagađenja.


Izmjene postojećeg Zakona propisuju umanjenja iznosa posebnog poreza, i to za plug-in hibridna električna vozila za postotni iznos koji odgovara dosegu vozila izraženo u kilometrima u potpuno električnom načinu rada. Isto vrijedi i za motorna vozila s devet sjedala (umanjenje za 75%) te motorna vozila s osam sjedala (50%).


Također se propisuje iznimka prema kojoj se na motorna vozila iz tarifne oznake 8704 KN (pick-up vozila) posebni porez plaća prema snazi motora u kilovatima, obzirom da je riječ o vozilima koja imaju namjenu i prijevoza putnika i obavljanja gospodarske djelatnosti (prijevoza tereta) pa se propisuje drugačiji način izračuna.
Uz to, izmijenjen je i postupak promjene vlasništva rabljenih vozila na način da više nema ovjere ugovora kod javnog bilježnika, a cijeli postupak će se obavljati na jednom mjestu, odnosno kod tijela nadležnog za registraciju motornih vozila. Na taj način postupak prijave, obračuna i naplate davanja na stjecanje rabljenih motornih vozila ubrzava se i pojednostavljuje, a troškovi se smanjuju. Porezni obveznik plaća upravnu pristojbu, a visina upravne pristojbe će se izračunavati prema starosti vozila i snazi motora.


Čini se da će 2018. godina biti vrlo značajna za sve koji su posredno ili neposredno vezani uz auto industriju u Hrvatskoj. Čim bude novih informacija i točnijih izračuna o tome koliko će automobili pojeftiniti, moći ćete čitati o tome kod nas.