Novi Cayenne sada i kao plug-in hibrid

Foto: Porsche

S novim trendovima dizele iz Porschea istisnut će hibridi pa štutgartski proizvođač nastavlja širiti svoju paletu strujom potpomognutih modela novim Cayenneom E-Hybrid.

U skladu s Porscheovim nasljeđem, E-Hybrid povezuje najbolju dinamiku vožnje svoje klase s maksimalnom učinkovitošću. Trolitreni V6 motor (250 kW/340 KS) i električni motor (100 kW/136 KS) zajedno generiraju snagu sustava od 340 KW (462 KS). Već malo iznad „lera“ na raspolaganju je maksimalan okretni moment od nevjerojatnih 850 Nm, zahvaljujući boost strategiji koja potječe od supersportskog 918 Spyder.

Koliko će boost tehnologija doći do izražaja i u kojoj će se mjeri ponovno napuniti baterija tijekom vožnje, ovisi o pojedinačnom modusu vožnje. U modusima Sport i Sport Plus koji su usmjereni na performanse, cjelokupni energijski sadržaj baterije se može koristiti za boostanje. U modusu Sport baterija se puni do one razine koja je dovoljna za ponovno boostanje. U modusu Sport Plus baterija će se na najbrži mogući način napuniti do kraja. U ostalim se modusima podržava što učinkovitija vožnja.

Plug-in hibridni Cayenne postiže ubrzanje od nula do 100 km/h u 5,0 sekundi te maksimalnu brzinu od 253 km/h. S čisto električnim pogonom novi Cayenne E-Hybrid može prijeći do 44 [1] kilometara s brzinom do 135 km/h. Prosječna potrošnja prema Novom europskom ciklusu vožnje (NEDC) ovisno od upotrijebljenog seta guma iznosi 3,4 – 3,2 l/100 km goriva i 20,9 – 20,6 kWh/100 km električne energije. Istovremeno s uvođenjem Cayenne E-Hybrida Porsche proširuje svoju ponudu sustava komfora i asistencije za cjelokupnu seriju modela Cayenne dodatnim opcijama kao što su novi head-up zaslon, masažna sjedišta i 22“ lakometalni kotači.

Plasiranje na tržište i cijena

Novi Cayenne E-Hybrid od sada se može naručiti, a cijena u Njemačkoj uključujući PDV i opremu specifičnu za pojedinu zemlju počinje od 89.822 eura. Plasiranje na tržište u Europi uslijedit će krajem svibnja 2018. godine.

[1] Raspon maksimalnog električnog dosega od 42 do 44 km ovisi o upotrijebljenom setu guma.