Novi Porsche 911 GT3 rastura na Nürburgringu

Foto/Video: Porsche

U današnje vrijeme, realno gledano napredak novih modela u odnosu na prethodnike nije lagano mjerljiv, osim ako nije riječ o vrlo fokusiranim izvedbama za koje je standard vrijeme kruga na Nordschleifeu. O tome često pričamo u zadnje vrijeme pa da vam ne bude dosadno, evo novosti.

Prije par dana na legendarnoj, više od 20 kilometara dugoj stazi Porscheova ekipa dovezla je svoj novi GT3 da se vidi napredak koji je napravljen u odnosu na prošli model. S 7:25 stari GT3 nikako nije spadao u spore aute, no dodatnim naporima na novom modelu (koji se opet može dobiti i s ručnim mjenjačem) Porsche je ponovno uspio izvesti pravo malo čudo iz svog 911.

porsche_gt3_Nordschleife_Frank-Steffen Walliser

Laganim povećanjem snage s 475 na okruglih 500 KS  te temeljnom doradom voznih svojstava i upravljivosti postigli smo ne samo veći užitak vožnje već i osjetno poboljšanje vremena na Nordschleifeu,  riječi su Frank-Stefen Wallisera, voditelja GT modela u Porscheu. Voditelj cijelog projekta GT vozila, Andreas Preuninger dodao je da su rekordna vremena do prije nekoliko godina postizana na slick gumama, dok se ovdje radi o potpuno normalnim gumama koje kupci dobivaju sa svojim GT3 za svakodnevnu uporabu. Tako je novi GT3 osim bonusa brzine zadržao i ono najbitnije za jedan Porsche – svakodnevnu upotrebljivost.

porsche_gt3_Nordschleife

Da bi se postiglo poboljšanje od 12.3 sekunde u odnosu na stari model, poseglo se za pravom natjecateljskom tehnologijom. 500 KS snažan motor došao je iz natjecateljskog GT3 Cup modela. Sa zakretnom stražnjom osovinom, sedambrzinskim PDK mjenjačem i Michelin Sport Cup 2 gumama potpuno serijski opremljen GT3 krenuo je u ovu avanturu i postigao vrijeme 7:12.3.

porsche_gt3_Nordschleife_Lars_Kern

Temperatura zraka bila je 8 stupnjeva, a asfalta 14, što je po testnom vozaču Larsu Kernu koji je bio za upravljačem idealno za postizanje dobrih vremena. Postignuto vrijeme službeno je potvrđeno i od prisutnog bilježnika. Frank-Stefena Walliser pritom je izjavio da „Tko je brz na Nordschleifeu, taj je brz bilo gdje na svijetu.“

Kako je to izgledalo, pogledajte u priloženom videu:

porsche_gt3_fact_sheet_1

porsche_gt3_fact_sheet_2