Novi Mercedes-Benz GLE Coupé

Foto: Mercedes-Benz

Novi GLE Coupé je još jedan primjer Mercedesove strategije ciljanog zadovoljavanja svih zahtjeva klijenata u segmentu premium SUV modela. Iz relativno male niše, segment SUC, odnosno SUV coupéa, u kratkom vremenu se razvio u trend.

Pogled sprijeda kombinira karakteristike Mercedes-Benz SUV obitelji s jasnim coupéovskim atributima: prednja maska u obliku dijamanta s jednom vodoravnom prečkom referencira se na druge coupé modele iz Mercedes-Benz ponude. S druge strane, otvori u prečki odražavaju SUV karakter, kao i sjajni kromirani štitnik podvozja prednjeg donjeg spojlera. Kod AMG line izvedbe, prednja maska se proširuje prema dolje u obliku slova A, a klinovi prednje maske u obliku dijamanta su kromirani.

Novi GLE Coupé dugačak je 4939 mm i širok 2010 mm (39 mm duži i 7 mm širi od prethodnika). Međuosovinski razmak je narastao za 20 mm u usporedbi s prethodnikom, ali ostaje 60 mm kraći u odnosu na model GLE, što doprinosi sportskom upravljanju kao i pojavi.

Dinamičnost ove coupéovske linije je posebno očita na dizajnu stražnjeg dijela. Ispod C-nosača, iz bočne strane vozila izlazi široka mišićava površina, počevši od stražnjih vrata i okružujući stražnja svjetla. Autonomna, dvodijelna stražnja svjetla odgovaraju karakterističnom dan i noć dizajnu Mercedes-Benz SUV stražnjih svjetala s njihovim poznatim zaokruženim blokovima i tankim dizajnom. Neprekinuti prijelaz sa stražnjih vrata na branik, registarska pločica u braniku iznad kromiranog štitnika podvozja i integrirani ukrasni elementi ispušnih cijevi kompletiraju sintezu coupé i SUV modela.

Unutrašnji dizajn: coupé bez ograničenja

Unutrašnjost novog modela GLE Coupé dijeli razne zajedničke značajke s drugim modelima u novoj premium-SUV obitelji s jasnim naglaskom na sportski aspekt. Moderni kokpit s dva velika zaslona dijagonale 12,3 inča / 31,2 cm i istaknuta oblikovana prednja ploča, vodoravno podijeljena ukrasnim elementom, koja se stapa s oblogama vrata, izgleda poznato. Gornja površina presvučena je ARTICO umjetnom kožom, koja je standardna za GLE Coupé.

Sportski naglasak osiguran je standardnim sportskim sjedalima, koja nude posebno dobro poprečno držanje, s presvlakama od ARTICO kože i novim sportskim upravljačem presvučenim nappa kožom, koji je također standardni dio opreme za ovaj coupé. Presvlake sjedala u kombinaciji kože/nappa kože i obloga vrata u kombinaciji boja klasična crvena/crna, ekskluzivno su dostupni za ovaj coupé.

Prostrani koliko mogu biti: individualni kroj sportskog odjela

Linija karoserije ovog coupéa s četiri vrata je namjerno uže skrojena u odnosu na model GLE i nudi osjetno više prostora u odnosu na prethodnika, pružajući prostranost za pet putnika. To je stoga što je međuosovinski razmak 60 mm kraći nego kod GLE SUV modela, ali 20 mm duži nego u slučaju prethodnog coupé modela, a to doprinosi prostoru za sjedenje i noge putnika. Dimenzije ulaza su povećane za 35 mm. Na mnogim mjestima, ovaj novi član obitelji nudi veće unutrašnje dimenzije što značajno doprinosi osjećaju prostranosti.

Kapacitet pretinaca u unutrašnjosti je povećan na ukupno 40 litara. Prtljažnik je i u standardnom stanju sa svojih 655 litara velik, a u tom položaju svoj teret skriva ispod visokokvalitetnog, sklopivog i uklonjivog pokrova koji se učvršćuje magnetima. Naslon stražnjih sjedala koji se preklapa u omjeru 40:20:40 povećava kapacitet prtljažnika na 1790 litara – 70 litara više nego kod prethodnika, te je po tome najbolji u segmentu. Po potrebi osigurava teretni prostor ravne podnice do dužine od dva metra i širine do 1080 mm što je redom povećanje od 87 i 72 mm u odnosu na prethodnika.

Mora se iskusiti: Mercedes-Benz User Experience

GLE Coupé nudi najnoviju generaciju MBUX (Mercedes-Benz User Experience) informacijsko-zabavnog sustava. Informacije na ploči s instrumentima i medijskom zaslonu lako su čitljive na velikim zaslonima visoke razlučivosti. Emotivna prezentacija s briljantnom grafikom ističe sveobuhvatnost ove intuitivne kontrolne strukture. Naravno, tu su poznata LINGUATRONIC online glasovna kontrola i MBUX-ova mogućnost učenja, kao i veliki raspon opcija udobnosti i aplikacija, koje mogu biti uključene u MBUX ili biti kontrolirane preko njega. Ako klijent ima Amazon Music račun, može svoju glazbu prenijeti u vozilo preko Mercedes me „Online Music” usluge.

Snažni šest-cilindrični dizel za Europu

Početkom prodaje moći će se odabrati snažni šest-cilindrični dizelski modeli u obliku izvedbi 350 d i 400 d (kombinirana potrošnja goriva 8,0-7,5 l/100 km, kombinirane CO2 emisije 221-197 g/km). Zajedno s novim 4MATIC sustavom s isporukom momenta na zahtjev i međuosovinskim razmakom koji je za 60 mm kraći nego kod SUV modela GLE, osiguravaju dinamično iskustvo vožnje. Benzinska inačica koja će biti dostupna na početku prodaje je Mercedes-AMG GLE 53 4MATIC+ Coupé (kombinirana potrošnja goriva 9,3 l/100 km, kombinirane CO2 emisije 212 g/km). U tijeku su pripreme za plug-in-hibridnu inačicu s praktičnim, lokalnim dometom s nultom razinom emisija, kao i za izvedbu GLE SUV.

Sportska nota kao dio standardne opreme: izvedba pogona

Snaga na zahtjev, odnosno moment prema potrebi moto je ovog pogonskog sklopa, jer sve izvedbe novog GLE Coupé imaju prijenosni sklop s elektronički kontroliranom višeslojnom spojkom iza 9G-TRONIC automatskog mjenjača. AMG SPEEDSHIFT TCT 9-stupanjski automatski mjenjač (TCT = Torque-Clutch Transmission) osigurava emocionalne promjene stupnjeva s ekstremno kratkim vremenima prebacivanja. Optimalno je podešen za motor i obećava agilno kretanje koje je tipično za AMG, zajedno s brzim promjenama stupnjeva – bilo automatski, ili ručno preko poluga na upravljaču. Prebacivanja stupnjeva prema gore ili dolje provode se trenutno. Pogotovo u „Sport+” programu vožnje i ručnom režimu rada, mjenjač ima brzi odziv. Višestruka prebacivanja u niže stupnjeve omogućuju brza među ubrzanja.

Novi GLE Coupé modeli iz Mercedes-Benza i model Mercedes-AMG bit će javnosti prvi put predstavljeni na međunarodnom salonu automobila u Frankfurtu (12.-22.9.2019). U salonima će se pojaviti u proljeće 2020.