Novi Mercedes-Benz AMG CLA 35 4Matic

Foto: Mercedes-Benz

Nekoliko mjeseci nakon dobro prihvaćene, jednako motorizirane A-klase koja predstavlja ulazak u AMG svijet, Mercedes je taj recept odlučio primijeniti i u svojoj najmanjoj coupé-limuzini.

Model CLA je od svog dolaska bilježio sjajne prodajne rezultate, a s ovom najnovijom inkarnacijom želi privući nove klijente u moćnu AMG obitelj.

Ovaj coupé s četiri vrata dijeli progresivnu tehnologiju s A-klasom koja se proizvodi u Affalterbachu, ali je još odvažniji sa svojim dizajnom ikone i inteligentnim MBUX unutrašnjim asistentom. Agilni 2.0-litreni četiri cilindrični turbo motor visokog momenta razvija snagu od 225 kW (306 KS), koja se promjenjivo raspodjeljuje na sva četiri kotača preko 7-stupanjskog mjenjača s dvostrukom spojkom. Sportske performanse (ubrzanje od 0-100 km/h za 4,9 sekundi) povezane su sa širokim rasponom iskustava vožnje – od jako sportskog do udobnog na dugim putovanjima.

Novi CLA 35 je atraktivna ponuda za mlade, aktivne i životnog stila svjesne ciljane klijente. Ovi klijenti vrlo jasno definiraju svoje zahtjeve: oni od svog vozila očekuju uzbudljiv dizajn zajedno sa superiornim performansama i inspirirajućim značajkama upravljanja. Novi CLA 35 utjelovljuje upravo ovaj način života – te omogućuje ulazak u AMG Driving Performance fascinirajući svijet na posebno emocionalan način, kaže Tobias Moers, izvršni direktor tvrtke Mercedes-AMG GmbH.

Specifične mjere za ojačanje prednjeg dijela školjke čine osnovu za precizne značajke skretanje i stabilnost kuta kotača komponenata šasije, čak i pri vožnji višim brzinama. Takozvana shear panel, vijcima učvršćena aluminijska ploča ispod motora, također povećava torzijsku čvrstoću prednjeg dijela modela CLA 35. Dva dodatna dijagonalna elementa u prednjem dijelu podvozja, također smanjuju uvijanje i povećavaju krutost karoserije.

2,0-litreni turbo motor predstavlja novinu i bazira se na M 260 četiri-cilindričnom motoru iz nove A-klase. Ova nova pogonska jedinica može se pohvaliti spontanim odzivom na pritisak papučice gasa, visokim momentom (400 Nm maks. okretni moment pri 3.000 o/min), vrhunskim agilnim odzivom i emocionalnim zvukom motora. Karter motora, napravljen od lijevanog laganog aluminija visoke čvrstoće, smanjuje masu vozila gdje je to najvažnije što se tiče dinamike vožnje.

Za prednabijanje koristi se twin-scroll turbo punjač . On kombinira optimalan odziv pri nižim okretajima motora sa snažnim povećanjem snage pri višim okretajima. Kućište twin-scroll turbo punjača je podijeljeno u dva paralelna odvoda. Zajedno s dva odvojena ispušna odvoda ispušnog sustava. To omogućuje odvojeno usmjeravanje ispušnih plinova na kotač turbine.

Visoki tehnološki standardi novog četiri cilindričnog motora također su istaknuti raznim mjerama za povećanje učinkovitosti. One uključuju CAMTRONIC promjenjivu kontrolu ventila, inteligentno upravljanje toplinom za motor i ulje, piezo ubrizgavače visoke preciznosti i paljenje s višestrukim svjećicama. U proizvodnji, patentirani CONICSHAPE® tretman cilindara smanjuje unutrašnje trenje i također povećava učinkovitost.

AMG SPEEDSHIFT DCT 7G mjenjač s dvostrukom spojkom također doprinosi agilnom i dinamičnom karakteru novog CLA 35 4MATIC. Prijenosni odnosi su proračunati da vozač može iskusiti snažna ubrzanja u svim područjima okretaja motora, u kombinaciji s brzim prebacivanjima i optimalnim okretajima prilikom prebacivanja u više stupnjeve. Standardna RACE-START (launch control) funkcija omogućuje maksimalno ubrzanje iz mirovanja. Funkcije AMG SPEEDSHIFT DCT 7G mjenjača zaokružene su s privremenim M režimom koji se aktivira polugama mjenjača iza upravljača u bilo kojem režimu vožnje, i ručnim režimom mjenjača ”M” za ručno prebacivanje stupnjeva polugama iza upravljača.

Dinamičnost, agilnost i performanse – ova tri atributa karakteriziraju standardni pogon na sve kotače novog modela AMG CLA 35 4MATIC. Ovaj promjenjivi AMG Performance 4MATIC sustav kombinira najbolje moguće držanje podloge s puno zabave u vožnji. Raspodjela momenta je beskonačno promjenjiva kako bi odgovarala zahtjevima dinamičnog upravljanja. Raspodjela se kreće od samo prednjeg pogona do 50:50 raspodjele između prednje i stražnje osovine.

Novi Mercedes-AMG CLA 35 4MATIC proslaviti će svoju svjetsku premijeru  međunarodnom salonu automobila u New Yorku, 16. travnja 2019. Početak prodaje je planiran 29. travnja 2019, a u Europskim salonima će se naći u kolovozu 2019.

Kratki pregled podataka Mercedes-AMG CLA 35 4MATIC

Motor  2,0-litreni 4-cilindrični redni motor s turbo punjačem na ispušne plinove s dva vijka

Zapremina  1991 cm3

Maks. snaga  225 kW (306 KS) pri 5800 o/min

Maksimalni okretni moment  400 Nm pri 3000-4000 o/min

Pogonski sustav  AMG Performance 4MATIC potpuno promjenjivi pogon na sve kotače

Mjenjač  AMG SPEEDSHIFT DCT 7G mjenjač s dvostrukom spojkom

Kombinirana potrošnja goriva  7,3-7,2 l/100 km