Novi Mercedes-AMG CLA 45 4MATIC+ Shooting Brake

Foto: Mercedes

Nedavno predstavljen Mercedesov novi četverocilindrični motor, koji je pomaknuo granice snage u svojoj kategoriji, živi u sve više modela.

Sada je i CLA Shooting Brake dobio AMG tretman u vidu 387 ili 421 KS (ovisno o izvedbi, CLA 45 4Matic+ ili CLA 45 S 4Matic+) snažnog dvolitrenog motora, čime je ovaj lifestyle karavan postao ozbiljna prijetnja i broj većim konkurentima.

Kombinacija iznimno sportskih performansi (ubrzanje 0-100 km/h za 4,1/4,0 sekunde) i varijabilnog interijera s povećanim kapacitetom prtljažnika usmjerena je na mladu ciljnu skupinu koja vodi aktivan i raznolik život na poslu i u slobodno vrijeme. Dinamika vožnje i sportski doživljaj proizvoda je na razini koja je dosad bila nezamisliva u kompaktnoj klasi. Naš Shooting Brake dodatno nudi naglašen stupanj korisne vrijednosti, uz izražajni idiom dizajna s mnogo stila. – kaže Tobias Moers, izvršni direktor tvrtke Mercedes -AMG GmbH.

Nova značajka koja čini značajan doprinos neusporedivom iskustvu vožnje je aktivni, potpuno promjenjivi AMG Performance 4MATIC + pogon na sva četiri kotača: ovaj sustav po prvi put nudi selektivnu distribuciju snage na stražnjoj osovini putem AMG TORQUE CONTROL sustava. To znači da se snaga raspodjeljuje na lijevi i desni stražnji kotač vrlo fleksibilno i u različitim omjerima, u skladu s danom situacijom u vožnji – što rezultira optimalnom vučom, bez obzira na uvjete na kolniku i u kojem smjeru nas cesta vodi.

Osim toga, spektakularan Drift mode (serijski na S-modelu, uključen u opcijski AMG DYNAMIC PLUS paket za osnovni model) pruža još veći užitak u vožnji. To je moguće zahvaljujući novo razvijenom stražnjem diferencijalu, koji po prvi put uključuje dvije spojke s više ploča. One se otvaraju i zatvaraju brzinom munje, radi kontrole protoka okretnog momenta za svaki stražnji kotač pojedinačno.

Četverocilindrični motor pruža iznimno moćnu pogonsku silu u dvije izlazne snage: 310 kW (421 KS) kao S-model i 285 kW (387 KS) u osnovnoj izvedbi. Novi kompaktni sportaši odrađuju sprint od nule do 100 km/h u rekordnom vremenu: CLA 45 S 4MATIC+ Shooting Brake treba samo 4,0 sekunde, dok osnovni model CLA45 4MATIC+ Shooting Brake dostiže istu brzinu za 4,1 sekundu. Najveća brzina osnovnog modela je elektronički ograničena na 250 km/h, dok S-model napušta tvornicu s maksimalnom brzinom od 270 km/h. S opcijskim AMG vozačkim paketom i osnovna varijanta također može postići do 270 km/h.

Osim svojih performansi, novi motor impresionira svojim trenutnim odzivom. U tu svrhu je krivulja zakretnog momenta pažljivo izbalansirana (“torque shaping”): maksimalni okretni moment od 500 Nm (480 Nm za osnovnu verziju) dostupan je u rasponu od 5000-5250 o/min (4750-5000 o/min u osnovnoj verziji). S ovom konfiguracijom AMG-ovi inženjeri su postigli isporuku energije sličnu klasičnom usisnom motoru.

Novi motor se sklapa u potpunosti ručno. Na prvom katu AMG manufakture za proizvodnju motora u Affalterbachu instalirana je potpuno novo projektirana proizvodna linija, u kojoj je marka Mercedes-AMG princip „Jedan čovjek, jedan motor” dovela na novu razinu, zajedno s Industry 4.0 metodama koje uključuju najnovija saznanja o ergonomiji, rukovanju materijalima, osiguranju kvalitete, održivosti i učinkovitosti.

Sustav kočenja visokih performansi osigurava usporavanje otporno na slabljenje i kratke zaustavne putove. U osnovnim modelima, prednje monoblok fiksne čeljusti sa četiri klipa djeluju na diskove dimenzija 350 x 34 milimetara, dok se na stražnjoj osovini nalaze, plivajuće čeljusti s jednim klipom na diskovima dimenzija 330 x 22 milimetra. Diskovi su interno ventilirani i perforirani za bolju disipaciju topline i sprečavanje slabljenja kočnica, čak i pri ekstremnoj uporabi. Sivo obojane čeljusti imaju bijeli AMG natpis. S-model usporava još moćniji sustav kočenja,  s fiksnim čeljustima sa 6 klipova i diskovima dimenzija 360 x 36 milimetara na prednjoj osovini. U tom slučaju čeljusti kočnica su obojane u crvenu boju i nose crni AMG natpis.

Sve navedeno jasno pokazuju da snažni motori i vrhunske performanse i dalje imaju svoju publiku te da ćemo još dugo moći uživati u vrhunskim voznim svojstvima, bez obzira na sve strože norme ispušnih plinova i što niže potrošnje. A Mercedes-Benz očito na ovaj način želi privući mlađu klijentelu svojoj AMG obitelji nudeći im stilski maksimalno dotjeran, a ujedno i praktičan te svakako ekstremno brzi CLA u ovim AMG 45 izvedbama.