Novi Infiniti Q30

U Infiniti salonu u Zagrebu predstavljen je novi model japanskog premium proizvođača. Riječ je o prvom kompaktu ove marke koja je do sada bila najpoznatija po sportskim SUV-ovima, limuzinama i coupéima.

Ulazak u najpopularniji segment dogodio se uz pomoć Mercedesa A-klase s kojim Q30 dijeli platformu i dizelske motore. Sa skoro 4.5 metra duljine spada u sam vrh ponude petvratnih modela, a bogate opreme, kao i sportske kvalitete kojima se Infiniti do sada dokazivao, prvi će puta biti dostupne i nešto široj publici.

Sa startnom cijenom od 255.386 kn za opremu Base i motor 1.5 dCi od 109 KS teško da ćete ga zamijeniti s nekim drugim dalekoistočnim markama, no to Infinitiju nije ni cilj. U verziji s ručnim mjenjačem do stotke ubrzava za 12 sekundi i potegne do 190 km/h, uz potrošnju od deklariranih 3,6 litara.

Marka je to koja je nastala kao Nissanov odgovor na Lexus od Toyote, no dok se Lexus dosta oslanja na svoju matičnu marku, Nissanova je filozofija potpuno drukčija pa Infiniti na tržištima nikada ne zastupaju prodavači Nissanovih modela.

Osim toga, zanimljivo je da se Q30 proizvodi u Sunderlandu u Velikoj Britaniji pa su davanja na ovaj Infiniti bitno niža nego što je to slučaj s modelima proizvedenim u Japanu. Za one koji ipak vole potegnuti, u skladu s Infiniti tradicijom nude se i jači motori – 2,2-litreni dizel od 170 KS (također znan nam iz CLA i C klase) garantira i bitno bolje performanse, dok će 1.6 turbo benzinci od 122 i 156 KS ostati zanemareni ovaj put jer ih „ubija“ trošarina. Postoje četiri nivoa opreme, a top model je 2.2 7AT AWD sa 7-brzinskim automatskim mjenjačem, pogonom na sve kotače i najbogatijim paketom opreme koji košta 398.784 kn.