Novi Citroën C3

Foto: Citroën

Citroën je lansirao novi C3 na hrvatsko tržište i tako obnovio svoj najprodavaniji model, koji je od 2002. proizveden u više od 3,5 milijuna primjeraka.

Svojom osobnošću izražajnih boja, novi C3 ruši ustaljena tržišna pravila te donosi svježinu i optimizam. Ističe se jedinstvenim oblikom i grafičkim elementima koji pridonose njegovom energičnom stavu punom samopouzdanja. Odvažan stil naglašavaju i brojne mogućnosti personalizacije. Unutrašnjost novog C3 odlikuje se dizajnom koji u prvi plan stavlja udobnost, tako da je svako putovanje ispunjeno zadovoljstvom. Novi C3 ima 5 vrata te je praktičan, a istodobno i kompaktan uz duljinu od 3,99 m.

novi_citroen-c3_1

Uz sva obilježja marke Citroën, novi C3 fantastičan je adut koji će marku uzdignuti na novu razinu. Velik je to napredak za naš najprodavaniji model, koji predstavlja gotovo 20 % automobila prodanih u Europi. Njegova snažna osobnost i udobnost znat će zavesti nove kupce koji očekuju karakter i suvremenost, te će pomladiti imidž marke – izjavila je Linda Jackson – generalna direktorica marke Citroën.

Novi Citroën C3 utjelovljuje temeljne vrijednosti marke

Već se na prvi pogled ističe jedinstven oblik novog C3. Visok i karizmatičan prednji blok i široke konture automobilu daju mu snažan i energičan stav. Stražnji kraj naglašava širinu vozila. Te glatke površine ističu stražnja 3D svjetla te daju jedinstven i tehnološki napredan identitet novom modelu C3. Poseban je trud uložen u aerodinamičnost C3 kako bi se postigao koeficijent otpora zraka SCx od 0,63 m². Krov automobila niži je za 4 cm u odnosu na prethodnu generaciju.

novi_citroen-c3_3

Novi C3 izvana nudi dvobojnu karoseriju. Dostupna je u 9 boja karoserije (bijela Banquise, crna Perla Nera, siva Shark, siva Aluminium, crvena Rubi, zelena Almond, plava Cobalt, narančasta Orange Power i bež Sable) i 3 boje krova (bijela Opale, crna Onyx i crvena Aden), što omogućuje oko 36 kombinacija. Zahvaljujući tom izboru klasična se boja može osvježiti obojenim krovom ili baš suprotno, živahnija boja karoserije može se ublažiti staloženom bojom krova.

Izvana, novi C3 može krasiti i kombinacija dvobojne karoserije s 3 boje krova, koje prate obojani detalji na svjetlima za maglu, kućištima osvrtnih zrcala, stražnjim staklima i na Airbump-u®.

novi_citroen-c3_4

U unutrašnjosti su dostupna 4 paketa uređenja, kako bi svatko mogao izabrati unutrašnjost koja odgovara njegovoj osobnosti. Sjedala novog Citroën C3 dizajnirana su tako da budu široka i prostrana, što je ključan element za udobnost kabine.

ConnectedCAM Citroën™

Predstavljena prvi put u svijetu, kamera ConnectedCAM Citroën™ pojavljuje se na novom C3 te povezuje druženje i bezbrižnost. Ta je kamera tehnološka novost „made by Citroën“, povezana je s internetom i raspolaže velikim kutom od 120°, razlučivošću full HD, 2 milijuna piksela, GPS-om i unutarnjom memorijom od 16 GB. Nalazi se odmah iza unutarnjeg osvrtnog zrcala te bilježi ono što vozač vidi izvan vozila, ispred sebe.

novi_citroen-c3_5

Samo jednim pritiskom vozač može sasvim sigurno fotografirati ono što vidi i objaviti taj sadržaj na društvenim mrežama. Zahvaljujući toj kameri povezanoj s internetom, vozač može sačuvati uspomene na dojmljive krajolike, zalazak sunca itd. Na isti način vozač može dugim pritiskom snimiti video do 20 sekundi te ga objaviti kada se zaustavi. Sadržaji se mogu izravno objaviti s pomoću besplatne aplikacije ConnectedCAM Citroën koja omogućuje preuzimanje i objavu fotografija i videa.

U slučaju sudara automatski se aktivira snimanje te se omogućuje pohranjivanje snimke duge minutu i pol (30 sekundi prije / 1 minuta nakon sudara). Taj sustav može biti koristan vozaču u slučaju nesreće te poslužiti kao dokaz.

novi_citroen-c3_2

Učinkovitost novog modela C3 odražava se i u gami snažnih i ekonomičnih motora: benzinskih PureTech i dizelskih BlueHDi. Opremljen je ručnim mjenjačem s benzinskim trocilindarskim motorima PureTech 68, 82 te dizelskim motorima BlueHDi 75 (Stop & Start) i 100 (Stop & Start).

Cijene kreću od 82.900 kn za model PureTech 68 BVM Live pa sve do 125.900 kn za BlueHDi 100 S&S BVM Shine. Novi Citroën C3 dolazi s 5 godina jamstva, odnosno 80.000 km.