Nova A-klasa Sedan

Foto: Mercedes-Benz

Obitelj kompaktnih automobila iz Mercedes-Benza nastavlja rasti: A-klasa Sedan bit će predstavljena krajem 2018. godine.

Ova limuzina s četiri vrata ima međuosovinski razmak od 2729 milimetara i proporcije dinamične, ali istovremeno i kompaktne limuzine s kratkim prednjim i stražnjim prevjesima. U vrhu je svog segmenta glede prostora za glavu na stražnjim sjedalima. Uz to, ovaj limuzinski model ima poznate prednosti A-klase koje podrazumijevaju moderne i učinkovite motore, visoku razinu sigurnosti zahvaljujući tehnološki naprednim sustavima za pomoć vozaču iz S-klase te intuitivni i pametni MBUX – Mercedes-Benz User Experience informacijsko-zabavni sustav.

Uz koeficijent otpora zraka Cd od 0,22 i prednju površinu od 2,19 m², nova A-klasa Sedan ima najmanji otpor zraka od svih velikoserijskih vozila na svijetu i time izjednačava svjetski rekord modela CLA Coupé.

Nova A-klasa proizvodit će se u Aguascalientesu u Meksiku te Rastattu u Njemačkoj, razvijena je u njemačkom Sindelfingenu, a prvi put će biti predstavljen javnosti na skorašnjem Pariškom salonu automobila. Mercedes-Benz predstavio je već  model A-klase L Sedan na ovogodišnjoj izložbi Auto China u Pekingu koja je održana u travnju. Ovaj limuzinski model ekskluzivno je razvijen i kao model dužeg međuosovinskog razmaka za kinesko tržište i također se tamo ekskluzivno proizvodi.

Nakon uspješnog starta A-klase, stvari se u Mercedes-Benzu odvijaju brzo u smislu predstavljanja nove obitelji kompaktnih automobila. Kao odgovor na želje mnogih klijenata, sada po prvi put nudimo A-klasu i kao limuzinu, kaže Britta Seeger, članica Upravnog odbora kompanije Daimler AG, odgovorna za oglašavanje i prodaju Mercedes-Benz automobila. Svatko tko traži kompaktnu sportsku limuzinu s odvojenim prtljažnikom sada ima novu atraktivnu alternativu. Omogućit će nam da osvojimo nove kupce za marku Mercedes-Benz.

Nova generacija kompaktnih modela značajno je doprinijela pomlađivanju i promjeni percepcije marke Mercedes-Benz. Predstavljanjem modela CLA Coupé s četiri vrata u SAD-u 2013. godine, po prvi put se na američkom tržištu počeo prodavati kompaktni Mercedes-Benz. U 2017. godini gotovo svaki drugi kupac kompaktnog Mercedes-Benz vozila na američkom tržištu prethodno je vozio konkurentsko vozilo, a preko 50 posto CLA kupaca po prvi put je odabralo marku Mercedes-Benz (novopridošli kupci).

A-klasa je postavila temelje današnjem segmentu kompaktnih Mercedes-Benz automobila 1997. godine, a od tada je u svijetu prodano više od šest milijuna jedinica. A-klasa Sedan, kao sedmi model, dodatno proširuje ponudu kompaktnih automobila iz Mercedes-Benza. Logičan dodatak jer Mercedes-Benz s C, E i S-klasom ima više kompetencija u segmentu premium limuzina od drugih proizvođača.

Motori: početak s jednim dizelskim i jednim benzinskim motorom

Sljedeći motori bit će dostupni prilikom početka prodaje A-klase Sedan[1]:

  • A 200 (120 kW/163 KS, 250 Nm); sa 7G-DCT mjenjačem s dvije spojke (kombinirana potrošnja goriva 5,4-5,2 l/100 km, kombinirane CO2 emisije 124-119 g/km)
  • A 180 d (85 kW/116 KS, 260 Nm); sa 7G-DCT mjenjačem s dvije spojke (kombinirana potrošnja goriva 4,3-4,0 l/100 km, kombinirane CO2 emisije 113-107 g/km).

Oprema i dodaci: KEYLESS-GO sustav s HANDS-FREE ACCESS funkcijom

Osnovni model je već  bogato opremljen. Standardne značajke uključuju MBUX – Mercedes-Benz User Experience infotainment sustav s dodirnim zaslonom te sustave pomoći u vožnji kao što su Active Brake Assist i Active Lane Keeping Assist. Uz to, A-klasa Sedan može se specificirati s linijama opreme Style, Progressive i AMG Line, Night paketom, kao i dodatnom opcijskom opremom.

KEYLESS-GO Convenience paket s HANDS-FREE ACCESS funkcijom bit će, na primjer, jedna od dostupnih opcija. HANDS-FREE ACCESS funkcija omogućuje potpuno automatsko otvaranje poklopca prtljažnika bez ruku, pokretom noge ispod stražnjeg branika. A-klasa Sedan će u godini početka prodaje biti dostupna u izvedbi Edition 1.

Unutrašnji dizajn: revolucija iznutra

Unutrašnjost nove A-klase potpuno je redefinirana svojim modernim, avangardnim izgledom. Mercedes-Benz odlučio se za potpuno novi pristup, potaknuvši revoluciju u kompaktnoj klasi iznutra s novim osjećajem prostranosti. Jedinstvena arhitektura unutrašnjosti posebno je oblikovana avangardnom izvedbom prednje ploče: dizajneri su u potpunosti uklonili kupolu iznad kokpita. Zahvaljujući tome, glavni dio prednje ploče u obliku krila širi se od jednih do drugih vrata bez vizualnog prekida. Široki zaslon (opcija) u potpunosti je samostojeći, a istaknutu značajku predstavljaju i ventilacijski otvori u obliku turbina.

Potpuno samostojeći kokpit dostupan je u tri izvedbe:

  • s dva 7-inčna zaslona (17,78 cm),
  • s jednim 7-inčnim i jednim 10,25-inčnim (26 cm) zaslonom i

Ovjes: agilan i udoban

Ovisno o izvedbi motora i željama vozača, za A-klasu u ponudi je nekoliko sustava ovjesa. Ponuda kotača kreće se od 16 do 19 inča.

Prednja osovina nove A-klase uključuje McPherson izvedbu. Snažnije izvedbe i modeli sa 4MATIC sustavom, prilagodljivom tvrdoćom ovjesa ili većim kotačima, opremljene su naprednom multilink stražnjom osovinom. Drugi modeli imaju prema masi optimiziranu stražnju osovinu s torzijskim stabilizatorom.

Proizvodnja nove A-klase Sedan u Mercedes-Benzovom postrojenju Rastatt u Njemačkoj započet će 2019. godine. Rastatt je vodeće postrojenje za kompaktne automobile u ovoj globalnoj proizvodnoj mreži. Postrojenje je odgovorno za globalnu kontrolu proizvodnje kao i upravljanje kvalitetom i dobavljačima. Rastatt također podržava početak proizvodnje u drugim postrojenjima, na primjer obukom zaposlenika. Nova A-klasa hatchback već od travnja silazi s proizvodne linije postrojenja Rastatt.

[1] Navedene brojke određene su u skladu s propisanom mjernom metodom. To su "NEDC CO2 brojke” u skladu s čl. 2 br. 1 odgovarajućeg propisa (EU) 2017/1153. Vrijednosti potrošnje goriva izračunate su na osnovi ovih brojki.