Nova Honda Civic stiže uskoro

Tekst: Goran Vrhovec / Foto: Honda

Nova, deseta generacija Hondinog Civica početkom 2017. stiže i na naše tržište. Za brojne europske kupce Civic predstavlja Hondu i to je tzv. core model oko kojeg se sve okreće te predstavlja bestseller u njihovom portfoliu. Stoga ne čudi da je novi Civic u tijeku razvoja prošao program kao nijedan Hondin model do sada u povijesti.

Nastavljajući na se na 40 godina tradicije novi Civic ostaje vjeran originalnom konceptu „Auto za ljude, auto za svijet“. Spoj je to prepoznatljivog izgleda, naglaska na sportskom imidžu i višestruke iskoristivosti i praktičnosti, ali s posebnim fokusom na užitak u vožnji.

Svrsishodna linija Civica uvjerljivo prezentira sportski karakter. Dulji, niži i širi, novi Civic ima kratke prevjese i napete linije koje pokazuju visok nivo aerodinamičke efikasnosti. Oštro i agresivno „lice“, naglašeni blatobrani kao i izraženi usisnici sprijeda i straga dodatno naglašavaju njegove sportske ambicije. O središnje smještenim ispušnim cijevima da i ne govorimo.

honda_civic_stize_u_prodaju_1

Novi Civic potpuno je nov model čiji je razvoj krenuo od „lista bijelog papira“, a sve u svrhu agilne i uzbudljive vožnje. Lagana (16 kg manje, 52% veća krutost) baza školjke proizvod je inovativnih tehnologija dizajniranja i proizvodnje. Time je dobiveno nisko težište, a sofisticirani novi ovjes u takvom okruženju može dati najbolje od sebe, što opet naglašava uzbudljivu vožnju koja predstavlja pravo zadovoljstvo. Straga se nalazi multi-link kako i pristoji autu s takvim ambicijama.

honda_civic_stize_u_prodaju_3

Potpuno je novi i interijer. Pojednostavljen od brojnih tipki i gumbića, također je prepun novih tehnologija i materijala visoke kvalitete te niske pozicije sjedenja, kako bi veza između vozača i auta bila što direktnija i bolja. To je omogućeno micanjem spremnika goriva ispod vozačkog mjesta na klasičnu poziciju pa vozač i suvozač sjede 35 mm niže nego ranije. Uz to, u kabini nalazimo i Honda Connect infotainment druge generacije koji nudi povezivost s Apple i Android uređajima.

Velika novina svakako su motori. Atmosferske motore po kojima je Honda i postala poznata mijenjaju novi agregati s turbo punjačima. Osnovni model pokreće jednolitreni trocilindraš s turbom koji bi trebao razvijati oko 100 KS, ali s puno upotrebljivijim okretnim momentom od niskih okretaja (200 Nm već od 2.250 okretaja) nego što je to bio slučaj do sada u 1,4-litrenoj izvedbi. Novitet je i 1,5-litreni motor znan iz HR-V-a, koji je sada osnažen turbom i razvija više od 180 KS te 240 Nm u rasponu od 1900 do 5000 okretaja pa bi trebao biti izbor većine pravih zaljubljenika u Hondu. Od dizelskih motora u ponudi će biti sjajni i već znani 1,6-litreni agregat s vjerojatno nešto više od sadašnjih 120 KS. Vrh ponude naravno rezerviran je za Type R čiji će dvolitreni turbak sada razvijati oko 350 KS, a u prodaju bi trebao stići za otprilike godinu dana.
Sve ovo govori da se kod novog Civica radi o najsportskijem i najagilnijem modelu do sada. U skladu s tim, predvidivo je da će veći dio europskih kupaca odabrati sjajni šestbrzinski ručni mjenjač, dok će uglavnom američko tržište birati CVT izvedbu.

honda_civic_stize_u_prodaju_2

Za one kojima i praktičnost igra ulogu, sa Civicom nema brige ni po tom pitanju. U prtljažnik stane 478 litara, stražnji se naslon spušta 60:40, a niski utovarni prag omogućava lako smještanje teških i dugih predmeta. 30 mm dulji međuosovinski razmak garantira više mjesta za putnike straga (90 mm više mjesta za noge, te 45 mm više mjesta za koljena). Spomenimo i da audio sustav može biti od 160W s četiri zvučnika, preko 180W s osam zvučnika pa sve do vrhunskog premium sustava od 11 zvučnika i 465W snage.

honda_civic_stize_u_prodaju_5

Nakon svega navedenog možemo samo reći da jedva čekamo da novi Civic sleti i kod nas, u kompaktnoj i sedan verziji (za razliku od američkog tržišta gdje je u prodaji i coupé), vjerojatno u siječnju 2017. Za cijene još ne znamo detalje, no nadamo se da bi mogle ostati u skladu sa sadašnjim, uz eventualno minimalno povećanje zbog osjetno više tehnologije kojom se novi Civic može pohvaliti.