Muzej Alfa Romeo

La machina del tempo - Museo storico Alfa Romeo

Ovogodišnji posjet Milanu i AutoClassici ostvarili smo uz pomoć Autocommercea, hrvatskog zastupnika za FCA grupaciju od kojih smo za put dobili tek pristiglu novu Alfu – Giuliu Veloce.

Zbog toga smo tu jedinstvenu priliku iskoristili i za posjet Areseu, predgrađu Milana najpoznatijem upravo po Alfa Romeu, nekadašnjoj tvornici, a danas muzeju najemotivnije svjetske auto marke.

Muzej postoji od 1976. godine, no tada je bio u privatnim rukama, a posjeti su se organizirali samo uz prethodni dogovor. Nakon prekida proizvodnje u Areseu 2011. muzej je zatvoren, da bi ga zatim kupila FCA grupa i potpuno preuredila, što je trajalo nekoliko godina. Danas se muzej uz postav automobila sastoji i od knjižare, dokumentacijskog centra, kafića, testne staze, dvorane za kongrese i salona s prostorom za isporuku vozila. Sve navedeno predstavlja savršenu vezu između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Alfa Romea, legendarnog talijanskog brenda koji postoji od davne 1910. godine. Muzej je ponovno otvoren 24.6.2015. gdje je po prvi puta, pretpremijerno svijetu prikazana i nova Giulia.

Samu zgradu muzeja karakterizira crveni krov i crvena „traka“ koja se proteže od same zgrade do parkirališta, vodeći vas tako u samo srce zbivanja. Raspored u muzeju je takav da reprezentira glavna svojstva DNK Alfa Romea, svjetleće instalacije koje se protežu vertikalno kroz tri kata (u muzej se ulazi u prizemlju da bi se izložba nastavila kroz tri kata u zemlji), a koja predstavljaju stilistički kontinuitet i tehnološku konstantu u vremenu.


Izloženo je 69 modela iz Alfine povijesti, od prve A.L.F.A-e 24 HP preko legendarne 6C 1750, pobjednice Mille Miglia u rukama nezaboravnog Tazia Nuvolarija, 8C iz poznate radionice Touring pa do GP stroja Alfette 159 koju je vozio i njome pobjeđivao Juan Manuel Fangio.

Sama izložba podijeljena je u tri cjeline. Prva je Timeline, koja zauzima cijeli prvi kat i prikazuje kronološki 19 glavnih modela koji najbolje reflektiraju razvoj marke, ali i automobila uopće kroz više od 100 godina povijesti. Instalacija „Quelli dell’ Alfa“ govori upravo o tome, kako je legenda nastala zahvaljujući radu stotina i tisuća radnika koji su doprinijeli rastu Alfa Romea, od radnika, preko mehaničara, dizajnera i test vozača.

Druga velika cjelina je Belleza (Ljepota) u kojoj je naglasak naravno na dizajnu, a sastoji se od nekoliko tematskih dijelova. Sam raspored je zamišljen kao dinamična i glatka linija koja podsjeća na radove legendarnih talijanskih karoserista. Počinje s „I maestri dello stille“ (majstori stila) s devet glavnih primjera dizajna iz svake ere Alfa Romea, preko „La scuola Italiana“ ili talijanske škole čije je izložbene primjerke izradio upravo milanski Touring pod svojim brendom Superleggera 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća.

Zatim slijedi središnja „Alfa Romeo nel cinema“, ili Alfa Romeo u filmovima gdje se u malom kinu možete podsjetiti najpoznatijih pojavljivanja Alfe na velikom platnu. Slijede „Il fenomeno Giulietta“, odnosno fenomen Giuliette i „Giulietta disegnato dal vento“  (Giulietta dizajnirana vjetrom) s modelima koji predstavljaju novi zamah Alfe i industrije općenito 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća.

Treći dio muzeja namijenjen je najvećim entuzijastima i zove se Velocita (brzina) gdje će ljubitelji utrka doći na svoje. Radi se o najuzbudljivijem i spektakularnom multimedijskom dijelu izložbe koja kreće od „Nasce la legenda“ (Legenda je rođena), koja govori o povijesnim uspjesima između dva svjetska rata i epskim borbama s konkurentima na europskim stazama pa do početka Formule 1 1950 i Alfinog debija u najelitnijem automobilističkom natjecanju. Posjetitelji zatim dolaze do „Tempio delle vittorie“ (Hram pobjeda), još jedan prostor gdje uz pomoć slika, zvuka i filmova upoznajete 10 najvećih pobjeda iz Alfine povijesti.

Putovanje kroz povijest Alfa Romea završava spektakularnom završnicom „Bolle emozionali“. Baloni emocija posvećeni su iskustvu Alfa Romeo svijeta prikazivanjem filma u 360 stupnjeva virtualne realnosti te kino dvorani s 4DX tehnologijom za potpuni doživljaj posvećen legendarnim uspjesima Alfa Romea.


Ako volite automobile i njihovu povijest, onda je Museo Storico Alfa Romeo mjesto koje ne smijete propustiti. A ako ste Alfist po uvjerenju, onda je ovo hram u koji bi morali otići svakih par godina da slučajno ne zaboravite zašto je Cuore Sportivo toliko važan svakom oktanoglavcu.

Ovom prilikom posebno se zahvaljujemo vrlo ljubaznoj gospođi Raffaelli Quaquaro iz odnosa s javnošću Muzeja na pomoći u realizaciji ove priče.

Tekst: Goran Vrhovec / Foto: Zrinka Maček