MotulEVO – profesionalna usluga održavanja automatskih mjenjača

Promo

Današnji automatski mjenjači pravo su čudo tehnologije. Dvostruka spojka za fantastične performanse ili kontinuirani varijabilni prijenos u CVT-u za što nižu potrošnju, svi ti mjenjači pravo su čudo visoke tehnike i pokazuju nastojanja proizvođača da današnji automobili budu što ekonomičniji za vožnju i održavanje, uz što bolje vozne karakteristike.

Rezultati anketa o zadovoljstvu potrošača jasno pokazuju da svi žele automobil koji ne zahtijeva puno održavanja. Pokušavajući osigurati „idealan“ automobil zahtjevnim potrošačima, proizvođači vozila desetljećima  značajno produžuju intervale održavanja koristeći skupa i kvalitetna maziva u motoru i mjenjaču.

Ovaj cijeli scenarij je naravno više marketinški nego inženjerski pristup, budući da vrijedi samo za prvih par godina korištenja automobila. Vlasnici vozila sve češće sami biraju radionice u kojima žele održavati svoja vozila. Razlozi ove promjene su želja za smanjenjem troškova, ali i za produljenjem vijeka trajanja vozila. Sve više vlasnika shvaća da se to može postići uglavnom redovitim održavanjem. Maziva, osobito ona koja se koriste u ručnim i modernim automatskim mjenjačima, specijalne su formulacije i sadrže složene aditive koji poboljšavaju njihova svojstva i povećavaju performanse. Tijekom vremena (i prijeđenim kilometrima), ti aditivi slabe, a učinak maziva se smanjuje.

Životni vijek ulja za mjenjače i prijenosnike ne može se precizno odrediti, uglavnom stoga što ovisi o načinu upotrebe vozila, ponašanju u vožnji, ali i o vanjskim uvjetima kao što su temperatura, onečišćenje, vlažnost itd. Element koji značajno smanjuje vijek trajanja maziva je oksidacija, čija se stopa značajno povećava pri visokim temperaturama i u uvjetima povećanog onečišćenja. Smanjena učinkovitost ulja za prijenosnike dovodi do smanjene sposobnosti da se zaštiti mjenjač, a povećava mogućnost za veće kvarove. Također, metalne mikročestice koje se odvajaju od površine prijenosnog sustava uzrokuju, između ostalog, smanjenu viskoznost maziva.

Automatski mjenjači sastoje se od složenih, razrađenih i skupih mehanizama, a njihovo pravilno održavanje zahtjeva znanje i posebnu opremu. Povrh „jednostavne“ promjene ulja, u mnogim slučajevima potrebno je zamijeniti i filter i brtvene materijale. Za profesionalce, pristup odgovarajućoj opremi je relativno jednostavan, ali pristup znanju, savjetima i informacijama je ograničen, često uz visoke troškove. MotulEVO projekt predstavlja najučinkovitiji rješenje za profesionalno održavanje automatskih mjenjača, kako za servisere, tako i za vlasnike vozila. Uz odgovarajuću opremu prilagođenu potrebama svakog stručnjaka, tu je tehnička i praktična obuka za korisnike, pristup tehničkim podacima i on-line bazi podataka s detaljnim informacijama o procesu održavanja mjenjača, tehnička podrška (hot-line) kao i komercijalni i marketinški suport.

MotulEVO partnerima omogućeno je proširenje i razvoj njihovih profesionalnih usluga održavanja suvremenih automatskih mjenjača, kao što su CVT, DSG, DCT, TCT i dr. MotulEVO nije samo ponuda specijalizirane opreme za servisere, već učinkovito rješenje i odgovor na mnoge probleme koji se pojavljuju u automobilima s automatskim mjenjačem, a za koje su njihovi vlasnici vjerovali da mogu trajati bez održavanja.

Budući da se ulja u automatskim mjenjačima ne koriste samo za podmazivanje već i kao hidraulička tekućina za rad mjenjača, svaka promjena viskoznosti uzrokuje značajni poremećaj u radu mjenjača. Zbog toga je njihova redovita zamjena neophodna kako bi se osiguralo pravilno funkcioniranje prijenosnog sustava i produljio njegov životni vijek.

Ukoliko primijetite da u automatskom mjenjaču promjene brzina postaju bučne, nagle i otežane, mjenjač podrhtava ili trese prilikom parkiranja ili zaustavljanja, znajte da su to uobičajeni problemi koji se javljaju u automatskim mjenjačima zbog lošeg održavanja. Jednostavna zamjena ulja u automatskom mjenjaču bez upotrebe odgovarajuće opreme znači samo djelomično nadopunjavanje mjenjača uljem i aditivima, jer nije zamijenjena cijela količina. S druge strane, razne čestice i metali takvim se postupkom ne uklanjaju iz sustava i nastavljaju remetiti rad mjenjača.

MotulEVO je profesionalna usluga održavanja automatskih mjenjača jer jedino kompletna zamjena ulja uz upotrebu specijalne opreme uklanja sve nečistoće iz automatskog mjenjača, dok ispiranje mjenjača značajno poboljšava uvjete rada novog ulja. Novo mjenjačko ulje koje se stavlja u čisti mjenjač osigurava zaštitu i ispravan rad uz puni potencijal mjenjača i produženi vijek njegovog trajanja, a izbjegavaju se  dodatni popravci i troškovi.

 

Ukoliko želite postati MotulEVO partner, kontaktirajte
TEHNOLUB d.o.o.
Tel: +385 1 3364060
email: tehnolub@motul.hr
https://www.motul.com/hr/hr