Zašto je nužno odabrati kvalitetno i ispravno motorno ulje

Promo

Jeste li znali da je motorno ulje jedan od ključnih elemenata pri dizajniranju modernih motora s unutarnjim izgaranjem? Kada proizvođač vozila razvija novi motor, u taj razvojni proces uključuje i maziva i to od samog početka!

Cilj proizvođača vozila je značajno smanjenje emisije CO2 kroz smanjenje potrošnje goriva. Na to utječe, između ostalog, i samo mazivo koje vozilo koristi, što svakako treba uzeti u obzir prilikom odabira motornog ulja. Obzirom da proizvođač Vašeg vozila pomno pristupa odabiru adekvatnog motornog ulja pri dizajniranju vozila koje ste kupili, svakako Vam preporučamo da za taj isti motor odaberete najbolji mogući proizvod.

Zašto je bitno odabrati odgovarajuće i kvalitetno motorno ulje za motor mog automobila?

Ponuda motornih ulja je velika i ponekad zbunjujuća. Iako im je glavna funkcija podmazivanje tj. smanjenje trošenja dijelova motora koji se gibaju velikom brzinom i zbog toga stvaraju jako trenje, treba znati i da motorno ulje štiti materijal koji podmazuju od korozije, čisti, ali i hladi motor. Kvalitetna motorna ulja osiguravaju uglađeniji rad motora te štite osjetljive DPF filtere i katalizatore. Uz to, viskozitet sintetičkog ulja (otpornost ulja na protok)  se manje mijenja u odnosu na temperaturu što je iznimno važna osobina kvalitetnog motorno ulja. Uz to, ulje u motoru podložno je degradaciji jer način izvedbe komore za izgaranje, radni uvjeti, vrsta i kvaliteta goriva utječu na vijek trajanja maziva.

Postoji nekoliko čimbenika koji će se pojaviti u gotovo svakom motoru zbog čega je bitno redovno mijenjati ulje u motoru i paziti na kvalitetu ulja koje se stavlja, a ti razlozi su sljedeći:

Uz sve navedeno, bitno je znati i da postoje motorna ulja za uštedu goriva (Fuel Economy) koja omogućuju smanjenje potrošnje goriva. Njihov sastav obično sadrži aditive protiv trenja koji se formiraju na metalnim površinama i na taj način smanjuju potrošnju goriva. Posljednjih godina uloženi su značajni napori u razvoju maziva s niskim sadržajem sumpora koja se preporučuju i koriste u pojedinim modernim motorima.

Kako odabrati odgovarajuće motorno ulje?

Za početak, kada birate motorno ulje za motor Vašeg vozila, provjerite u priručnik vozila specifikaciju i gradaciju viskoziteta koju preporuča sam proizvođač, a koja je namijenjena motoru Vašeg vozila.

Kod nekih proizvođača nailazimo samo oznake standarda API (American Petroleum Institute) ili ACEA (Association des Constructeurs Europeens d’Automobiles), no veliki broj proizvođača vozila, koji su čak i članovi ACEA-e, imaju svoje proizvođačke specifikacije ulja, odnosno zahtjeve koje motorno ulja mora ispuniti. Jer zahtjevi ACEA specifikacija predstavljaju samo minimum zahtjeva koje ulje mora zadovoljiti. Zbog toga proizvođači motora i motornih vozila kao što su Mercedes-Benz, BMW, Volkswagen, Renault i mnogi drugi nadograđuju ACEA specifikacije svojim dodatnim zahtjevima kako bi osigurali višu kvalitetu i performanse motornih ulja. Specifikacije pojedinih proizvođača vozila su različite i međusobno neusklađene pa su proizvođači maziva prisiljeni formulirati veliki broj motornih ulja, što zasigurno dodatno zbunjuje krajnje potrošače – vlasnike vozila.

Preporučamo Vam da servisirate svoje vozilo u odgovarajućoj servisnoj radionici te da mijenjate ulje u motoru u intervalima zamjene koju preporuča proizvođač, isključivo s motornim uljem koje ima specifikacije i odobrenja proizvođača Vašeg vozila. Svakako budite u skladu s preporukama proizvođača, a ukoliko niste sigurni koje su to točno preporuke, dopustite da vam mi pomognemo pronaći pravo ulje. S našim online savjetnikom za maziva –  brza, pouzdana i ažurirana aplikacija Motul Lubricant Advisor pruža informaciju o adekvatnom izboru Motul maziva za svaku vrstu vozila, temeljenu na kategoriji, proizvođaču i modelu, kao i informacije o odabranim proizvodima.

Posjetite https://www.motul.com/hr/hr/lubricants i osigurajte si pristup ažuriranim informacijama s preporukama adekvatnog vrhunskog motornog ulja za Vaše vozilo s bilo kojeg mjesta.

MOTUL je prvi proizvođač maziva na svijetu koji je još davne 1953. godine izumio prvo multigradno motorno ulje, 1966. prvo polusintetičko motorno ulje, a 1971. prvi na svijetu započeo je proizvodnju 100% sintetičkog motornog ulja! Povjerenje u tradiciju i kvalitetu ispitanu na mnogim utrkama, pri najtežim uvjetima osigurati će zavidno visoku razinu performansi motornog ulja, jer samo najbolje je dovoljno dobro za motor Vašeg automobila!

Za dodatna pitanja, savjete, informacije ili suradnju, obratite se s povjerenjem na 
TEHNOLUB d.o.o. / Tel: +385 1 3364060