Mille Miglia 2018: legenda Alfa Romeo i dalje inspirira

Foto: FCA / kojiauto.hr

Priprema se scena za jedinstvene uzbudljive događaje koji svake godine obilježavaju povijesnu utrku Mille Miglia, legendarnu utrku koja se opisuje kao „najljepša utrka na svijetu”.

Ove se godine održava 36. put zaredom, a vozi se tradicionalnom rutom Brescia-Rim-Brescia i glavna je zvijezda Alfa Romeo, ujedno i glavni pokrovitelj te „počasni gost“, marka koja ove godine slavi 90. obljetnicu prve pobjede u toj utrci, u razdoblju od 1927. do 1957.

Zapravo, 1. su travnja 1928. Giuseppe Campari i Giulio Ramponi pobijedili s modelom 6C 1500 Super Sport, jednim od remek-djela Vittorija Janoa, nepobjedivim zahvaljujući revolucionarnim mehaničkom rješenjima te motoru s fiksnom glavom i kompresorom. Izniman se automobil utrkivao na 1.618 km dugačkoj stazi i pritom postizao zapanjujuću prosječnu brzinu od 84 km/h i tako ostvario prvu od 11 pobjeda marke Alfa Romeo od 1932. do 1938., od kojih je 7 bilo uzastopnih, što je rekord koji nikada dosad nije srušen.

Kako bi se ponovno stvorila čitava ta atmosfera epskih razmjera koju postižu hrabri ljudi na prašnjavim cestama u prošlosti, od 19. svibnja muzej Museo Storico Alfa Romeo u Areseu (Milano) bit će domaćin izložbe „11 volte campione”, odnosno u prijevodu “11 puta prvaci”. Izložbu koja će ostati otvorena sve do prosinca 2018. posjetitelji mogu pogledati svaki dan od 10:00 do 18:00 (muzej je utorkom zatvoren).

A 19. svibnja, po prvi put u povijesti, lokacija Arese postat će velika pozornica utrke Mille Miglia, gdje će automobili moći sudjelovati i natjecati se u vremenskim probnim vožnjama na internoj stazi muzeja. Događaju će moći prisustvovati i vlasnici i obožavatelji marke Alfa Romeo, a ulaznica za muzej uključivat će i pristup vanjskom području i stazi, kao i izložbi povijesnih modela automobila povezanih s natjecanjem Mille Miglia, a u organizaciji talijanskog registra vlasnika vozila Alfa Romeo.

Za prolazak automobila koji sudjeluju u događanju u subotu 19. svibnja posjetitelji će moći rabiti vanjsko parkiralište na ulici Luraghi, uz povezani prijevoz autobusima tijekom čitavog dana. Sve informacije potražite na adresi www.museoalfaromeo.com. Besplatna usluga prijevoza autobusima bit će uspostavljena i između muzeja i željezničke postaje Rho-Fiera te terminala M1 podzemne željeznice od 8:00 do 18:00.