Michelinove zvjezdice u Hrvatskoj

Foto: pelegrini.hr, 360dubrovnik.com

Ljubitelji dobrog zalogaja itekako znaju da su Michelinove zvjezdice na tom polju jedan od najprestižnijih pokazatelja vrhunske kvalitete nekog restorana.

Restorani koji se nađu na toj prestižnoj listi nude rijetke i ekskluzivne gastronomske doživljaje i znak su vrhunskog i predanog rada njihovih chefova, ali i cijelog osoblja. U Hrvatskoj se do ove godine samo jedan restoran mogao pohvaliti Michelinovom zvjezdicom. Bio je to Monte iz Rovinja, koji je prestižni nivo održao i za ovu godinu.

No, imamo i dva nova restorana koji su ušli na tu listu. Prvi restoran je Pelegrini iz Šibenika, gdje je chef Rudolf Štefan osvojio Michelinove inspektore svojom preciznošću i tehnikama te svježinom i jednostavnošću svojih jela.

Kako i sami ističu, imperativ im je zadržati lokalne okuse. Taj tradicionalni element njihove filozofije neiscrpna im je inspiracija. Ono na čemu neprestano rade je kvaliteta doživljaja kojeg pružaju svakom svojem gostu.

Drugi restoran je 360° iz Dubrovnika sa svojim chefom Marijom Curićem, čiji gosti osim u iznimnim jelima baziranim na mediteranskoj kuhinji uživaju i prelijepom pogledu na zaljev koji se pruža iz restorana.

Ono što  će sigurno zanimati posebno domaće putnike je lista Bib Gourmand koja sadrži četiri restorana koji su dobili ovo priznanje za izuzetno kvalitetne menije za manje od 35 €, odnosno 260 kn. To su konoba Mate s Korčule, konoba Fetivi iz Splita, Dunav iz Iloka te dobro nam znani Vuglec Breg blizu Krapine. Bez obzira u koji dio Lijepe naše se zaputili, naći ćete neke od restorana koji su ušli u Michelinove vodiče.