Michelin Pilot Sport 4 SUV

Foto: Michelin

Segment SUV vozila konstantno se širi, a proteklih godina stigli su i brojni novi modeli vrlo visokih performansi. To postavlja nove izazove pred dizajnere pneumatika  – puno više gravitacijsko središte u odnosu na uobičajene sportske automobile i teža karoserija koja treba pneumatike koji dobro podnose više i šire centrifugalne/bočne sile.

Iz tog razloga je tvrtka Michelin razvila nov, poseban proizvodni program pneumatika Pilot Sport 4 SUV – istinski sportski model posebno prilagođen za SUV vozila.

Taj novi proizvodni program dolazi umjesto Michelin Latitude Sport 3 i prikladan je za upotrebu na svim SUV vozilima – 4X4, kompaktnim, srednjih dimenzija, premium i sportskim, među kojima je poseban rast zabilježen baš u posljednjoj kategoriji. Novi pneumatici objedinjuju sve važne inovacije iz grupacije Michelin i nove tehnologije iz proizvodnog programa Michelin Pilot Sport, s posebnim naglaskom na kontrolu i stabilnost pri velikim brzinama uz istodobno zajamčenu sigurnost i dugi vijek trajanja pneumatika.

Michelin Pilot Sport 4 SUV razvijen je u suradnji s najzahtjevnijim proizvođačima automobila i dio su obitelji Michelin Pilot već poznate po sigurnim i svestranim visokoučinkovitim pneumaticima. Pruža iznimnu udobnost i užitak pri vožnji sportskih SUV vozila, uz zajamčenu sigurnost na suhim i mokrim kolnicima, a ima dulji vijek trajanja od konkurenata. Tvrtka Michelin sve te značajke uspjela je objediniti rabeći tehnologije iz proizvodnje pneumatika za motosport te primjenom inovacija preuzetih iz najnovijih pneumatika Formule E.

Asimetričan dizajn gazećeg sloja

Novi Michelin Pilot Sport 4 SUV iznimno dobro drž cestu u odnosu na konkurente zahvaljujući asimetričnom dizajnu gazećeg sloja: vanjski dio za suhe uvjete i unutarnji dio za mokre uvjete. Isto tako, pneumatici imaju novu smjesu gume koja se sastoji do inovativnih elastomera i finog silicija. Iznimno reaktivan dizajn gazećeg profila pneumatika prilagođava se uvjetima ceste dinamičkom interakcijom između profila gazećeg sloja i napredne smjese gume gazećeg sloja i jamči savršeno upravljanje dodirnom površinom pneumatika s tlom. Utori gazećeg sloja dizajnirani su da osiguraju kruću površinu gazećeg sloja i bolje bočno prianjanje. Za optimizaciju preciznosti pri vožnji gazeći sloj opremljen je tehnologijom „Dynamic Response”,’ remenom s hibridnim pojačanjem od aramida i najlona.

Dugovječnost

Dok asimetrični gazeći sloj jamči izvrsno držanje ceste, pneumatici Michelin Pilot Sport 4 SUV mogu se pohvaliti i dugim vijekom trajanja zahvaljujući krutim blokovima gazećeg sloja s dvoslojnim karkasom velike gustoće koja dodatno povećava tu krutost.

Na mokroj stazi dugoj 1050 metara, pneumatici Michelin Pilot Sport 4 SUV su u prosjeku 2,88 sekunde brži od konkurenata.

Dizajn Premium touch: atraktivna završna obrada za SUV vozila

Pneumatici Pilot Sport 4 SUV imaju bočne stjenke na bazi tehnologije „Michelin Premium Touch” ili, drugim riječima, bočne stjenke visokog kontrasta koje su baršunasto meke na dodir. Pneumatici su zbog toga lako prepoznatljivi i ističu se u svijetu tih ekskluzivnih vozila. Većina premium i sportskih SUV vozila opremljena je naplatcima od lake legure velikog promjera pa pneumatici Michelin Pilot Sport 4 SUV štitnik naplatka koji štiti kotače od lake legure u zavojima i pri vožnji gradskim kolnicima.

Pneumatici Michelin Pilot Sport 4 SUV prednjače pred glavnim konkurentima i po pitanju vijeka trajanja pneumatika, pa tako omogućuju prelazak 9100km više u odnosu na prosječnu vrijednost konkurenata.

Broj 1 prema neovisnim ispitivanjima

Pneumatici Michelin Pilot Sport 4 SUV produkt su jedinstvenog „znanja” koje posjeduje tvrtka Michelin. Dizajnirali su ih strastveni i posvećeni inženjeri za razvoj pneumatika i pritom postavili nove standarde u kategoriji koja je već broj 1 u svom segmentu. Prilikom ispitivanja koja je provela neovisna agencija TÜV SÜD u Njemačkoj, pneumatici Michelin Pilot Sport 4 SUV bili su bolji od šest konkurenata u nekoliko ključnih područja performansi.

Na mokrom i u novim uvjetima, zaustavni put im je u prosjeku 3,15 metara kraći nego kod konkurenata.

Broj 1 po pitanju kočenja na suhim i mokrim površinama

Pneumatici Michelin Pilot Sport 4 SUV bolji su od konkurenata po pitanju kočenja na suhim i mokrim površinama. Ispitivanja koja je provela agencija TÜV SÜD pokazala su da pneumatici Michelin Pilot Sport 4 SUV na mokrim površinama imaju zaustavni put 1,8 metara kraći u odnosu na konkurente.

Ispitivanja koja je provela agencija TÜV SÜD pokazala su da pneumatici Michelin Pilot Sport 4 SUV na mokrim površinama imaju zaustavni put 1,8 metara kraći u odnosu na konkurente.

Novi pneumatici Michelin Pilot Sport 4 SUV bit će dostupni u 53 dimenzije, od čega 18 njih kao novi proizvodi.