Mercedes predstavio obnovljenu C-klasu

Foto: kojiauto.hr/Mercedes-Benz

U vrućem Zagrebu, prije odlaska na godišnji odmor ekipa iz Star Importa odlučila je ne čekati jesen, već odmah predstaviti redizajniranu C-klasu. Iako se radi o relativno svježem modelu koji i dalje bilježi odlične rezultate diljem Europe (415.000 prodanih samo prošle godine), u Mercedesu su htjeli obnoviti svoju uzdanicu te je modernizirati u skladu s vremenom (i konkurentima).

Izvana C-klasa nije doživjela puno preinaka, što je dobro jer je dizajn ionako svjež, a i vlasnici aktualnih modela neće se osjećati loše zbog toga. Samo oni vrlo oštrog oka primijetit će promjene u izgledu svjetlala sprijeda i straga. C-klasa standardno dolazi s halogenim prednjim svjetlima s integriranim LED dnevnim pozicijskim svjetlima. Opcijski su dostupna LED HighPerformance prednja svjetla, uključujući posebno čist dizajn njihove unutrašnjosti.

Po prvi puta za ovaj model su dodatno dostupna MULTIBEAM LED prednja svjetla s ULTRA RANGE dugim svjetlima. Ponuda boja je proširena dodatkom Mojave srebrne metalik i smaragdno zelene metalik boje za limuzinsku i karavansku izvedbu.

Ostale promjene se uglavnom nalaze ispod lima pa je tako 50% dijelova novo. Nude se četiri različita paketa opreme, od Basica, preko dinamičnog Avangarda i luksuznijeg Exclusiva do ekstremno sportskog AMG-a.

Glavni su noviteti svakako motori koji sada zadovoljavaju Euro 6d normu predviđenu nadolazećim WLTP sustavom mjerenja potrošnje i emisija CO2. Tako u povijest odlazi mali Renaultov dizel koji je odlično radio svoj posao u manjim Mercedesima, a dolazi novi 1,6-litreni Mercedesov proizvod sa snagama od 122 do 160 KS. Dvolitraš dolazi u varijantama od 156, 194 i 245 KS, a sljedeće se godine očekuje i hibrid. Benzinska je paleta također obnovljena i prilagođena novim standardima.

Interijer je potpuno obnovljen, materijali su kao što i očekujemo od Mercedesa vrhunski, no novi je i cijeli kokpit koji je sada digitalan, a ekran infotainment sustava je ljepše smješten. Multimedijski zaslon iznad središnje konzole također je dostupan u dvije veličine.  C-klasa je preuzela koncept prikaza instrumenata iz S-klase s opcijskom, u potpunosti digitalnom instrumentnom pločom koja nudi tri različita stila prikaza: „Classic”, „Sport” i „Progressive”.

Osnovni model uključuje klasičnu instrumentnu ploču s dva glavna instrumenta. Između instrumenata nalazi se 5,5-inčni zaslon u boji. Ovaj stil prikaza naziva se „Classic”. Kao opcija dostupna je u potpunosti digitalna instrumentna ploča. Zaslon ima dijagonalu od 12,3 inča i nudi razlučivost od 1920 x 720 piksela. Između stilova se može brzo prebacivati ovisno o osobnim ukusima ili sukladno odabranoj unutrašnjosti. Za nabrajanje svega ostalog što nova C-klasa nudi uzelo bi previše vremena i prostora, no nadamo se da ćemo vas detaljnije moći izvijestiti o njenim kvalitetama kada je dobijemo na test.

Treba naravno reći da C-klasa dolazi u tri „okusa“, kao limuzina, vrlo lijepi lifestyle karavan i u najšminkerskijoj varijanti kao Coupe.

Promotivni paketi

Uvoznik je za predstavljanje pripremio i dvije posebne edicije; Sky Edition i Journey Edition. Sky Edition paket na limuzini se sastoji od preklopivog naslona stražnjih sjedala, pripreme za navigacijski sustav, električnog panoramskog krova, središnjeg zaslona visoke rezolucije, grijanih prednjih sjedala, parking paketa s kamerom i komfornog paketa sjedala te nosi uštedu od 50.000 kn a može se kombinirati sa svim motorizacijama. Journey Edition paket se odnosi na karavansku inačicu i identičan je potonjem uz izuzetak panoramskog krova. Ušteda u ovom slučaju iznosi 33.000kn.