Mazda6 Wagon CD150 Revolution

Tekst: Goran Vrhovec

Svaki naš redovni čitatelj dobro zna da je Mazda jedna od omiljenih nam marki. Japanski brend iz Hirošime profilirao se kao proizvođač lijepih i vozački nastrojenih automobila pa bez obzira u kojem segmentu tražili vozilo za sebe, sigurno je da ćete s Mazdom dobiti jedan od najzanimljivijih modela.

Kada je riječ o obiteljskim ili poslovnim automobilima, Mazdina „šestica“ otkad se pojavila u zadnjoj inkarnaciji dobro je zagrabila u tržište. Atraktivnog izgleda zahvaljujući Kodo dizajnu (odraz filozofije Jinba Ittai, jedinstva konja i jahača), raskošne ponude prostora i snažnih, a štedljivih motora ekspresno se vinula u sam vrh ponude. Par detalja koje smo uočili u prvim serijama, poput čudnog infotaniment sustava te dosta neudobne vožnje na 19 colnim kotačima, u Mazdi su ekspresno ispravili s redizajnom i sada je Mazda6 bolja nego ikada.

mazda6_wagon_cd150_revolution_01

Kakva je iznutra?

Vizualne su promjene minimalne, i to je dobro jer se ni vlasnici prvih serija neće osjećati zakinuto kada se kraj njih nađe novija izvedba. Ono bitnije je da je interijer poboljšan, raspored prekidača i infotaniment su sada puno bolji, a ovjes je složen tako da i dalje pruža užitak u vožnji, no bez razbijanja bubrežnih kamenaca. Tu su i unaprijeđeni sigurnosni sustavi poput automatskog kočenja pri naletu na drugo vozilo ili pješaka, a bolja je i zvučna izolacija te G-Vectoring Control sustav. Idealan obiteljski auto? Vrlo blizu, posebno u karavanskoj izvedbi.

mazda6_wagon_cd150_revolution_03

Kao što vjerojatno znate, karavan se razlikuje od limuzine ne samo po stražnjem dijelu već i po međuosovinskom razmaku. Tako je limuzina s većim razmakom između osovina više namijenjena poslovnim potrebama za prijevoz odraslih putnik straga, dok je karavan praktičniji zbog većeg prtljažnog prostora i pretpostavke da će se straga voziti vaša djeca. To naravno ne znači da straga nema mjesta za odrasle, već samo da su prioriteti drukčije postavljeni.
Otkad smo vozili prve šestice više nam se dopao karavan, i još uvijek stojimo kod toga. Kraći međuosovinski razmak utječe pozitivno na agilnost pa je tako šestica u karavanskoj izvedbi okretnija i spretnija u gradskim vožnjama od veće sestre s četverim vratima.

mazda6_wagon_cd150_revolution_02

Kombinacija karavana i 2,2-litrenog dizela od 150 KS idealna je kombinacija kod Mazde6. Jači motor od 175 KS ne opravdava nadoplatu toliko boljim performansama, a s 380 Nm koliko nudi slabija izvedba nitko normalan neće se moći potužiti na nedostatak snage. S težinom ispod 1400 kg „šestica“ spada u laku kategoriju obiteljskih vozila, u skladu sa Skyaktiv tehnologijom izrade karoserije i motora te nastavlja dobru tradiciju uštede na težini na svakom koraku. Ta se filozofija već pokazala kao uspješna, za razliku recimo od Opela kod kojih je donedavno Astra imala i 200 kg više od nekih konkurenata. O dobrobiti filozofije „lakoće“ ne treba govoriti previše, što zbog dobrih performansi s jednakom snagom motora, što zbog manje potrošnje, ali opet i ponašanja u vožnji. Davnih je dana Colin Chapman upravo takav pristup razvio do savršenstva i mnogim konstruktorima s puno jačim motorima ispod poklopca zagorčavao život.

Kakva je u vožnji?

Naravno, ovdje nisu prioriteti pobjede na stazama, već korist u normalnom prometu. Sa 150 KS Mazda6 Wagon stiže do stotke za 9.2 sekunde, no još puno važnije je ponašanje u vožnji. Uvijek sigurna i stabilna sluša svaku vozačevu zapovijed bez pogovora, a posebnu dimenziju povezanosti vozača i stroja daje i poznati ručni mjenjač sa šest stupnjeva. Idealno se slaže s karakterom motora pa kada hoćete ljenčariti, zaliha momenta to će vam i omogućiti. No, ako poželite juriti kada iskrcate podmladak i bolju polovicu, moći ćete i to. Dugo će prednji kraj „držati“ bez da pobjegne prema vanjskom dijelu zavoja, a tada će ga G-Vectoring blagim kočenjem vratiti u zadani smjer. To se odvija uglavnom neprimjetno, osim ako stvarno ne pretjerujete.

mazda6_wagon_cd150_revolution_04
Odličan kompromis između udobnosti i dobrog ležanja na tragu je najboljih njemačkih modela. Upravljač je precizan i pruža dovoljno informacija, iako se osjeti električni servo, no ne toliko da bi mu bilo što zamjerili. Mazdin Radarski tempomat (MRCC) omogućava postavljanje brzine automobila i održanje te brzine bez uporabe papučice gasa. Sustav rabi radarski osjetnik na prednjoj rešetki vozila radi nadgledanja vozila ispred vas i prilagođava brzinu da bi se vozilo održalo na predutvrđenom razmaku.

mazda6_wagon_cd150_revolution_06

Trebam li je kupiti?

Mazde su poznate po svojim bogatim paketima opreme, a kada na test dobijete Revolution jasno je da će vam tjedan proći u uživanju u brojnim blagodatima koje nudi današnja auto industrija. No, to nosi sa sobom i cijenu od 273.514 kn. Iako postoji još jedna stepenica iznad u izvedbi Revolution Top, ako ne morate liječiti komplekse i voziti top model možete proći i osjetno bolje. Idealna mjera po pitanju opreme je po nama Attraction uz koju ćete uštedjeti 20.000 kn, a nećete se odreći ničega bitnog.

mazda6_wagon_cd150_revolution_05

Ono što je sigurno, Mazda6 Wagon predstavlja dobru investiciju, kako zbog dobre pouzdanosti tako i zbog držanja vrijednosti. Petogodišnje jamstvo garantira miran san i puno prijeđenih kilometara uz nisku potrošnju.

Za: još uvijek atraktivan dizajn, prostrana kabina, praktičnost, kvaliteta izrade, ponašanje u vožnji
Protiv: visoka cijena Revolution izvedbe

mazda6_wagon_cd150_revolution_teh