Mazda3 CD105 Challenge

Tekst: Goran Vrhovec

O Mazdi3 pisali smo sve najbolje. Jedini „feler“ koji su joj neki zamjerali bio je nedostatak nekog manjeg dizelskog motora za one koji ne trebaju 150 KS i 2.2 litre ispod prednje poklopca. Sada je s novim 1,5-litrenim čudom iz Hirošime i to ispravljeno.

U C segmentu dobro se zna koji su vozački auti. Odnedavno imamo novu Hondu Civic, Ford Focus koji se i dalje drži, iako je na samom kraju svog životnog ciklusa te naravno Mazda3. Kod nas su dizelaši itekako traženi, bez obzira na priče i prijetnje koje stižu iz zapadne Europe o izgonu svih vozila koje pogoni plinsko ulje, jer ako i zažive te prijetnje, sva će ta vozila naći svoj put prema istoku Europe koji će ih dočekati raširenih ruku. Pa ako ste od onih koji vole voziti, a pritom rade puno kilometara, još ćete dugo moći birati između automobila s dizelskim motorom.

Mazda3_CD105_Challenge_01

Mazda3 jedan je od naših favorita među kompaktima. Sportski izgled prati izuzetna ergonomija zbog koje se vozač odlično osjeća već nakon par stotina metara. Sve je na svom mjestu, volan i papučice savršeno su posloženi i jednostavno mame na vožnju. Novost u Mazdi3 je mali 1,5-litreni dizel motor o kojem smo slušali razne priče, pomalo i nevjerojatne, prvenstveno o njegovoj štedljivosti.

Kao i kod ostalih motora iz novije Mazdine generacije, i ovaj profitira od Skyaktiv tehnologije smanjenja trenja i time redukcije gubitaka proizvedene energije. Ipak, uz sve navedeno i u kombinaciji s jednako takvim šest stupanjskim ručnim mjenjačem te laganom karoserijom, snaga od 105 KS još uvijek ne djeluje impresivno. Malo smiruje podatak o najvećem okretnom momentu koji iznosi 270 Nm i dostupan je već od 1.600 okretaja, a krivulja na maksimumu ostaje ravna sve do 2.500 okretaja. U CX-3 se ovaj motorčić sjajno snalazi, no Mazda3 ipak je puno važniji model koji će kupovati obitelji, ali i tvrtke za svoje potrebe. Stoga je vrlo važno kako se auto ponaša u vožnji, od grada pa do autoceste i naravno, koliko pritom troši.

Mazda3_CD105_Challenge_02

Obzirom da se za 163.620 Kn može birati iz svačijeg izloga (testni primjerak imao je još doplata pa mu je cijena bila još 11.000 kn veća), jasno je da će mnogima na pamet prvo pasti VW Golf s 1.6 TDI motorom, dok će već spomenuti novi Civic dizelaša od najmanje 120 KS dobiti krajem godine. Pa kako se onda izboriti za svoj komadić tržišta uz Golf, Leon ili Octaviu? Vožnjom i potrošnjom. Da, znamo da je 1.6 TDI zaista štedljiv, no Mazda je sa svojim motorom redefinirala taj pojam. Nikada do sada nismo imali auto kojem je prosjek testa bio ispod 5 litara, a najviše što smo uspjeli protjerati kroz njegove brizgaljke bilo je 7,5 litara na autocesti kada nismo spuštali brzinu ispod 180 km/h. Čuli smo priče raznih kolega koji su uz malo truda na otvorenoj cesti uspijevali trošiti i manje od tri litre na sto kilometara, što znači da ako ne želite rušiti rekorde već se vozite normalno možete bez problema računati s četiri litre. To je jednostavno senzacionalan rezultat i dokaz je stare istine da Japanci ponekad čekaju s uvođenjem novih motora, ali kada to naprave, Europljani i ostali proizvođači često ostanu bez teksta. Viđali smo to u slučaju Honde, prvo s 2,2-litrenim dizelašem pa onda i 1,6-litrenim, a sada je i Mazda napravila pravo malo remek-djelo strojarstva. Uz to, ne radi se o nekom tromom i neupotrebljivom motoru, jer ovako motorizirana Mazda3 do stotke stiže za solidnih 11 sekundi, a razvit će i 186 km/h.

Mazda3_CD105_Challenge_04

Ono što impresionira je lakoća kojom kad stignete u te visoke sfere brzina, održavanje izuzetno brzog tempa nije uopće problem, već putnu brzinu od 160 km/h možete držati i na uzbrdicama. Zahvaljujući poslovično dobrom ovjesu vožnja je i dalje užitak, a ako volite jurcati zavojima tu se ovaj motor pokazuje u još boljem svjetlu. Ne zbog snage, već zbog osjetno manje težine u nosu koja je bila glavni problem 2,2-litrenog dizelaša. Njegova snaga je naravno i dalje superiorna, bez obzira radi li se o verziji od 150 ili 175 KS, ali tromost nosa prilikom skretanja sada je puno manja i novi je motor znatno prilagođeniji Mazdi3 od starijeg i većeg brata. U „šestici“ se to toliko ne manifestira, ali „trojka“ je kao stvorena za ovaj motor. Poslovično dobar ručni mjenjač zadovoljstvo je koristiti, bez obzira štedite li svaku kap ili pak uživate u svemu što multi-link straga omogućava u zavojima. Okretna u gradu, sposobna na otvorenoj cesti, petvratna izvedba Mazde3 idealno je rješenje za jedini auto u obitelj.

Mazda3_CD105_Challenge_05

Ako ikako možete preskočiti prepreku zvanu cijena, svakako isprobajte ovaj auto i usporedite ga s navedenom konkurencijom. Oko pouzdanosti sigurno neće biti problema, a sve što ste znali o tome koliko auti realno troše morat ćete izbrisati iz pamćenja i prihvatiti potpuno novu realnost. Garancija od pet godina te dobro držanje vrijednosti omogućit će da lakše prebrodite početnu investiciju, jer znate da ćete je ako zatreba uvijek lako i brzo moći prodati.

Za: kvaliteta izrade, ergonomija, vozna svojstva, izvanredan motor, odličan ručni mjenjač, vrlo niski troškovi održavanja
Protiv: tako dobro složen auto jednostavno mami za više snage, ali za to postoje jači motori, ovo je idealan kompromis

Mazda3_CD105_Challenge_teh