Mazda MX-5 RF

Foto: Mazda

Britanski kolege iz What Car? magazina imali su priliku provozati novu verziju sjajnog japanskog roadstera – Mazdu MX-5. Pod imenom MX-5 RF (Retractable Fastback) skriva se složenija i uglađenija verzija našeg omiljenog roadstera.

Ako niste čistunci koji paze na svaki gram ili vam je jednostavno lakše pri srcu ostaviti auto na cesti ako ima tvrdi krov, RF je verzija za koju Mazda smatra da bi vam morala odgovarati.

2017_mx5_rf_action_90_hires_

Što je novo?

Da tvrdi krov ima prođu u MX-5 dokazala je prošla generacija malog roadstera. Više se kupaca odlučilo za CC verziju sa sklopivim tvrdim krovom nego za osnovni i jednostavni platneni, za čije skidanje i podizanje vam treba doslovno tri sekunde. No, kupci su razmaženi i traže više udobnosti, ali i spektakla pa tako nova RF izvedba osim što nudi novi krov, nudi i novi izgled, ili bolje reći siluetu. Bez obzira bila s krovom ili bez njega, RF podsjeća na Speedster izvedbe Porschea, što nikako nije loše, no donosi i neke nedostatke o kojima ćemo nešto kasnije. Zasada recimo da se krov skida ili diže za 13 sekundi pri brzinama do 9 km/h, a da je jedina novost u interijeru 4.6 inčni ekran između instrumenata čija je funkcija ponešto ograničena prikazivanjem statusa otvorenog ili zatvorenog krova.

2017_mx5_rf_interior_12_hires

Kakva je u vožnji?

Cijeli mehanizam, zajedno s limenim dijelovima nosi sa sobom ono najgore za fanove MX-5 – težinu. RF izvedba je punih 45 kg teža od varijante s mekim krovom. Nije ni sama težina tako grozna, ali kada znamo da se ona nalazi visoko i da na taj način utječe na inače vrlo nisko težište sportski nastrojene MX-5, to je nešto što nijedan ljubitelj sportskih automobila neće prihvatiti. Za utjehu, Mazda je doradila ovjes i upravljač, i koliko god to kontradiktorno zvučalo, RF je još odlučnija u skretanjima u zavoj. Usudili bismo se reći i da je vožnja mrvicu bolja i udobnija, usprkos tvrđim amortizerima i inicijalno direktnijem volanu.

2017_mx5_rf_details_20_hires

Kada još uz sve nadodamo da su motori 1.5 i 2.0 ostali isti, kao i mjenjač koji je i dalje pravi bombon, osim malo slabijih performansi zbog dodane težine, MX-5 RF bi trebala biti udobnija i lakša za suživot na svakodnevnoj bazi.

Prtljažnik je i dalje malen, ali može progutati dva kofera ili torbe za golf. Osim spektakla skidanja ili dizanja krova, za koji ćete ipak trebati slobodan prostor jer teško da ćete gmizati manje od 10 km/h punih 13 sekundi dok krećete sa semafora, RF sa i bez krova izgleda zaista atraktivno.

2017_mx5_rf_details_9_hires

No, da ne bi sve bilo idealno, čini se da aerodinamika ovog auta nije baš dorađena do kraja. Kod verzije s mekim krovom jasno vam je da čak i kada je krov zatvoren, šum vjetra i podrhtavanje platnenog krova nose sa sobom neželjene zvukove, ali zato ga spustite jednom rukom za dvije sekunde i uživate u suncu dok krstarite omiljenom cestom. Kod RF to međutim nije slučaj. Kada je krov zatvoren, negdje iznad njega imate osjećaj da se stvara mali uragan i to pri relativno niskim brzinama (malo iznad 100 km/h).

2017_mx5_rf_action_12_hires

Stvari se još pogoršavaju kada se krov otvori, jer se tada taj kovitlac seli iza vas i postaje iritantan i zamoran, sličan vožnji autocestom s jednim prozorom otvorenim. Ako ga ne želite slušati morate smanjiti brzinu ispod 85 km/h, što nikako ne ide u prilogu sportskim genima MX-5. Jedino pozitivno je što vi ne osjećate to kovitlanje na svojoj glavi, već ga samo čujete, ali nakon kratke vožnje postane zaista zamorno.

2017_mx5_rf_action_78_hires_

Trebam li ju kupiti? 

Ako želite mali i zabavan roadster, odnosno sportski auto za prihvatljiv novac, a niste pristalica mekog krova iz bilo kojeg razloga, onda RF ima svojih prednosti. RF vam daje osjećaj sigurnosti i zaštićenosti dok se vozite s krovom, ali i bez, što normalnoj verziji nedostaje. I vožnja je udobnija i tiša, do navedenih granica brzine. No, da bi opravdala 20.000 kn višu cijenu u odnosu na meku varijantu MX-5, Mazda mora riješiti problem vjetra i kovitlanja, sa zatvorenim i otvorenim krovom. Dok to ne učini, usprkos još boljem ponašanju u vožnji, naš favorit ostat će varijanta s mekim krovom.
Mazda MX-5 RF na hrvatsko tržište dolazi u travnju ove godine.