Ljubav Splićana i automobila

Foto: Igor Drača

U prekrasnom okruženju briig boutique hotela i Bačvica u nedjelju je održan event koji je probudio brojne emocije među Splićanima, a naročito među onima čiji su članovi obitelji i prijatelji, ili pak oni sami, dio automobilističke povijesti grada.

Ljubav Splićana i automobila započela je prije gotovo 120 godina. Bio je to spoj iz snova. Poznati po temperamentu i strasti, Splićani su vrlo brzo prihvatili ovaj način prijevoza, ali i uživanja u vožnji te su odmah shvatili važnost auto moto industrije kao gospodarske djelatnosti.

Prezentaciju na temu fenomena motorizacije koji je vrlo brzo nakon dolaska prvog automobila u Split osvojio Splićane moderirali su Valter Firić, autor knjige Makinja ča sama trče – Povijest automobilizma i motociklizma u Splitu, prof.dr.sc. Neven Šerić, recenzent i Josip Radić, dipl.oec., urednik knjige. Otkriveno je više gotovo nepoznatih povijesnih činjenica o počecima automobilizma u Splitu, ali i druge zanimljivosti vezane za ovu temu.

Ugodno nedjeljno prijepodne uljepšali su rijetki i uvijek atraktivni povijesni automobili izloženi ispred ulaza u briig boutique hotel, među kojima su se isticali Rolls Royce Silver Shadow, Citroën DS 21 Pallas te Maserati Quattroporte.

Po završetku prezentacije druženje je nastavljeno, a ljubitelji povijesti, tradicije, automobila i općenito lijepoga bili su u dobrom društvu organizatora eventa, kolekcionarskog časopisa Oldtimer Club koji obrađuje svevremenske teme o povijesti automobilizma.