KIA Stinger

Već je neko vrijeme poznato da KIA želi ući na tržište sportskih limuzina, no do sada se sve baziralo na konceptima. Sve do jučer, kada je na NAIAS salonu u Detroitu službeno predstavljen Stinger.

Limuzina respektabilnog imena trebala bi u prodaju stići na jesen i uhvatiti se u ringu s Audijem A5 te BMW-om serije 4 Gran Coupe. Prvi koncept prikazan je još tamo 2011. godine, no sada je pred vama produkcijski model petvratne limuzine sa stražnjim ili pogonom na sve kotače. U ponudi će biti dva motora, dvolitreni četverocilindrični turbo benzinac od 255 KS te 3,3-litreni V6 bi-turbo s više od 360 KS. U oba modela pogon će biti stražnji, a opcionalno će se nuditi i pogon na sve kotače. U svim slučajevima mjenjač će biti osambrzinski automatik. Ako mislite da je to nedostatak, sjetite se da je na mnogim tržištima i Alfa Romeo Giulia dostupna samo s takvom kombinacijom pogonskog sklopa. 2018. na tržište će doći i dizelska izvedba Stingera.

kia-stinger_1

Po prvi puta vozači jedne Kije moći će birati između pet modova vožnje – Personal, Eco, Sport, Comfort i Smart. Sustav će birati i idealne postavke amortizera, ovisno o podlozi i odabranom načinu vožnje. Oprema će po očekivanju biti izuzetno bogata pa će tako uključivati i Forward Collision Assistance sustav sprečavanja sudara, nadzor zamora vozača, upozorenje za nadolazeći promet straga, Lane Assist održavanje vozila u traci i adaptivni tempomat. Od igračaka za tehno frikove tu su head up displej, bežično punjenje smartphonea i obavezni Bluetooth.  Ekran za monitoring svega je 7 inčni u obje verzije, dok jače motorizirana izvedba ima još dodatno poboljšani audio sustav.

kia-stinger-_3

Cijene zasada nisu poznate, no u Velikoj Britaniji se očekuje red veličine oko 38.000 GBP, što je osjetno ispod navedenih konkurenata. Ako se to prevede u naš novac, za očekivati je cijena od oko 400.000 kn, što obzirom na izgled i obećavajuće brojke po pitanju snage čine svakako interesantnu ponudu.