Kakve automobile u budućnosti želi europska milenijska generacija?

Obzirom na prethodne rezultate Goodyearova ispitivanja “ThinkGoodMobility”, čak 85 % europskih studenata, pripadnika milenijske generacije uvjereno je da će u idućih deset godina posjedovati vlastiti automobil. Rezultati ispitivanja otkrivaju kakve bi automobile željela generacija koja će krojiti iduća desetljeća.

Ispitivanje koje je među budućim znanstvenicima, inženjerima i industrijskim dizajnerima iz 12 europskih država proveo Goodyear Dunlop Tires Europe u suradnji s institutom ThinkYoung pokazalo je da više od polovica mladih (55,7 %) u sljedećih deset godina od automobilske industrije očekuje da im ponudi automobil koji će biti cjenovno dostupan i koji će ujedno uvažavati najnovije tehnologije. Pritom, gotovo polovica mladih (47,4 %) želi automobil koji bi bio opremljen pametnim sigurnosnim funkcijama poput senzora i kamera za utvrđivanje eventualne opasnosti. Nešto je manji postotak (39 %) pozdravio mogućnost da njihovo vozilo komunicira s drugim vozilima na cesti. Tako bi na vrijeme saznali sve neočekivane situacije u prometu i pripremili se na njih.

A što je s gumama?
Nešto manje od polovice ispitanika (41,2 %) u budućnosti želi gume sa senzorima koje bi ih obavještavale kada gume zbog oštećenja ili istrošenosti više nisu primjerene za sigurnu vožnju i treba ih pregledati, odnosno zamijeniti. Gotovo trećina (30,9 %) očekuje senzorske tehnologije koje bi gumama omogućile prilagođavanje različitim cestovnim i vremenskim prilikama.

Europska milenijska generacija skeptična je što se tiče uporabe automobila bez vozača
Iako su automobili s autopilotima trenutno u središtu pozornosti automobilističke i informacijske industrije, samo nekolicina ispitanika (22,4 %) u narednih deset godina želi posve autonoman automobil. Kako navode Goodyear Dunlop Tires Europe (GDTE) i neprofitna međunarodna organizacija za mlade ThinkYoung, glavni je razlog pomanjkanje povjerenja jer dobra polovica mladih (55,5 %) sumnja u njihovu pouzdanost. Usprkos nepovjerenju, mladi vjeruju da bi autonomni automobili mogli doprinijeti manjem broju prometnih nesreća (60,9 %), manje stresnoj vožnji (41,9 %) i smanjenju prometnih zastoja (39,7 %).
Kako su istaknuli u Goodyearu, poticajan je podatak da su ispitani pripadnici milenijske generacije kod tehnološkog razvoja u automobilskoj industriji na važno mjesto stavljaju osiguravanje sigurnosti. To je naime osnova za svaku Goodyearovu inovaciju.

Internetsku anketu u ime poduzeća Goodyear provela je između svibnja i lipnja 2015. ekipa ThinkYoung. U ispitivanju je sudjelovalo 2.500 mladih (u dobi od 18 do 30 godina) sa sveučilišta u 12 država.