JAXA i Toyota razvijaju „LUNAR CRUISER”

Foto: Toyota

Japanska aeronautička i svemirska istraživačka agencija (JAXA) i tvrtka Toyota Motor Corporation danas su objavili da su rover za ”lunarni” prijevoz ljudi koji trenutno zajednički razvijaju odlučili nazvati „LUNAR CRUISER”.

JAXA i Toyota već neko vrijeme provode zajednička istraživanja na lunarnom vozilu za prijevoz ljudi, koje je električno vozilo s tehnologijom vodikovih gorivnih članaka (FCEV).

Naziv LUNAR CRUISER odabran je iz razloga što je blizak osobama uključenima u razvoj i proizvodnju prototipa te donosi pozitivne konotacije i bliskosti koju će stvoriti kod šire javnosti. Naziv, koji podsjeća na popularni SUV Toyota Land Cruiser, odabran je zbog kvalitete, izdržljivosti i pouzdanosti koja se očekuje od lunarnog rovera (koje mora djelovati pod velikim pritiskom). Naziv je izveden iz tradicije Land Cruiser-a koji putnicima jamči pouzdanost i „siguran povratak” ljudi, što je posebice točno u kontekstu lunarnog vozila koje će se kretati u teškim uvjetima po mjesečevoj površini.

JAXA i Toyota potpisali su prošle godine, 13. lipnja, sporazum o zajedničkom istraživanju kako bi radili na lunarnom roveru za prijevoz ljudi, uz predviđen datum predstavljanja u drugoj polovici 2020. Zajedno su radili na proizvodnji testnih dijelova za svaku tehničku komponentu i sam prototip rovera tijekom 2020. Ti radovi obuhvaćaju provođenje simulacija za provjeru snage i učinkovite disipacije topline tijekom vožnje, proizvodnju i testiranje prototipa guma te upotrebu virtualne stvarnosti i modela u stvarnoj veličini za određivanje rasporeda opreme u kabini vozila LUNAR CRUISER.


Osim toga, u nastojanju pridruživanja novih partnera unutar radne skupine „Team Japan”*, JAXA i Toyota svaki su sa svoje strane vodili pregovore s brojnim predstavnicima različitih industrija na sastancima na temu „začeci lunarnog društva uz rover za prijevoz ljudi” . Glavni fokus sastanaka bila je tema kako ”rover pod pritiskom za prijevoz ljudi” postaje početna točka u viziji budućeg lunarnog društva, uz rasprave na temu izazova povezanih sa stvaranjem takve vrste društva.

JAXA i Toyota objedinit će svoja znanja, iskustvo i tehnološke mogućnosti iz različitih industrija u pokušaju ostvarenja svog sna i stvaranja održivih i neprekidnih aktivnosti na mjesečevoj površini.