Jača od vremena – Mercedes G-klasa zalivena u jantar

Foto/Video: Mercedes-Benz

Uz najveću svjetsku instalaciju sintetičke smole, Mercedes-Benz u središte pozornosti stavlja svjetsku premijeru nove G-klase 14. siječnja 2018. godine na North American International Auto Showu (NAIAS) u Detroitu.

Od danas ogromna kocka boje jantara izlivena od 44,4 tona sintetičke smole ukrašava ulaz u Cobo Hall, izložbenu dvoranu NAIAS-a. U jantaru je zarobljena G-klasa iz prve proizvodne godine, 1979.

Instalacija simbolizira bezvremensku legendu off-roada i svjesno upućuje na prirodni fenomen insekata očuvanih u jantaru. Kao i njihov genetski materijal, DNA prve G-klase također je sačuvan i prenosi se s generacije na generaciju. Ovi se geni nalaze i u novoj G-klasi i prenose karakteristična svojstva najdugovječnijeg modela Mercedes-Benza modernog doba: legendaran dizajn, neuništiva nadmoć na terenu i izvanredna udobnost vožnje na cesti.
Jantarna kocka naglašava karakter G-klase, kaže dr. Gunnar Güthenke, voditelj odjela za proizvodnju terenskih vozila Mercedes-Benza. Naše kultno off-road vozilo kontinuirano se razvija gotovo 40 godina – bez gubljenja karaktera ili temeljnih vrijednosti, DNK je jača od vremena i od bilo kojeg modnog trenda, a kvadar to izražava na zapanjujući način i tako utjelovljuje cilj unapređivanja G-klase.

44,4 tona umjetne smole lijevane 90 dana

280 GE iz 1979. nalazi se u kvadratnom bloku u dinamičnom položaju. To daje dojam da je zapljusnuta bujicom sintetičke smole tijekom vožnje po terenu, u svom prirodnom staništu i zarobljena – kao kukci u jantaru prije nekoliko milijuna godina. Kvadratni blok dug je 5,50 metara, širok 2,55 metara i visok 3,10 metara. Trebalo je 90 dana da se izlije od 44,4 tone sintetičke smole. Svakog je dana blok rastao u visinu za oko tri centimetra. Nakon salona u Detroitu kvadar će biti izložen i na drugim tržištima prilikom predstavljanja nove G-klase.

Jaka DNK – jake pripovijesti

DNK G-klase također uključuje mnoge priče pune superlativa i prekretnica koje su ljudi doživjeli s off-road legendom. Ove se priče govore na webu “Stronger Than Time” koji je započeo u studenom 2017. Značajka “DNK G-klase” pruža zanimljive činjenice iz 40 godina G-klase i poziva korisnike da na društvenim mrežama dijele vlastite priče pomoću hashtag-a #strongerthantime na društvenom webu. Odabrane priče potom se objavljuju u posebnom webu.

Ideja i koncepcija kampanje je iz Mercedes-Benzove kreativne agencije antoni. Kvadar smole izradila je Markenfilm Crossing.