Hyundai predstavio novi električni koncept Prophecy

Foto: Hyundai

Ovaj vizionarski koncept jasno izražava Hyundaijevu najnoviju dizajnersku filozofiju – Sensuous Sportiness (Sportska senzualnost), jasno se pozivajući na prošlogodišnji koncept „45“ kojeg su definirale čiste linije i minimalistički dizajn.

“Prophecy” donosi siluetu savršenih proporcija koja je inspirirana aerodinamičnim dizajnom. Upotrebom produženog međuosovinskog razmaka i kraćeg prevjesa, Hyundaijevi dizajneri su postigli savršen automobilski oblik zahvaljujući novoj EV arhitekturi te svježim i čistim površinama u kombinaciji s estetskim skladom i funkcionalnošću.

Stvorili smo još jednu ikonu koja uspostavlja novi standard u EV segmentu i proširuje Hyundaijevu dizajnersku viziju na šire horizonte., rekao je SangYup Lee, šef Hyundaijevog globalnog dizajnerskog centra. Dio te ekspanzije je ono što nazivamo optimističkim futurizmom, a koncept dizajna utjelovljen je u konceptu „Prophecy”. S optimističnim futurizmom, naš je cilj stvoriti emocionalnu povezanost između ljudi i automobila.

Sensuous Sportiness dolazi do izražaja u eksterijeru koncepta „Prophecy”

Primjena Hyundaijeve filozofije dizajna Sensuous Sportines očita je prema bočnom presjeku vozila koja podsjeća na savršeno izbrušeni kamen. Kao da je izliven iz jednog komada, čisto i jednostavno, minimalistički. To naglašava bezvremenost njegova dizajna. Dinamična i elegantna stražnja linija daje posebnu dinamičnu notu, čak i kad automobil miruje. Takav dizajn pruža izvrsnu aerodinamiku, karakteristiku koja kod električnih automobila ima još veći značaj.

Naplatci u obliku propelera ne samo da potvrđuju ovu karakteristiku, već stvarno prihvaćaju zrak i propuštaju ga niz karoseriju, kao što voda teče preko kamena. Integrirani stražnji spojler upotpunjuje taj učinak silom koja vozilo pritišće prema dolje i zadržava stabilnost, pogotovo pri velikim brzinama. Prozirni akrilni materijal pruža jasan prikaz funkcionalnosti tih komponenti. Ova značajka dizajna integrirana je u spojler, prednja svjetla i sustav nadzornih kamera, dajući uvid u funkcionalnu ljepotu komponenata. Pikselna svjetla, koja su prvi put viđena na konceptu „45”, unaprijeđena su.

Progresivna tehnologija rasvjete integrirana je u prednje svjetlo, stražnje svjetlo i spojler, podsjećajući da se radi o električnom automobilu i na obilnu energiju uskladištenu u baterijama. Pikselizirane lampe sprijeda bit će jedna od prepoznatljivih značajki dizajna budućih Hyundaijevih modela. Identitet koncepta „Prophecy“ kao električnog vozila vidljiv je i na podvozju. Široki usisnik zraka instaliran ispod odbojnika prima i dovodi svježi zrak za učinkovitije hlađenje baterija, pružajući kupcima još ekološki prihvatljiviji EV automobil.

Interijer koncepta „Prophecy” ostvaruje prednosti EV platforme

Unutrašnjost koncepta „Prophecy“ naglašava prednosti uporabe rastegnute kabine EV platforme. Umjesto konvencionalnog automobilskog interijera, kupcima toplu dobrodošlicu u automobil pruža profinjen i udoban lifestyle prostor.„Prophecy” također koristi tehnologiju autonomne vožnje. Umjesto upravljača, joystick (komandna palica) pruža potpuno novo, ali poznato i intuitivno iskustvo vožnje. Koristeći dvije komandne palice, jednu na središnjoj konzoli i drugu na oblozi vrata, vozači mogu upravljati vozilom iz udobnog položaja. Osim toga, vozači imaju pristup širokom izboru funkcija koje se mogu odabrati pomoću tipki integriranih na komandnoj palici.

U konačnici, ovakvo sučelje povećava sigurnost putnika. Dizajnerske promjene koje su omogućene upotrebom komandne palice umjesto upravljača nude veću vizualnu slobodu putnika. U Relax modu, putnici gotovo nemaju vizualne prepreke. U sjedećem udobnom položaju, sve što putnici vide je široki horizontalni displej i nadzornu ploču u obliku krila. U ovom načinu rada, instrumentna se ploča okreće, omogućujući prostranu unutrašnjost i položaj sjedenja iz kojeg putnici mogu uživati ​​u sadržaju prikazanom na zaslonu.

Hyundai je u konceptu „Prophecy“ ponudio interijer s ekološkim dizajnom i izborom materijala kako bi pokazao svoju viziju EV vozila budućnosti

Vanjski usisnici smješteni na dnu bočnih vrata omogućuju cirkulaciju zraka kroz Clean Air Technology sustav, koji omogućuje stalni protok pročišćenog zraka unutar vozila. Uz to, obrađeni zrak vraća se natrag u atmosferu kao čisti zrak. Protok čistog zraka preko unutarnjeg vunenog tepiha inspiriran je protokom vode u prirodi. Boje i materijali u unutrašnjosti opuštaju putnike, dok ambijentalna rasvjeta potiče odmor.

Naziv „Prophecy” (Proročanstvo) odražava svrhu koncepta, jer označava svijetlu budućnost dviju stvari – Hyundaijev dizajn i inovativna rješenja mobilnosti za korisnike električnih vozila u budućnosti.