Hyundai Motosport i Croatia Rally

Foto: Mario Pavlović / Matija Škalić / Hyundai

Hyundai Motorsport u lovu je na pobjedu na Croatia Rallyju, trećoj postaji FIA Svjetskog prvenstva u rallyju 2021. (WRC), koje će se održavati od 22. do 25. travnja.

Potpuno nova utrka u kalendaru prvi je cjeloviti asfaltni rally ove sezone, a sastoji se od 20 etapa s mješavinom različitih asfaltnih podloga, što će biti poseban izazov za sve posade. Debitirajući u WRC-u, Croatia Rally predstavlja potpuno novi izazov za posade Hyundai Motorsport-a s ciljem postizanja druge pobjede u sezoni.

Hyundaijev tim na prvom Croatia Rallyju će predstavljati posade: Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe, Ott Tänak i Martin Järveoja te Craig Breena / Paul Nagle. Vozilo kojim se natječu je Hyundai i20 Coupe WRC. Sa samo dva dopuštena pregleda svake etape prije rallyja, posade će od samog početka morati biti vrlo koncentrirane kako bi našle pravi ritam.

Hyundai Motorsport nastojat će ponoviti svoje performanse s Arctic Rally Finland rallyja u veljači na kojem su Ott Tänak i Martin Järveoja vodili od početka do kraja za prvu ovogodišnju pobjedu Hyundaijeve momčadi. Na postolju su im se pridružili Thierry Neuville i Martijn Wydaeghe na trećem mjestu – drugom uzastopnom postolju tog dvojca.

Obje posade vratit će se u kokpite svojih automobila Hyundai i20 Coupe WRC #8 i #11 za Croatia Rally, zajedno s Craigom Breenom / Paulom Nagleom (# 42). Sve tri posade testirale su Hyundai i20 Coupe WRC na asfaltu uoči događaja. U sklopu priprema Tänak i Neuville natjecali su se u WRC klasi Rallyja Sanremo, dok je Breen pobijedio u ukupnom poretku s Hyundaijem i20 R5.

Nakon današnjeg službenog slobodnog treninga (shakedown), Croatia Rally započet će u petak s posadama koje napadaju dva kruga od po četiri brzinska ispita jugozapadno od grada Zagreba, ukupne dužine 99,82 km. Drugi dan relija sadrži 121,92 km brzinskih ispita u osam brzinaca, dok će u nedjelju vozači voziti još četiri brzinska ispita sjeverno od servisnog parkirališta.

Šef tima Andrea Adamo rekao je: Arctic Rally Finland označio je povratak u formu koju očekujemo od nas kao tima. Sada taj zamah moramo prenijeti u Hrvatsku i iduće utrke. Od vitalne je važnosti da ove godine nastupamo konstantno, snažno na svim podlogama kako bismo još jednom obranili naslov. Zbog toga se brzo prilagoditi nepoznatim brzinskim ispitima i biti u pravom ritmu od samog početka. Svi trebamo dati sve od sebe i zajednički raditi na zajedničkom cilju: boriti se za pobjedu i preuzeti vodstvo u ukupnom poretku WRC prvenstva.

Napomene posade Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe (# 11 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • Belgijci su u prve dvije utrke ovogodišnjeg partnerstva zauzeli treće mjesto
  • Posadi je cilj nastaviti s nizom pobjedničkih postolja u Hrvatskoj

Neuville je izjavio: Uvijek se radujem utrkama na asfaltu. Ovaj je put rally novi za sve; nitko od nas se prethodno nije natjecao u Hrvatskoj. Također, nepoznat je i za timove, nemamo iskustva u ovim brzinskim ispitima. Bit će to izazovan događaj, ali mislim da se svima sviđa činjenica da je potpuno nov. Budući da smo prvi put na Croatia Rallyju, pred nama je puno posla čim stignemo kako bismo bili sigurni da smo što spremniji.

Napomene posade Ott Tänak / Martin Järveoja (# 8 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • Posada #8 oporavila se od teške prve WRC utrke u 2021. impresivnom pobjedom
  • Estonci u misiji snažnih performansi na hrvatskom asfaltu

Tänak je rekao: Nikad nisam bio u Hrvatskoj i nisam vidio nijednu snimku, tako da su mi trenutno sve informacije nove. Nadam se da će to biti zanimljivo natjecanje, kažu da će u Hrvatskoj biti vrlo zabavne ceste. Čini se da će ove godine u prvenstvu biti nekoliko asfaltnih natjecanja pa je to površina na kojoj moramo biti jaki. Nastojat ćemo napasti od početka i nastaviti svoj pozitivni zamah iz Finske.

Napomene posade Craig Breen / Paul Nagle (# 42 Hyundai i20 Coupe WRC)

  • Četvrto mjesto posade na finskom rallyju
  • Dvojac želi nastaviti dobre rezultate s druge utrke u WRC prvenstvu 2021.

Breen je rekao: Hrvatska donosi prvi rally na asfaltu ove godine i potpuno novi događaj za sve. Iskreno, prilično je teško pronaći bilo kakve informacije o reliju, ali izgleda da će to biti zanimljiv događaj. Nadamo se lijepom vremenu i radujemo se nekim brzincima u planinama. Svakako se radujem svom prvom pravom događaju na asfaltu s Hyundaijem i20 WRC u prvenstvu. To bi trebao biti lijep događaj.

Pregled događanja

  • Nakon službenog treninga u četvrtak, petak na Croatia Rallyju sadrži dva kruga od po četiri kratka brzinska ispita: Rude – Plešivica (6,94 km), Kostanjevac – Petruš Vrh (23,76 km), Jaškovo – Mali Modruš Potok (10,10 km) i Pećurkovo Brdo – Mrežnički Novaki ( 9,11 km).
  • Posade se u to područje vraćaju u subotu na dvije vožnje Mali Lipovec – Grdanjci (20,30 km), Stojdraga – Gornja Vas (20,77 km), Krašić – Vrškovac (11,11 km) i Vinski Vrh – Duga Resa (8,78 km).
  • U nedjeljnom rasporedu dva su prolaska brzinaca Bliznec – Pila (25,20 km) (najduži brzinski ispit relija) i Zagorska Sela – Kumrovec (14,09 km), a potonji je Power Stage.