Honda E je prvi japanski „Njemački automobil godine“

Foto: Honda / GCOTY

Honda E, prvi hondin električni automobil, proglašen je na prestižnoj godišnjoj dodjeli nagrada „Njemačkim automobilom 2021 godine“ te je time postao prvo vozilo jednog japanskog brenda kojem je to uspjelo.

Automobil je pobijedio i u kategoriji „Nova energija“, najnovijoj u nizu prestižnih nagrada koje su dodijeljene Hondi E od njenog predstavljanja u proljeće 2020. godine, uključujući i nagradu Red Dot Design za najbolji dizajn automobila u 2020 godini.

O nagradama u njemačkom izboru automobila godine odlučuje žiri vodećih njemačkih automobilskih novinara. Novinari testiraju najnovije modele automobila, rangirajući ih prema njihovoj upotrebljivosti, voznim karakteristikama, važnosti na tržištu i razini inovacija. Pobjednici u pet kategorija – kompaktnoj, premium, luksuznoj, novoj energiji i performansama zatim se suprotstavljaju jedni prema drugima kako bi odlučili ukupnog pobjednika.

Za Hondu E biti prvi japanski automobil koji je nagrađen njemačkim automobilom godine velika je čast i nagradu smo zaprimili s osobitim ponosom, dodala je Katsuhisa Okuda,  predsjednica Honda Motor Europe. Odaziv kupaca i medija na Hondu E otkako je prvi put predstavljena izrazito je pozitivan. Honda E savršen je primjer proizvoda jedinstvenog dizajna, koji sadrži vrhunsku tehnologiju i naprednu inteligentnu povezanost. Jako smo zahvalni na ovoj nagradi.

Članovi naše redakcije Hondu E prvi su put vidjeli u Ženevi prije nekoliko godina, prvo kao prototip, a zatim 2019. kao produkcijsku izvedbu. Od prvog dana zazvala je ogroman interes stručne publike zbog svog prepoznatljivog retro dizajna ukomponiranog uz najnoviju tehnologiju.

Uz  nagradu „Njemačkog automobile godine 2021“  Honda E osvojila je nagradu Axel Springer Motor Awards – ‘Best Design’ u Španjolskoj te nagradu l’Etoile des Numériques 2020-2021 de la voiture connectée  (The Digital Star 2020-2021) u Francuskoj. Honda E osvojila je i nagrade za dizajn, Autocar magazine i News International u Velikoj Britaniji, a nominirana je za nagrade Auto godine 2021 u Belgiji, Mađarskoj i Danskoj. Sve navedene nagrade potvrđuju Hondinu predanost stvaranju naprednih i upotrebljivih proizvoda, dizajniranih bez kompromisa

Ovu najnoviju nagradu za Hondu E prate zapaženi uspjesi i priznanja iz cijele Europe. U Velikoj Britaniji, Honda E je osvojila nagradu ‘Best Car Award 2020 u kategoriji ‘Best Car Tech’, a nedavno je proglašena najboljim malim automobilom godine ‘’na ‘News International Motor Awards 2020’. Honda E također je osvojila nagradu EuroCarBody 2020 u Njemačkoj, samo nekoliko mjeseci nakon što je primila prestižne nagrade Red Dot za izuzetan dizajn, uključujući i nagradu ‘Best of the Best 2020’. Honda E je od tada izložena u svjetski poznatom muzeju dizajna Red Dot u Essenu u Njemačkoj.

Honda E je predstavljena početkom ove godine i važan je model u Hondinoj predanosti da do 2022. elektrificira 100% svojih glavnih europskih modela. Postavljajući nova mjerila za suvremeni dizajn automobila i naprednu e-mobilnost, dizajnirana je bez kompromisa s fokusom na funkcionalnosti i upotrebljivosti, ima elegantan i moderan izgled, a opremljena je vrhunskom tehnologijom i naprednom inteligentnom povezivošću.

Valja napomenuti da su dvije Honde E, koliko je uvoznik uspio dobiti za 2020. prodane, dok se narudžbe za 2021. zaprimaju. U ponudi je samo Advance s jačim motorom od 154 KS (0-100 za 8.3 s, doseg 220 km) po cijeni od 307.990, uz jedinu moguću doplatu za metalik boju koja je još dodatnih 4200 kn.