Honda Civic Type R ima novi rekord Nürburgringa!

Foto/video: Honda

U iščekivanju hrvatske prezentacije novog Civica koja će se održati za otprilike dva tjedna, iz Honde stižu malo drukčije vijesti.

rekord_honda_type_r_2017_1

Kao što već vjerojatno znate, za razliku od prošlog Type R-a koji je došao kasno, pred sam kraj životnog vijeka prošle generacije, novi Type R stiže gotovo istovremeno s novim Civicom. U Ženevi smo vidjeli produkcijski model novog Type R-a, s neznatno pojačanim motorom koji sada razvija 320 KS, tri umjesto dva moda vožnje i drugim poboljšanjima poput šireg traga kotača i ekstremnijim ovjesom kako bi se prednjepogonaš mogao nositi s najezdom konkurenata.

rekord_honda_type_r_2017_2

Iako već godinama postoje skeptici koji sumnjaju u objektivnost rezultata postignutih na Nordschleifeu (jer nitko ne kontrolira gume, ovjes, benzin koji proizvođači stavljaju za rekordne vožnje), a i mnoštvo drugih faktora koji utječu na rezultate (temperatura asfalta, temperatura zraka, težina vozila itd.) činjenica je da dok neki svjetski magazin ne okupi sve pretendente na prijestolje u istom danu na Sjevernoj strani starog gradića Nürburga ostaje nam samo da uživamo u ovakvim videima. Novi Civic Type R skinuo je rekord koji je držao u dva navrata Golf GTI CS za više od tri sekunde.

rekord_honda_type_r_2017_3

Iz Honde tvrde da je jedina modifikacija na autu bila ugradnja sigurnosnog kaveza, a da bi se težina vozila dovela u normalu sa serijskim modelom izbačena su stražnja sjedala i infotainment sustav i korištene su cestovno legalne gume. Sve to bilo je dovoljno za 7:43.8. Recimo usput da je to sedam sekundi brže od starog Type R-a. Kako je to izgledalo, pogledajte u nastavku.