Gordon Murray T.50

Foto: Gordon Murray

Danas je veliki dan za sve fanatike vozila na četiri kotača. Ako volite beskompromisne supersportske aute, onda oslobodite pola sata jer je danas predstavljen vama vjerojatno najbolji sportski auto u posljednjih 30 godina.

Toliko je naime prošlo od zadnjeg djela Gordona Murraya, gospodina koji je svijet superportskih automobila zauvijek zadužio McLarenom F1. Tada uvjerljivo najbrži i najekstremniji auto ikada napravljene bio je mjera za sve sljedećih 15-ak godina, a i dan danas ga se spominje samo u sueprlativima.

Naravno, prije McLarena F1 dotični se gospodin dokazao legendarnim McLarenom MP 4/4 s kojim su veliki Ayrton i nešto niži mu timski kolega Alain rasturili sezonu 1988. osvojivši 15 od 16 utrka te sezone.

Trideset godina puno je vremena i ono što je tada bilo high-end danas više nije. O tome što bi danas Gordon Murray promijenio na F1 poslušajte u videu koji su snimili kolege iz Top Geara. A onda uživajte u automobilskoj pornografiji kakvu nećete tako skoro opet vidjeti.

Recimo samo par detalja… 2.36 milijuna funti prije poreza, 980 kg, 660 KS, atmosferski 3,9-litreni V12 motor iz Coswortha koji se vrti preko 12.000 okretaja (!) te ima ručni mjenjač (!).

Kao i ranije, performanse nisu bile prioritet konstruktora T.50, već su samo posljedica najbeskompromisnijeg pristupa izradi jednog supresportskog automobila.

Obzirom da se radi o snažnijem motoru od onoga u F1 i 140 kg manjoj masi, jasno je da će sretnici koji se nađu za volanom ovog bolida iskusiti nešto što nikada neće zaboraviti. Uživajte u ovoj priči vjerojatno najvećeg oktanoglavca na svijetu dok predstavlja svoje novo remek-djelo.