Ford započeo proizvodnju nove Pume

Foto: Ford

Proizvodnja atraktivnog, inovativnog i elektrificiranog novog Fordovog modela Puma započela je u vrhunskom Fordovom proizvodnom pogonu u rumunjskoj Craiovi, 8. listopada 2019.

Fordov novi kompaktni crossover inspiriran SUV vozilima u ponudi je uz naprednu Fordovu EcoBoost Hybrid 48-voltnu elektrificiranu pogonsku tehnologiju i time je Puma postala prvo hibridno vozilo koje se proizvodi u Rumunjskoj.

Dodatno je zaposleno 1700 ljudi i uloženo 200 milijuna eura u proizvodni pogon u Craiovi za proizvodnju modela koji kombinira tehnologiju blagog hibrida (mild-hybrid) za bolju učinkovitost u potrošnji goriva, zavodljiv stil te prostranost prtljažnika koja je najbolja u klasi. Ukupno je Ford u moderni proizvodni pogon u Craiovi uložio 1,5 milijardi eura od 2008. godine.


Nova Puma je jedan od osam elektrificiranih modela koje će Ford uvesti na europsko tržište u 2019. Ranije ove godine Ford je objavio da će svako novo putničko vozilo imati elektrificiranu verziju – blagi hibrid, full hibrid, plug-in hibrid ili električno vozilo – i tako ponuditi jednu od najopsežnijih proizvodnih automobilskih opcija za europske kupce. Očekuje se da će elektrificirani pogonski agregati činiti više od polovice pogonskih jedinica u putničkim vozilima do kraja 2022. godine.

Nova Puma predstavlja sljedeće poglavlje Fordove filozofije dizajna usmjerenog na ljude podižući kvalitetu, tehnološko bogatstvo i zabavu u vožnji koja čini prepoznatljiv Fordov DNK u Europi. – rekao je Stuart Rowley, predsjednik europskog Forda.

Stuart Rowley

Uz sofisticiranu hibridnu tehnologiju, karizmatična nova Ford Puma nudi proporcije SUV-a koji će plijeniti poglede, praktičan prtljažni prostor od čak 456 litara koji uključuje i inovativni Ford MegaBox, tehnologije poput prilagodljivog tempomata sa Stop&Go funkcijom, prepoznavanja prometnih znakova ograničenja brzine i sustava zadržavanja u prometnom traku, kao i vrhunske komforne značajke poput sjedala s masažom lumbalnog dijela leđa koja se nude prvi put u tom segmentu.

Različite varijante uključuju sportsku verziju Puma ST-Line nadahnutu Ford Performance modelima i Puma Titanium X luksuznim paketom opreme, koji je predstavljen prvi put prošlog mjeseca na Salonu automobila u Frankfurtu. Ford Puma se pridružuje širokoj liniji SUV i SUV-ovima inspiriranih crossover modela u Europi i od sada je dostupna za narudžbu.

Ford Romania zapošljava oko 6000 radnika, a osim nove Ford Pume u Craiovi se proizvodi Ford EcoSport, kao i Fordov dragulj – 1,0-litreni EcoBoost turbobenzinski motor koji je već 11 puta proglašen međunarodnim motorom godine.