FIAT Tipo – rođen da bude limuzina

Nakon pretpremijere u svibnju, dočekali smo i službeno lansiranje novog FIAT-a Tipo. Nova kompaktna limuzina prodavat će se u više od 40 zemalja EMEA tržišta (Europi, Bliskom Istoku i Africi).
Potpuno novi četverovratni model u startu je zamišljen kao trovolumen, odnosno („rođen da bude limuzina“) nije rađen kao kompakt koji je onda pretvoren u limuzinu, kao što je obično slučaj u ovoj klasi vozila. Tipo je zato dobio odmjereni, prepoznatljiv talijanski izgled koji jamči prepoznatljivost i stil bez narušavanja funkcionalnosti.

Rezultat toga je vrlo upotrebljiv auto koji daje maksimalnu protuvrijednost za uložen novac, opremljen svime što kupac zaista treba i želi, bez pretjerivanja u broju modela i paketa opreme. Stoga je FIAT Tipu podario moderan i privlačan interijer, ali i vrlo solidnu mogućnost prijevoza putnika i prtljage. Dobro oblikovani Tipo kombinira veliki prtljažnik (520 litara) s kompaktnim dimenzijama (454 cm duljine). Veliki međuosovinski razmak od 264 cm garancija je udobnog smještaja za visoke putnike i na stražnjim sjedalima, ali i ponašanje u vožnji kakvo očekujemo od većih automobila (posebno stabilnost na autocesti).


Svaki kupac moći će pronaći Tipo za sebe. Tri paketa opreme i četiri motora u ponudi (1.4 16V od 95 KS i 1.6 16V od 110 KS te dizeli 1.3 MJet II od 95 KS i 1.6 MJet II od 120 KS), ručni ili automatski mjenjač (samo uz 1.6), dvije veličine kotača (16 i 17 inča) te četiri varijante interijera zaista će omogućiti velik odabir potencijalnim kupcima.

VIDEO

U pravom FIAT-ovom stilu, Tipo će biti serijski opremljen Uconnect sustavom s 5-inčnim ekranom u boji osjetljivim na dodir od te Bluetooth sistemom s glasovnim komandama, audio streamingom, AUX i USB portovima, kamerom za vožnju unazad i TomTom 3D touch navigacijom.

Ukoliko bude sve po planu, Tipo bi na hrvatsko tržiše trebao doći krajem ožujka 2016., s početnom cijenom oko 100.000 kn.