FIAT Fullback i Talento

Tekst: Goran Vrhovec / Foto: FCA

Jučer je u Zagrebu tvrtka Autocommerce, zastupnik FCA grupacije za Hrvatsku novinarima predstavila dva modela iz njihove Professional serije, odnosno lakih komercijalnih vozila.

Prvi je model Fullback, pick-up koji je nastao u joint venture-u s Mitsubishijem. Vozila namijenjena za srednje teške uvjete rada nudit će se u tri varijante karoserije: „proširena kabina“ s dvoja vrata i prostorom za četiri osobe, „dupla kabina“ s četiri vrata i mjestom za pet osoba te kao kabina sa šasijom na kojoj se može napraviti nadgradnja po potrebi kupca. U svim slučajevima radi se o vozilu s klasičnom šasijom na koju je namontirana karoserija.

FIAT_FULLBACK_05

Riječ je o konstrukciji koja je i dalje nenadmašna za teške uvjete kakve pick-up vozila obično susreću svaki dan u svojoj eksploataciji. Međuosovinski razmak je točno tri metra, a duljina karoserije varira između 527.5 cm za produljenu kabinu i centimetar više za duplu kabinu. Ovako mala razlika dolazi od različite duljine tovarnog prostra pa tako produljena kabina nudi utovarnu površinu od 185 cm duljine, dok dupla kabina nudi 152 cm. U ponudi je jedan motor s dva nivoa snage, 2,4-litreni turbo dizel u slabijoj izvedbi sa 150 KS i 380 Nm te 180 KS i 430 Nm u jačoj. Korisna nosivost iznosi više od jedne tone, dok može povući prikolicu težu od tri tone.

Motor je opremljen aluminijskom glavom motora male težine i turbo punjačem promjenjive geometrije te hladnjakom koji jamči maksimalnu učinkovitost. Opremljen je i s dvije vrste mjenjača: ručnim sa šest ili automatskim s pet brzina.

Mjenjač i ovjes

Fullback je dostupan u inačicama 4×2 (sa stražnjim pogonom) i 4×4 (s pogonom na četiri kotača). Ovaj potonji je bez sumnje najprikladniji za one čiji posao uključuje područja daleko izvan asfaltiranih prometnica ili one koji moraju isprobati izazovne off-road vožnje. Sve verzije 4×4 isporučuju se s elektroničkim biračem koji im omogućuje uključivanje pogona na četiri kotača u „djelomičnom” ili „punom” načinu rada.

Fiat-Professional_Fullback_01

„Djelomični” ili polu-trajni način rada dostupan je na verzijama SX i predviđen je za tri položaja za vožnju:
„2H” (vožnja na cestama u savršenom stanju) pogonom na 2 stražnja pogonska kotača; „4H” koji se može odabrati pri brzinama do 100 km/h i koji pogon raspodjeljuje preko sva 4 pogonska kotača čineći vožnju sigurnijom na skliskim i neravnim površinama te „4L“ koji omogućuje niske brzine za iznimne uvjete off-road vožnje.

Fiat-Professional_Fullback_13
„Puni” ili trajni način rada dostupan je u najopremljenijim verzijama LX: odlikuje se središnjim diferencijalom Torsen kojeg podržavaju 3 spojke s elektroničkim upravljanjem koje u stvarnom vremenu upravljaju prijenosom pogonskog okretnog momenta na kotače ovisno o uvjetima na cesti i brzini. Može se odabrati između četiri položaja za vožnju. Pored ranije navedenih načina rada „2H” i „4H” dostupan je i položaj „4HLc”: on ima blokadu središnjeg diferencijala kojom se okretni moment ravnomjerno raspodjeljuje između prednjih i stražnjih kotača te poboljšava pogon na zasnježenim cestama, pješčanim stazama ili blatnjavim prometnicama. Zadnji, ali ne i posljednji je položaj „4LLc” koji ima blokadu središnjeg diferencijala, kao i uključivanje niskih brzina za veći okretni moment prilikom savladavanja iznimnih off-road putovanja.

FIAT_FULLBACK_27

U djelomičnom i potpunom načinu rada kupci mogu odabrati opremu s blokadom stražnjeg diferencijala s elektroničkim upravljanjem napravljenom kako bi se umanjile razlike u broju okretaja stražnjih kotača, čime se jamči izvrstan pogon na off-road prometnicama.

Što se tiče konstrukcije ovjesa, Fullback je na prednjem dijelu opremljen profinjenim rasporedom dvostrukim poprečnim ramenima sa stabilizacijskim polugama, a stražnji dio s čvrstom osovinom opremljenom lisnatim oprugama za najveću razinu pouzdanosti i čvrstoće.

FIAT_FULLBACK_16

Iako se kod pick-up vozila ne očekuju svi sustavi sigurnosti i udobnosti kao kod „normalnih“ putničkih vozila, valja spomenuti da Fullback tu nimalo ne zaostaje za standardnim putničkim automobilima posljednje generacije.  Standardna razina opreme već je iznimno visoka i uključuje sustave ABS s EBD-om. TSA (Trailer Stability Assist: sustav koji pojačava stabilnost prilikom vuče), KDW (sustav upozorenja u slučaju napuštanja prometnog traka) i sedam zračnih jastuka (prednji, bočni, zavjesu i zračni jastuk za koljena vozača). Unutarnja oprema uključuje sjedala sive od izrađena od „visokokvalitetne¨ tkanine, zaslon s prikazom informacijama podesive svjetline, kožom presvučeno kolo upravljača, klima uređaj i središnje zaključavanje s dvostrukim daljinskim upravljanjem. Značajke sustava Infotainment uključuju autoradio 2DIN s CD i MP3 uređajima.

Fiat-Professional_Fullback_07

Ponuda je dopunjena vrhunskim razinama opreme koje pružaju najmodernije sadržaje kao što su bi-ksenonska prednja svjetla, grijana prednja kožna sjedala i sjedalo vozača s elektroničkim prilagođavanjem, autoradio 2DIN s dodirnim zaslonom od 6 inča, autoradio 2DIN s dodirnim zaslonom od 7 inča te ugrađenu satelitsku navigaciju, stražnju kameru, regulator brzine s ograničivačem brzine, dvozonski klima uređaj s automatskim upravljanjem, komande na kolu upravljača dostupne na inačici s automatskim mjenjačem.

FIAT_FULLBACK_03

Cijena za Fullback kreće od 229.165 kn sa svim davanjima. Obzirom da je u procesu dobivanje odobrenja od Carinske uprave, ove cijene bi se trebale smanjiti za odbitak PDV-a pa bi tako Fullback za koji dan trebao koštati oko 150.000 kn pa naviše, ovisno o verziji za koju se odlučite. Garancija na Fullback je tri godine ili 100.000 kilometara.

FIAT Talento

Talento je kombi koji se nudi u četiri konfiguracije: kao kombi, vozilo za prijevoz ljudi, s dvostrukom kabinom i šasija s platformom. Također je nastao kao joint venture, ali ovaj put s Renaultom. Značajke Talenta uključuju veliku svestranost i mogućnost prilagodbe različitim potrebama kupaca. Njegovo ime podsjeća na urođene kvalitete vozila i vrijedan koncept prizivajući naziv stare antičke kovanice, kao što je tradicija marke Fiat Professional. Visoka je simbolička vrijednost imena i upućuje na mogućnosti vozila, njegove sposobnosti, ukratko – njegov talent.

Fiat-Professional_Talento_04

Rezultat je funkcionalno vozilo koje predstavlja vezu između vozila Doblò Cargo i Ducato omogućujući da marka Fiat Professional pokrije nove zapremine i duljine utovara te da se pridruži najznačajnijem dijelu segmenta 2P s međuosovinskim razmakom idealne veličine. Novo je vozilo posebice napravljeno tako da se utovarni prostor učini praktičnijim. Otvor dijela „CargoPlus” smještenog ispod sjedala suvozača omogućuje prijevoz predmeta duljine do 3,75 metara (4,15 m za razinu opreme s dugim međuosovinskim razmakom).

Fiat-Professional_Talento_01-1

Pristup utovarnom dijelu jednostavan je i brz zahvaljujući njegovom pravilnom četvrtastom obliku koji dolazi s mogućnošću otvaranja stražnjih vrata do 255°. Izvrsna dostupnost zajamčena je pristupnim pragom od samo 552 mm i kliznim vratima širine 1030 mm (samo 100 mm iznad tla). Nosivost iznosi 5,2 m3 na vozilima razine opreme s kratkim međuosovinskim razmakom, 6 m3 na vozilima razine opreme s dugim međuosovinskim razmakom i velikodušnih 5,6 m3 na vozilima razine opreme s dugim međuosovinskim razmakom i podignutim krovom, što znači da vozilo Talento, čak i kada se radi o razini opreme s kratkim međuosovinskim razmakom može prevoziti 3 Euro palete. Na kraju, korisna nosivost novog vozila marke Fiat Professional je do 1249 kg i do 3060 kg kada se radi o vozilu velike nosivosti.

Fiat-Professional_Talento_06

Značajke novog modela uključuju prednji branik u tri varijante (crni, djelomično obojen ili obojen u boju karoserije); crnu ili metalik srebrnu gornju rešetku i poluge te vodoravne poluge gornje rešetke metalik srebrne boje. Na zahtjev se u branik mogu ugraditi ekskluzivna dnevna LED svjetla. Izgled vozila Talento nadopunjen je naplatcima od 16 cola te naplatcima kotača od legure od 17 cola (s dijamantno sivim ili mat završenim slojem).

Unutrašnjost je dizajnirana na način da pruža iznimnu udobnost i izvrsnu ergonomiju, kako to pokazuju oblikovana vozila koja jamče savršenu udobnost sjedenja za sve putnike i savršeno postavljeno kolo upravljača te komande koje svakodnevnu vožnju čine opuštenom i sigurnom.

Fiat-Professional_Talento_10

Pouzdani motori nove generacije

Novo vozilo marke Fiat Professional opremljeno je s četiri 1.6 dizelska motora koja su odobrena prema normi Euro 6 i mogu ispuniti zahtjeve za vožnju kupaca.  Linija uključuje: 1,6 MultiJet Turbo od 95 ks dostupan u inačici EcoJet s S&S i 260 Nm; 1,6 MultiJet Turbo od 120 ks i 300 Nm; 1,6 EcoJet S&S TwinTurbo od 125 ks i 320 Nm te 1,6 EcoJet S&S TwinTurbo od 145 ks i 340 Nm.

Svi motori na vozilima Talento temelje se na tehnologiji selektivne katalitičke redukcije (SCR), sustavu koji snižava emisije dušikovih oksida ubrizgavanjem tekućine AdBlue® u ispušne plinove. AdBlue® je tekućina koja se temelji na vodi, neotrovna i nezapaljiva koja se dodaje iza motora u ispušni sustav kako bi povećala njegovu učinkovitost i smanjila količinu opasnih zagađivača koji se ispuštaju u atmosferu.

Fiat-Professional_Talento_05

Nadalje, sva četiri motora primjenjuju promjenjivu geometriju ili TwinTurbo koji smanjuje razine emisije i potrošnje, a posljedično i troškove rada.  Dvofazni turbo punjač napravljen je za fleksibilnu vožnju, izvrstan odaziv te iznimnu snagu pri velikim brzinama.  Prvi turbo pruža visoki okretni moment pri niskim brzinama kako bi se osigurao izvrstan odaziv do srednje razine ubrzanja.Drugi turbo  se uključuje pri velikim brzinama kako bi pojačao motor i tako zajamčio ravnomjerno i snažno ubrzanje.
Cijena za Talento kreće od 193.192 kn pa naviše uz standardno petogodišnje Fiat jamstvo ili 120.000 km.