Dieselgate u Hrvatskoj – kolektivna tužba

Tekst: odvjetnica Sandra Budimir

Vlasnik ste novog ili polovnog dizel VW vozila kupljenog nakon 1. studenog 2008. g.? Znate li da još dva tjedna imate šansu besplatno tužiti Volkswagen za tešku prijevaru i dobiti i do desetak tisuća eura naknade štete?

Hrvatske potrošače zastupa odvjetnica Sandra Budimir u suradnji s odvjetničkim uredom Härle & Martinović iz Berlina, ovlaštenim za zastupanje u Njemačkoj, a čiji tekst prenosimo u cijelosti.

U Dieselgate aferi Volkswagen grupa je priznala namjerno manipuliranje softverom za ispušne plinove ugrađenim u dizel motore, čime je globalno pogođeno preko 11 milijuna vozila, od čega oko 8 milijuna u Europi i to oko 5 milijuna vozila marke Volkswagen, 2,1 milijuna Audi, 1,2 milijuna Škoda i 1,8 milijuna kombija i oko 700.000 Seat vozila. Radi se o dizel motorima tipa EA189 (1,2, 1,4, 1,6, i 2,0 litarski)  proizvedeni od 2009.- 2014. te neki i 2015.- 2016.g. (npr. Audi Q5, Q7, A7 i A8 i Porsche Cayenne). Popis vozila možete vidjeti ovdje.

U Hrvatskoj se to odnosi na otprilike 60.000 vozila!

U Europi ne postoji uređena država koja barem na neki način nije pokušala zaštiti svoje građane koje je Volkswagen doveo u zabludu tvrdeći im, u tvorničkim deklaracijama, kako njihova vozila proizvode bitno manje emisije štetnih plinova nego što to doista i jest. SAD je uspjela naplatiti od društva iz Wolfsburga gotovo 14 milijardi dolara, Njemačka ih je do sada “olakšala” s približno milijardu eura,  Italija ih je kaznila sa pet milijuna, a Hrvatska 0!

Nasuprot uvijek inertnoj Hrvatskoj, u susjednoj Sloveniji Savez potrošača Slovenije (ZPS)  okupio je oko 6200 vlasnika vozila VW grupacije i podnio kolektivnu tužbu protiv VW u Njemačkoj. Isto su učinile Litva i Slovačka dok su Italija, Austrija, Ujedinjena Kraljevina, Švicarska, Španjolska, Portugal, Luxembourg i Belgija to učinile u svojim zemljama.  Čak je i Europska komisija dala europskim kupcima za pravo da na ovaj način traže novčanu kompenzaciju zbog prijevare.

Postoji nekoliko velikih asocijacija koje su potrošačima ponudile besplatnu stručnu i financijsku pomoć u traženju pravne zaštite. Najveća takva je ona koju provodi Savezno udruženje njemačkih potrošača iz Berlina (VZBV) pred Višim regionalnim sudom u Braunschweigu, koje je 01. studenog 2018. pokrenulo tzv. oglednu kolektivnu tužbu protiv društva Volkswagen AG u kojoj do sada zastupa preko 400.000 oštećenih vlasnika spornih VW vozila.

Rok za registraciju potrošača, uključujući i hrvatske vlasnike spornih vozila iz VW grupe, koji besplatno žele pristupiti i sudjelovati u ovoj kolektivnoj tužbi ističe 29. rujna 2019.

Ono što je bitno naglasiti jest da u kolektivnim tužbama potrošači ne snose nikakav rizik u slučaju gubitka spora, jer je njihove sudjelovanje i zastupanje pred sudovima potpuno besplatno i ne podliježe nikakvim troškovima. Tek u slučaju pozitivne presude u njihovu korist, a kakva se očekuje u Njemačkoj povodom kolektivne tužbe i ovisno o njenom sadržaju, potrošači će eventualno morati individualno nastaviti parnice protiv Volkswagena radi  isplate štete.

Cilj ove tužbe jest utvrditi odgovornost VW prema kupcima zbog protuzakonitog postupanja i namjernog nanošenja štete nastale ugradnjom nedopuštenog manipulativnog softvera.

Sudjelovanje je besplatno za sve potrošače koji se priključe kolektivnoj tužbi upisom u registar, najkasnije do 29. rujna 2019. Rizik troškova postupka snosi isključivo VZBV. Ova će presuda obvezivati sve njemačke sudove u eventualnim daljnjim postupcima povodom pojedinačnih odštetnih zahtjeva. Pri tome se realno i objektivno očekuje da će VW u slučaju nepovoljne presude, a radi zaštite svog poslovanja i ugleda, sam izraziti spremnost za naknadu štete kupcima u mirnom postupku.

Najnovijim presudama njemačkih sudova u individualnim postupcima protiv VW, utvrđeno je da vozilo ima materijalni nedostatak ako je predano kupcu s instaliranim poremećajnim uređajem (Defeat device) u smislu članka 3. točka 10. Uredbe (EZ) br.715/2007, koji softver je zabranjen temeljem čl. 5. st. 2. te Uredbe, a koji prilikom ispitivanja pokazuje nižu emisiju dušikovog oksida od one tijekom normalne vožnje. Posljedica toga jest da takvom vozilu nedostaju karakteristike za uobičajenu uporabu, čime kupcu prijeti rizik zabrane vožnje takvog vozila te mu nije zajamčena daljnja neometana uporaba vozila u prometu.

Njemački sudovi su također potvrdili i osnovanost zahtjeva za naknadu štete zbog namjernog i nemoralnog oštećivanja kupaca i njihovog dovođenja u zabludu te su obvezali VW da im naknadi  kupoprodajnu cijenu vozila, umanjenu za naknadu uporabe vozila, što u konačnici iznosi i po desetak tisuća eura plus zatezne kamate i sudske troškove.

Što se tiče vozila kojima je u sklopu servisnih mjera sporni softver naknadno ažuriran i time navodno ispravljen nedostatak, ističemo da vlasnici i takvih vozila imaju pravo na naknadu štete. Protuzakonita radnja proizvođača već je utjecala na kupnju vozila i time prouzročila štetu kupcima.

U prilog tomu idu rezultati istraživanja članova Europske organizacije potrošača (BEUC), prema kojima je skoro polovica vlasnika prijavila negativne posljedice ažuriranja softvera u vidu povećane potrošnje goriva i gubitka snage motora.

Konačno, velika potpora potrošačima je i Europska komisija koja je naložila VW-u poduzimanje korektivnih mjera te redovito objavljuje rezultate opoziva vozila povezanog s emisijama NOx. Vrlo pomno prati način na koji države članice provode ta pravila te je zbog problematike VW grupe pokrenula niz prekršajnih postupaka zbog neusklađenosti s EU propisima o homologaciji vozila, uključujući protiv Njemačke, Luksemburga i Ujedinjene Kraljevine. Pokrenula je i temeljitu reformu EU propisa o homologaciji. Posljedično, Komisija će od rujna 2020. moći pokretati opozive diljem EU i nametati proizvođačima ili tehničkim službama administrativne kazne u iznosu od najviše 30. 000 EUR po neusklađenom vozilu. Zanimljivo da u Hrvatskoj vlada gotovo apsolutni muk u pogledu svega navedenog. Kako sada stvari stoje, VW u Hrvatskoj zbog prijevare do sada nije kažnjen niti jednom jedinom kunom. Stoga ako ste vlasnik jednog od navedenih vozila uključite se besplatno u tužbu i izvjesno je da vas čeka odšteta.