Dani tehničke ispravnosti vozila

Hrvatski autoklub poziva vozače na provjeru tehničkog stanja vozila sudjelovanjem u tradicionalnoj besplatnoj, edukativnoj, preventivno-sigurnosnoj akciji „Dani tehničke ispravnosti vozila“. Akciju ovoga tjedna zajednički provode stanice za tehnički pregled vozila i stručne organizacije, Hrvatski autoklub i Centar za vozila Hrvatske te Ministarstvo unutarnjih poslova, pod pokroviteljstvom Nacionalnog programom sigurnosti cestovnog prometa.
Akcija počinje u ponedjeljak 23. studenog i završava u subotu 28. studenog 2015., a provodi se na cijelom teritoriju Republike Hrvatske. U sklopu akcije vozači mogu obaviti besplatan tehnički pregled vozila u svim redovnim stanicama za tehnički pregled vozila.

U HAK-u napominju kako se ova dragovoljna akcija ne odnosi na vozače koji u razdoblju njenog provođenja svoje vozilo moraju podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu radi produljenja valjanosti prometne dozvole odnosno registracije vozila. Cilj akcije je skrenuti pozornost vozačima na važnost tehničke ispravnosti vozila u kontekstu cestovne sigurnosti, jer je vozilo, uz vozača i cestu, ključan čimbenik te sigurnosti. Tehnička ispravnost velikim dijelom ovisi o načinu na koji se vozači i vlasnici vozila odnose prema autima i koliko u njih ulažu.
Tijekom akcije nema sankcioniranja sudionika za čija se vozila utvrdi da su tehnički neispravna, nego će ih se savjetovati o načinu otklanjanja neispravnosti i uputiti u ovlašteni servis. Prvih 15.000 sudionika akcije na poklon će dobiti paket s tri litre tekućine za pranje vjetrobranskog stakla vozila prilagođene uporabi u zimskim uvjetima vožnje i strugalicu za led.
Prošlogodišnjoj akciji pristupilo je 13.835 vozila a kod 5.283, ili 38,2 posto utvrđene su tehničke neispravnosti. Dominantne skupine tehničkih neispravnosti kod osobnih vozila bile su na uređajima za kočenje (2.177 vozila), uređajima za osvjetljavanje (1.920 vozila), ovjesu i kotačima (1.206 vozila), motoru (856 vozila), na uređaju za upravljanje (709 vozila), te na ispušnom sustavu – EKO testu (559 vozila).
U Hrvatskom autoklubu naglašavaju veliku razliku između postotka tehnički neispravnih vozila sudionika akcije i vozila koja pristupaju redovnim tehničkim pregledima, kojih je u 2014. bilo 21,7 posto. Razlika proizlazi iz starosne strukture vozila sudionika akcije kojoj su pristupala pretežno vozila prosječne starosti između deset i 12 godina. Kod većine takvih vozila bilo je utvrđeno više različitih tehničkih neispravnosti, odnosno grešaka na različitim uređajima i sklopovima.