Civic Type R na pet legendarnih staza

Foto / video: Honda

Hondin „cestovni trkač“, Civic Type R obišao je Europu s ciljem da među sportskim „hothatchevima“  podigne ljestvicu na najvišu razinu i ostvari relevantna vremena na pet legendarnih Europskih trkališta: Silverstoneu, Spa-Francorchampsu, Monzi, Estorilu i Hungaroringu.

Ideja za ovaj pothvat javila se nakon što je Civic Type R doslovno pomeo konkurenciju ostvarivši najbolje vrijeme kruga na stazi Nürburgring Nordschleife u svojoj klasi u svibnju 2014. godine.

Odlučeno je da prva stanica bude Silverstone, dom Velike nagrade Britanije. Za vozača je odabran Matt Neal, trostruki prvak Britanskog prvenstva turističkih automobila (BTCC). U svom prvom pokušaju, u travnju 2016. godine, na izrazito mokroj stazi ostvario je najbolje vrijeme kruga od 2 minute i 44,45 sekunde. Nezadovoljni s ostvarenim rezultatom, Matt Neal i Hondin tim vratili su se na na Silverstone nekoliko dana kasnije i po suhoj stazi ostvarili najbolje vrijeme od 2 minute i 31,85 sekunde.

Početkom svibnja, na red je došao Spa-Francorchamps u Belgiji, mitsko mjesto svjetskog automobilizma, omiljena staza mnogih automobilista prepoznatljiva po svojoj Eau Rouge seriji zavoja. Za volanom Civic Type R-a se ovaj puta našao Hondin novajlija Rob Huff, koji je ostvario najbolje vrijeme kruga od 2 minute i 56,91 sekunde.

Nakon uspješno odrađene prve dvije stanice, red je došao na Monzu. Vrijeme kruga od 2 minute i 15,16 sekundi postavio je Mađar Norbert Michelisz, član Hondine WTCC momčadi.

Iz Italije je karavana krenula u Portugal na stazu Estoril. Predviđeno je bilo da na domaćem terenu u Estorilu sav raskoš svoga talenta pokaže Tiago Montairo, Hondina WTCC zvijezda. Nažalost, taj plan je propao zbog teške nesreće koju je Montairo doživio netom prije na utrci Svjetskog prvenstva turističkih automobila (WTCC) u Njemačkoj. Čast da ostvari najbolje vrijeme na Estorilu pripala je tako Bruni Correiai, također domaćem vozaču koji je u samo 24 sata nakon što je prvi puta uskočio u Civic Type R ostvario vrijeme od 2 minute i 4,08 sekunde.

Na koncu, 6. lipnja 2016. godine Hondin tim je stigao na posljednju stanicu svoga pothvata, u Mađarski Hungaroring. Čast da ostvari najbolje vrijeme kruga ponovno je pripala Norbertu Micheliszu koji je upravo na svojoj domaćoj stazi u 2015. godini ostvario pobjedu u WTCC Civic Type R-u za svoj nezavisni tim Zengõ Motorsport. Tijekom dva dana testiranja, Norbert je serijskog Type R-a tjerao do krajnjih granica i postigao najbolje vrijeme kruga od 2 minute i 10,85 sekunde. Time je na najbolji način završen ovaj fenomenalni Hondin pothvat.