Citroën Cxperience Concept

Foto: Citroën

Citroën će javnosti predstaviti konceptni automobil Cxperience Concept na nadolazećem Pariškom salonu automobila. Vrhunski novi dizajn karoserije, namijenjen kupcima diljem svijeta, novi je korak unaprijed i obilježava novu ofenzivu u strategiji Marke.

Dvovolumenskom limuzinom duljine 4,85 m, Citroën ističe svoje ambicije u segmentu luksuznih automobila te ispunjava svoje obećanje „Be Different, Feel Good” u tom segmentu. Ovo najnovije ostvarenje, osmišljeno na temelju znanja i umijeća te povijesti Marke, odlikuje se općom udobnošću po kojoj su vozila Citroën poznata. Cxperience Concept najnoviji je proizvod programa „Citroën Advanced Comfort®”, osmišljen da putnicima pruži zadovoljstvo i udobnost. Program je u skladu s dizajnom, tehničkim i tehnološkim razvojem novih modela Marke te odražava želje kupaca koje se stalno mijenjaju i primjenjuje se u svim fazama procesa dizajna.

Riječ je o aerodinamičnom konceptnom automobilu iz čijeg se dizajna vidi pozornost posvećena svakom detalju. Linije i vizualna obilježja jedinstveno su obilježje marke Citroën te se stoga lako prepoznaju i pamte.

Cxperience Concept osmišljen je u Dizajnerskom centru u Vélizyju i predstavlja novi estetski identitet Marke. Vanjski izgled tog inovativnog vozila nadahnut je naprednom tehnologijom, a kabina namještajem i putovanjima.

Citroën Cxperience Concept_2

Prepoznatljiv je već na prvi pogled. Dvovolumenski dizajn i domišljato konstruirana stražnja vrata ovješena straga ostavljaju dojam vozila koje se sprema na skok. Odvažne linije odražavaju snagu, a raskošne obline i glatki oblici ističu njegov jedinstven dizajn.

Impozantnim proporcijama (4,85 m duljine, 2 m širine), niskim krovom (1,37 m visine) i kratkim prevjesima (3 m međuosovinskog razmaka), konceptni automobil Cxperience spaja dostojanstven stav s fluidnim linijama. Biserna zelena boja karoserije Mizuiro moderna je, opuštena i profinjena. Dodatno ističe luksuzan izgled ovog konceptnog automobila s velikim 22-inčnim peterokrakim naplatcima.

Citroën Cxperience Concept_10

Prednji dio ovog konceptnog automobila krase čiste linije, uz jedinstveni svjetlosni potpis kao novu interpretaciju svjetala na dvije razine, koja su prepoznatljiv dio identiteta marke Citroën. Među ostalim atributima konceptnog automobila Cxperience Concept ističu se zaobljen prednji kraj i posebna prednja maska. Pogled posebno privlače dnevna svjetla u obliku slova V koja automobilu daju napredan tehnološki izgled.

Citroën Cxperience Concept_3

Upečatljiv dojam ostavlja i stražnji dio automobila sa snažno izbačenim blatobranima i konkavnim stražnjim prozorom te pomičnim spojlerom na samom kraju za bolju aerodinamiku. Trodimenzionalna stražnja svjetla izvedena u laserskoj tehnologiji također su u obliku slova V. Pokazivači smjera smješteni su u sredini, ispod tanke kromirane letvice reflektirajućeg sjaja. Svjetla su smještena u crnom tehnološkom bloku čije linije prate profil prtljažnika, čime ističu širinu ove velike limuzine.

Citroën Cxperience Concept_4 Nadahnuta svijetom arhitekture, uređenja interijera i pokućstva, unutrašnjost automobila Cxperience Concept odlikuje se čistim, suvremenim linijama. Izrađena je od vrhunskih materijala limun žute boje, koja se povezuje sa svježinom i optimizmom.
Na lebdećoj armaturnoj ploči vodoravnog dizajna ističe se upravljač s jednim krakom, koji podsjeća na povijest Marke. Armaturna ploča trodimenzionalnog je izgleda zahvaljujući cjevastom profilu koji se u jednom komadu proteže od desnih do lijevih stražnjih vrata. To naglašava dojam prostranosti, lakoće i obujma. Žuti tonovi unutrašnjosti ističu jedinstven vizualni sklad između prostora za vozača i za putnike.

Citroën Cxperience Concept_11Posebna je pozornost posvećena dizajnu sjedala presvučenih podstavljenom žutom mrežastom tkaninom. Poleđine naslona izrađene su od drva oraha elegantne svijetle nijanse, poput armaturne ploče. Obloge vrata udubljene su te su izrađene od materijala vrhunske kvalitete.

Naglasak na pametne tehnologije vidljiv je i u odabiru plug-in hibridnog motora koji omogućuje opuštenu vožnju. Citroën Cxperience Concept pokreće plug-in hibridni motor koji spaja učinkovitost s performansama i poziva na putovanje. Cxperience nudi iznimna vozna svojstva zahvaljujući benzinskom motoru koji razvija između 150 i 200 KS i dodatnoj snazi električnog motora (do 80 kW). Može voziti na posve električan pogon u gradu (ZEV – Zero Emission Vehicle) s dometom do 60 km. Na otvorenoj cesti potrošnja goriva može se smanjiti istovremenom uporabom oba motora tijekom uzastopnih ubrzanja. Na autocesti automobil pokreće benzinski motor kako bi pružio najsnažnije performanse, ukupne snage do 300 KS. Osmerostupanjski električni automatski mjenjač smješten je poprečno između benzinskog motora i električnog motora, a kompaktna baterija koja prenosi snagu na stražnju osovinu nalazi se ispod putničkog prostora.

Citroën Cxperience Concept_12Citroën Cxperience Concept ima bateriju od 3 kWh koja se može napuniti za samo nekoliko sati. Na standardnoj punionici automobil se može napuniti za 4 i pol sata, a s iznimno jednostavnim sustavom za punjenje snage 6,6 kW koji se spaja na utičnicu jakosti 32 A za manje od 2 i pol sata. Atraktivan, funkcionalan potpis ovog pogonskog sklopa vidljiv je na poklopcu motora u obliku dva pokazivača napunjenosti baterije koji se protežu od vrha dnevnih svjetala.

U izložbenom prostoru marke Citroën bit će izložena dva proizvoda programa „Citroën Advanced Comfort®” koji odražavaju sposobnost Marke da se okrene prema budućnosti i primjeni svoje vrijednosti u najrazličitijim područjima.

  • C3, novi napad Marke na segment B
  • konceptni automobil Cxperience, pogled marke Citroën na udobnost i luksuzna vozila!