Nakon dugo vremena veliki auto vikend na Grobniku

Foto: kojiauto.hr

Ovog vikenda na novoasfaltiranoj grobničkoj stazi održat će se zasigurno jedan od najvećih automobilističkih događaja u povijesti staze. U 93 vozila u atraktivnim klasama nastupit će blizu 150 vozača iz 11 zemalja.

Samo sedam dana nakon izvrsne motociklističke priredbe tradicionalnog međunarodnog Alpe Adria prvenstva, grobničku su stazu okupirali automobilistički asovi iz 11 europskih zemalja.

Automotodrom Grobnik, zahvaljujući Auto sport klubu Kastavac i Udruzi „Auto staza Grobnik“, organizatorima „Nagrade Hrvatske 2018.“, međunarodne automobilističke utrke FIA Prvenstva Srednjeeuropske zone (CEZ), ugostit će više od 150 vozača koji će u brojnim raspisanim konkurencijama nastupiti u 93 prijavljena automobila i bolida.

Prema listi prijava, svim naznakama ovogodišnje CEZ sezone te velikom interesu koji među vozačima vlada za prvi službeni i bodovni nastup na četiri kotača, bit će to zasigurno jedna od najvećih, ako ne i najveća automobilistička priredba na grobničkoj stazi u četiri desetljeća postojanja.

Ovim natjecanjem ovogodišnje CEZ prvenstvo nakon mađarskog Hungaroringa, austrijskog Red Bull Ringa, poljskog Poznana i slovenskog Cerklja ulazi u drugi dio sezone, a nakon našeg Grobnika slijede još nastupi u Slovačkoj (Slovakiaring), Srbiji (Ušće) i Češkoj (Brno). Uz CEZ prvenstvo koje se vozi u dvije grupe – do 2000 ccm i preko 3500 ccm (GT automobili), dvodnevna manifestacija s po dvije bodovne utrke upisana je u kalendare državnih prvenstava Hrvatske, Slovenije, Slovačke i Bosne i Hercegovine, a uz to voze se VIP Business kup, Chevrolet Cup i Twingo Euro Cup.

Posebnu pažnju plijeni 30-tak vozila Lamborghini, BMW, Audi, Porsche, Opel, Seat, Mercedes različitih tipova, ali i formule 3, bolidi od kojih se očekuje obaranje ne samo rekorda staze na novom asfaltu, već po svemu sudeći apsolutnog rekorda brzine ikad voženog na Grobniku.

Tako bi 20 godina stari službeni rekord Austrijanca Andre Fibiera (Dallara 393 Opel) u vremenu 1:24,806 minuta i prosjekom 176,930 km/sat mogao biti upisan u povijesne dokumente 40-tak dana prije 40.godišnjice Automotodroma Grobnik. Organizator se pobrinuo da najinteresantnije detalje s Grobnika u 30-minutnoj reportaži vide i pratitelji Eurosporta.

Službeni treninzi zpočeli su već danas od 8:30 do 13h, a prva od šest bodovnih utrka kreće od 13:45h. Dan će se zaključiti jednosatnim CEZ Enduranceom od 18:45h. Nedjeljni jutarnji slobodni treninzi (warm up), kombinirani i drugim službenim, kreću od 8h, a utrke će početi od 10,45 sati.

Višesatna uzbuđenja, jedinstveni automobilistički spektakl, gledatelje na izvrsno pripremljenoj stazi Automotodroma Grobnik očekuju uz ulaznicu po cijeni 50 kuna za oba dana.