Nova zvijer iz BMW-a

Foto: BMW

Dva nova modela četverovratnih coupea visokih performansi spremna su zastupati M odjel BMW-a u borbi s konkurentima u luksuznom segmentu.

Novi M8 Gran Coupé i M8 Competition Gran Coupé spajaju svoje izvanredne performanse s prepoznatljivim izgledom i povećanom prostranošću za putnike straga.

Stoga ovi modeli predstavljaju jedinstvenu priliku za vozača i tri putnika da uživaju maksimalno u prepoznatljivoj dinamici, agilnosti i preciznost kakvu nude najnoviji top modeli iz M GmbH. Za kraće ture može se koristiti i treće sjedalo u stražnjem redu.

Novi M8 modeli nastali su direktno od M8 Coupéa (od kojeg imaju 200 mm dulji međuosovniski razmak) te su razvijani usporedno s M8 GTE modelom stvorenim za utrke izdržljivosti. Njihov pogonski sklop, ovjes i aerodinamika rezultat su iscrpnih testiranja na BMW-ovim testnim poligonima, Nordschleifeu i drugim stazama.

Premijerno će svijetu biti prikazani sljedeći mjesec u Los Angelesu na tamošnjem Auto Showu, dok će službeni početak prodaje biti u travnju 2020.

Tradicionalni način razvijanja snage je jedna od prepoznatljivosti visokoturažnog V8 motora ugrađenog u M8. Sa 600, odnosno 625 KS u Competition varijanti uparen je sa sportskim ispušnim sistemom i M Steptronic mjenjačem s Drivelogic inteligentnim sustavom.

Novi M8 Gran Coupé ubrzava do stotke za 3.3 sekunde, a u Competition varijanti za 3.2 sekunde. M xDrive sustav pogona na sve kotače prenosi tu silnu snagu na podlogu mirno i autoritativno zahvaljujući aktivnom M diferencijalu straga. U normalnoj vožnji većina snage ide na stražnju osovinu, ali dio ide i na prednju radi trakcije i sigurnosti.

Kroz postavke vozači mogu odabrati i 4WD Sportski mod kada još više snage ide na stražnju osovinu. Deaktiviranjem DSC-a (Dynamic Stability Control)uključuje se 2WD pogon za sve one koji žele iskoristiti svih 600 ili više konjskih snaga za driftanje ili testiranje trajnosti standardnih guma.

M8 Gran Coupe nudit će se odmah nakon lansiranja u limitiranoj First Edition seriji od 400 primjeraka, a bit će prepoznatljivi po BMW Individual Aurora Diamond Green metalik boji sa zlatno-brončanim detaljima.

Gumb na središnjoj konzoli daje vozaču direktan pristup postavkama motora, amortizera, upravljača, M xDrive sustava i kočnica. Dvije konfigurirane varijante svih postavki mogu se memorirati i pozvati direktno tipkama na upravljaču, bez potrebe za ponovnim traženjem po izbornicima.

U serijskoj opremi nalaze se između ostalog adaptivna LED svjetla s BMW Laserlight, specifični M head-up displej, M sportska sjedala, Driving Assistant i Parking Assistant. Tu su i najnoviji načini povezivosti i upotrebljivosti zahvaljujući BMW Live Cockpit Professional s navigacijskim sustavom i BMW Intelligent Personal Assistant.