Ayrton Senna – L’ultima notte

Foto: kojiauto.hr

Naš posjet Milanu iskoristili smo i za odlazak u legendarnu Monzu. Jedna od najslavnijih staza uopće udaljena je dvadesetak minuta vožnje od Milana. Najbrža staza u kalendaru Formule 1 nalazi se od samog početka istog natjecanja, još tamo 1950. godine. Od tada pa do danas, samo jednom se Velika nagrada Italije vozila u Imoli, a ne u Monzi što je čini stazom koja je najviše puta do sada ugostila F1 cirkus.

No, danas o Monzi govorimo ne samo iz sportskih, već i kulturnih pobuda. U sklopu staze nalazi se i Museo della Velocita, odnosno Muzej brzine. Ono što nas je navelo da ga posjetimo je izložba pod nazivom „Ayrton Senna, L’ultima notte“. Na skoro 200 fotografija koje prate povijest utrkivanja vjerojatno najbržeg vozača koji je ikada vozio F1 bolid, posjetitelji će upoznati kompletan put koji je Ayrton prešao od djetinjstva i prvog kartinga do vrhunaca u Formuli 1, tri naslova prvaka svijeta pa sve do zadnjeg vikenda u sudbonosnoj Imoli. Osim fotografija, izloženi su i predmeti koje je Senna koristio tijekom karijere, od njegovog kartinga, kacige s testiranja iz 1994. kada je prešao u Williams, trkaćeg kombinezona i još brojnih drugih.

Izložba je složena kronološki i neizbježan je onaj grozan osjećaj kako idete prema kraju, jer bez obzira što znate kako priča završava, uviđate kakav je život veliki Ayrton vodio, što je značio za Brazil i sve obožavatelje, svoju obitelj te druge vozače.
I kad vidite i da je toga dana u nedjelju nosio u autu austrijsku zastavu kako bi nakon svoje pobjede iskazao respekt za dan ranije poginulog austrijskog vozača Rolanda Ratzenbergera, jednostavno shvatite da je Ayrton bio potpuno drugačija osoba od one koju su svi doživljavali na stazi – beskompromisan, brz, pa čak i nemilosrdan, no u stvarnosti izrazito senzibilan i ranjiv na nepravdu i s puno suosjećanja za one manje sretne od njega.

Ukoliko se nađete u Milanu, iskoristite priliku i posjetite Monzu i muzej. Ako vam Formula 1 znači nešto u životu, sigurno ćete iskoristiti priliku da vidite legendarnu stazu kada nema gužve, a i sigurno nećete zažaliti nad 7 Eura, koliko ćete platiti kartu za muzej. Izložba traje do 24.7. pa ako idete u tom smjeru, planirajte i posjet Monzi, neće vam biti krivo.