Bondov DB5 ide u proizvodnju!

Foto: Aston Martin

Da, vjerovali ili ne, najpoznatiji automobil filmskog platna moći će se kupiti. Aston Martin odlučio je napraviti malu seriju svoje ikone DB5 od 25 primjeraka u verziji znanoj iz vjerojatno najpoznatijeg filma o tajnom agentu Jamesu Bondu – Goldfingera.

Radi se o suradnji s EON produkcijskom kućom koja ima prava na filmove o agentu 007 pa će Chris Corbould, njihov stručnjak i dobitnik Oscara za efekte (inače voditelj ekipe specijalnih efekata na filmovima o 007) raditi s Aston Martinom na gadgetima koji su proslavili ovaj auto.

Bilo je tu svega, od registarskih pločica koje se okreću po potrebi, preko mitraljeza u prednjim pokazivačima smjera do izbacivanja ulja i šiljaka na stražnjem dijelu u slučaju kada vas netko prati. Ipak, najpoznatija prerada je ona gdje se pritiskom na crveni gumb u ručici mjenjača odvaja dio krova i suvozačko sjedalo izbacuje suputnika iz auta.

 

Što će točno osim rotirajućih tablica biti u ovim „proizvodnim“ modelima još se ne zna, no zna se da je riječ o ultimativnom gadgetu za sve ljubitelje najpoznatijeg tajnog agenta.

DB5 se nakon Goldfingera pojavio u još šest filmova: Thunderballu s Conneryjem, Goldeneyeu i Tomorrow Never Dies s Pierce Brosnanom te u tri filma Daniel Craiga (Casino Royale, Skyfall i Spectre). Naravno, za ovako nešto trebat će imati vrlo duboke džepove, jer standardni DB5 trenutno na tržištu kotira oko 500.000 GBP, ovisno o stanju. Ovih 25 modela bit će napravljeno po originalnim nacrtima i isključivo u jednoj boji (službeno se zove Silver Birch), ali ipak u skladu s vremenom kao što smo već vidjeli kod Astona kada su napravili novi „stari“ DB4 GT.

To je tzv. continuation project, odnosno model stvoren po originalu, ali s malim preinakama prvenstveno radi pouzdanosti. Ono što je bitno, novi DB5 Goldfinger radit će se u staroj tvornici ili bolje reći manufakturi u Newport Pagnellu gdje su se ručno radili svi danas klasični Aston Martini. Za slučaj da ne znate, DB5 pokreće četverolitreni redni“ šestak“ snage 282 KS, što je 1964. kada je napravljen bilo nezamislivo puno.

Ako ste zainteresirani, cijena ovakvog DB5 bit će 3.3 milijuna funti (2.75 m funti plus davanja) i ono što je najbolje, s njim nećete moći na cestu. Naime, ovaj DB5 neće se moći registrirati pa će u njemu uživati zaista samo istinski kolekcionari koji čuvaju svoje aute u garažama. Ili pak imaju dovoljno veliko imanje da se mogu po njemu voziti u svom novom ljubimcu.

Andy Palmer, predsjednik i CEO Aston Martina ovako je obrazložio ovaj poduhvat: Veza između Aston Martina i Jamesa Bonda je nešto na što smo vrlo ponosni. Nevjerojatno je da je nakon više od pola stoljeća DB5 i dalje ultimativni auto tajnog agenta 007. Mnogi su fanovi Jamesa Bonda sanjali da imaju DB5 u Silver Birch boji, no da imaju isti auto kakav vozi njihov junak, s istim gadgetima i napravljen po istim standardima u istoj tvornici gdje je nastao i original, e to je već bila prava fantazija. Zato će vrlo sretnih 25 fanova moći uživati u ostvarenju svog sna zahvaljujući majstorima iz Newport Pagnella i ekspertima za specijalne efekte iz EON-a.