Alpine se vraća

Foto: Renault

Alpine se vraća korijenima te je za mjesto svojeg povratka odabrao ceste kojima se vozi reli Monte-Carlo u južnim francuskim Alpama. Te planine – prema kojima je marka i dobila ime – bile su nadahnuće za dizajn konceptnog automobila Alpine Vision.

Alpine je danas otkrio svoj konceptni automobil Alpine Vision. Taj coupé s dva sjedala i motorom smještenim u sredini spoj je elegancije, okretnosti i autentičnosti, što ga čini pravim Alpineom. Alpine Vision najavljuje dizajn i performanse serijskog sportskog automobila koji će biti predstavljen do kraja godine. Prodaja nadolazećeg modela, koji će se proizvoditi u Dieppeu u Francuskoj, počinje 2017. prvo u Europi, a zatim i u ostatku svijeta.

Živa legenda

Priča o Alpineu započela je vizijom njezina osnivača, Jeana Rédéléa. Priča je to o uspjehu u automobilističkim utrkama, tehnološkim inovacijama, vrhunskom dizajnu i poslovnoj umješnosti. Isto tako, to je priča o susretima i zajedničkim iskustvima. To je epska priča koja je nedavno obilježila svoju šezdesetu godinu.
Iako se s markom Alpine tradicionalno povezuje plava boja, i bijela je obilježila mnoge značajne trenutke u njezinoj povijesti. Brojne Alpineove modele krasila je bijela boja. Posebno se ističe model A110 Berlinette u takozvanoj izvedbi Olympic s plavom ili crvenom crtom na bijeloj karoseriji. Osim njega, bijela boja krasila je i model A110 1300G predstavljen na Pariškom salonu automobila 1970., ali i trkaći A110 1600 S s brojem 4 koji je 1971. osvojio reli Sanremo u Italiji.

Za mjesto svojeg povratka Alpine je odabrao ceste na kojima se vozi reli Monte-Carlo, posebice legendarnu dionicu Col de Turini, na kojima je Alpine ostvario svoje najveće uspjehe. Alpine se vraća automobilom koji će se svidjeti zaljubljenicima i onima koji cijene vrhunski dizajn kako bi ponudio nešto posve novo u segmentu premium sportskih automobila.

Od niskog, profinjenog profila, zaobljenog prednjeg kraja, dva para okruglih prednjih svjetala i isklesanih bočnih linija do izbočenih stražnjih blatobrana koji se sužavaju prema stražnjem kraju i tvore izduženi rep s vodoravno postavljenim stražnjim svjetlima, ovo je čistokrvni Alpine u svakom pogledu. Alpineov logotip slova A sa strelicom istaknut je na prednjim blatobranima i bokovima automobila koje krase i suptilnije posvete legendarnom modelu A110 i ostalim klasičnim modelima.

Njegovi naplatci s dijamantnom obradom nagoviještaju eleganciju i brzinu, a mišićav stražnji kraj krase usisnici zraka integrirani u stražnje blatobrane za učinkovitije hlađenje motora. Izdužena stražnja svjetla koja krasi prepoznatljiv svjetlosni potpis u obliku slova X i dizajn stražnjeg stakla odaju počast dizajnu koji je popularnim učinio legendarni A110. Okretnost i dinamična vozna svojstva znače da se Alpine Vision na zavojitim cestama snalazi kao riba u vodi. Te se odlike mogu pronaći i u njegovu dizajnu.

VIDEO

Performanse koje oduzimaju dah: sprint od 0-100 km/h za manje od 4,5 sekundi

Dizajn Alpinea Vision budi želju da posjedujete i vozite automobil s karakterom. Za upravljačem se preciznost, okretnost i razigranost šasije spajaju i čine kombinaciju koja oduzima dah. Vožnja je zabavna neovisno o brzini kojom vozite. Naravno, automobil takvih eksplozivnih performansi mora se moći zauzdati, a Alpine u tom pogledu ispunjava sva očekivanja. Sprintom od 0 do 100 km/h za manje od 4,5 sekundi njegovo će fenomenalno ubrzanje ispuniti želje i najzahtjevnijih te ciljeve postavljene za nadolazeći serijski model.

Četverocilindarski motor s turbopunjačem snagu isporučuje uz zavodljiv zvuk, a zahvaljujući konstrukciji male mase, svaki kilovat energije i svaki njutn metar okretnog momenta iskorišteni su u potpunosti. Užitak i performanse upotpunjuju i snažne kočnice. Alpine Vision njeguje blizak odnos vozača, automobila i okoline. Izravnost i intenzitet tog trostranog odnosa rezultiraju užitkom koji se oduvijek povezuje s vožnjom automobila marke Alpine.

Unutrašnjost koja nagoviješta užitak vožnje

Čim otvorite vrata znate što vas očekuje. Prvo što vidite aluminijski je prag – u kojem su ugravirana imena dizajnera automobila – koji vozača poziva da uđe u ovu jedinstvenu kreaciju.


Unutrašnjost ostavlja suvremeni dojam zahvaljujući materijalima kao što su koža, tkanine od mikrofibre, aluminij i ugljikova vlakna. U okruženju vrhunske tehnologije, elementi preuzeti iz svijeta utrka u potpunom su skladu s onima koji odaju počast minulim vremenima. Dokaz toga su i osvijetljene ručice vrata u kontrastu s crnim kožnatim umetcima s uzorkom istaknutim bijelim šavovima. Isto tako, školjkasta sjedala krase sigurnosni pojasevi preuzeti iz trkaćih automobila s aluminijskim kopčama. Prošivene kožnate presvlake u kombinaciji s tkaninom od mikrofibre istodobno su senzualne i tehnološke.


Ispred vozača nalazi se instrumentna ploča koju čini prilagodljivi TFT zaslon ispod sjenila od ugljičnih vlakana. Dvije papučice i oslonac za noge od aluminija krasi uzorak od tri trokuta koji predstavljaju alpske vrhove. Trokraki sportski upravljač, također izrađen od aluminija, ima debeli obruč presvučen crnom kožom i ukrašen prošivima. Iza upravljača s obje strane nalaze se polugice za promjenu brzina, a na samom upravljaču nalazi se tipka „Sport”. Glavni prekidači osvijetljeni su plavom bojom karakterističnom za Alpine, kakvom su osvijetljena i središta ventilacijskih otvora. Središnju konzolu čini istaknuta aluminijska konstrukcija presvučena kožom. Nadahnuta kokpitom zrakoplova središnja konzola doima se kao da lebdi. U njoj je smješten multimedijski dodirni ekran iznad kojeg se nalazi okrugla štoperica.
Tipka Start, smještena ispod zaštitnog poklopca, nadohvat je ruke i obećaje trenutnu eksploziju dojmova.

Alpine: agilnost start up-a i snaga grupe Renault

Kako bi oživjela marku Alpine, konstruirala prvi model i sastavila plan za međunarodni uspjeh grupa Renault oslonila se na ono najbolje što može ponuditi. Alpine, sada već mjesecima predan toj novoj pustolovini, djeluje kao prilagodljiva i neovisna organizacija, uz istodobnu punu potporu grupe Renault.

Alpineu je na raspolaganju i iskustvo grupe Renault u razvoju motora, šasije i automobila. Iskustvo tehničkih „čarobnjaka” odjela Renault Sport i njegovih inženjera koji trenutačno rade na najnovijem bolidu Formule 1, kao i iskustvo svih odjela grupe Renault, iskorišteni su u dizajnu Alpineovih jedinstvenih modela.

Naposljetku, u počast Alpineovim korijenima, Alpineov novi serijski automobil proizvodit će se u osuvremenjenoj tvornici u Dieppeu. Tvornica u Normandiji, koja će funkcionirati kao posebna radionica, moći će se osloniti i na mrežu dobavljača odabranih na temelju iskustva i stručnosti u području vrhunske tehnologije i u premium segmentu.

„Krajem 2016. otkrit ćemo Alpineov novi serijski automobil. Prodaja ovog Berlinettea za 21. stoljeće počinje u drugom kvartalu 2017. na pet kontinenata. Jedva čekam!” – izjavio je Arnaud Delebecque – Direktor marketinga marke Alpine na globalnoj razini.