Alpine, Renault i Dacia u Ženevi

Foto: Renault group

Već smo naveli brojne nove modele koje s nestrpljenjem očekujemo sljedeći tjedan u Ženevi. Osim njih, sljedeći tjedan će službeno biti predstavljena i jedna nova-stara marka – Alpine.

Kao što se stariji ljubitelji relija dobro sjećaju, prije 56 godina svjetlo dana ugledala je Alpine A110. Mali, izuzetno niski sportski auto sa stražnjim motorom postao je strah i trepet na relijima diljem svijeta, a 1973. okitio se kao prvi u povijesti i službenim naslovom prvaka svijeta. Serijsku varijantu pokretao je prvo motor iz slabašnog Renaulta 8 zapremine 1.1 litre ili nabrijana verzija istog iz Gordinijeve 8-ice od 95 KS. Kasnije je čelični motor zamijenjen aluminijskim iz Renaulta 16 TS koji je uz pomoć dvostrukog Webera razvijao 125 KS ,što mu je uz minimalnu masu od 700 kg osiguravalo 210 Km/h najveće brzine.

alpine-87779-global-en

Renault je prije nekoliko godina odlučio ponovno oživjeti staru marku i za početak je odabran nasljednik upravo legendarne A110. Ono što se zasad zna je da je motor straga, ali u sredini, a ne u repu kao prije i da se radi o četverocilindrašu koji bi uz pomoć turba trebao razvijati oko 250 KS. Zahvaljujući vrlo laganoj karoseriji očekuju se impozantne brojke po pitanju performansi pa bi tako ubrzanje od 0-100 trebalo trajati manje od 5 sekundi. Ono što još više veseli je činjenica da je riječ o relativno „pristupačnom“ modelu koji bi vani trebao koštati oko 55.000 Eura. Jasno je i na koju kategoriju Renault „puca“ s A110. To su oni koji gledaju Caymana ili Alfu 4C, no obzirom na cijenu prvoga i nedostupnost drugoga, očito je da bi Alpine mogla biti veliki hit među mlađim kupcima željnih pravog sportskog doživljaja, kao i svima u krizi srednjih godina koji se još sjećaju slavnih dana Alpine.

renault_alaskan_zeneva Uz Alpine A110, Renault grupa će u Ženevi predstaviti i novi Captur, Koleos, pick-up Alaskan te Daciu Logan MCV Stepway. Bit će prisutni s tri izložbena prostora u dva paviljona. Renault nam uz to, kao najveći europski proizvođač električnih vozila sprema i jedno iznenađenje na električni pogon.