50 godina uspjeha marke Mercedes-AMG

Foto: Daimler

AMG –tri slova koja u cijelom svijetu znače vrhunske automobilske performanse, ekskluzivnost, učinkovitost i visoku razinu užitka u vožnji.

U 2017. godini tvrtka koju su osnovali Hans-Werner Aufrecht i Erhard Melcher slavi 50 godina postojanja. Tijekom ovih pola stoljeća marka Mercedes-AMG zabilježila je niz uspjeha u moto sportu i razvitak jedinstvenih cestovnih vozila te time stalno ističe svoju poziciju marke vrlo uspješnih sportskih automobila i visokih performansi, a danas je to jasnije nego ikada.

Mercedes-AMG Performance Center Berlin

Kompanija koju su osnovali Hans-Werner Aufrecht i Erhard Melcher, već 50 godina ispunjava snove o performansama zaljubljenika u automobile. Svoju prvu radionicu uredili su 1967. u starom mlinu, kao ”inženjerski ured i dizajnerski te testni centar za razvoj trkaćih motora”. AMG 300 SEL 6.8 proizvođača “Aufrecht und Melcher, Großaspach” – ukratko: AMG – neočekivano je 1971. osvojio pobjedu u svojoj klasi i zauzeo ukupno drugo mjesto u 24-satnoj utrci na stazi Spa-Francorchamps. Sljedeća prekretnica bila je potpuno nova glava motora s naprednom tehnologijom upravljanja ventilima koju je razvio Melcher.

AMG 300 SEL 6.8_1971_Spa--Francorchamps

Suradnja s kompanijom Mercedes-Benz započela je 1990. godine. Model C 36 AMG, predstavljen 1993., bio je prvo vozilo na tržištu koje je bilo rezultat suradnje s kompanijom Daimler-Benz. Godine 2005. tvrtka Mercedes-AMG postala je podružnica u stopostotnom vlasništvu kompanije Daimler GA, a 2009. predstavljen je model Mercedes-Benz SLS AMG, prvo vozilo koje je u potpunosti razvijeno u tvrtki Mercedes-AMG. AMG ušao je u moto natjecanja s modelom SLS AMG GT3 2011. godine. Nakon toga 2014. godine uslijedilo je predstavljanje modela Mercedes-AMG GT 2014. godine te 2015. godine modela serije 43 koja je privukla širu grupu kupaca.

Mercedes-AMG V8 motor

U ovoj godini proslave godišnjice, s pogledom na budućnost, Mercedes-AMG će nastaviti priču o uspjehu koja je započela kao tvrtka od dva zaposlenika. Svaki od 1500 zaposlenika usmjeren je na krilaticu ove marke – ”Driving performance”, koja ujedinjuje ključne prednosti AMG-a: naprednu tehnologiju i strast prema dinamičnim, emocionalno privlačnim proizvodima. Ova tvrtka iz Affalterbacha u cijelom svijetu je poznata po svom izvanrednom poznavanju motora, koje ne uključuje samo razvoj nego i filozofiju ”jedan čovjek, jedan motor”, što doslovno znači da svaki motor ručno sklapa jedan inženjer. Uz gotovo 100.000 isporučenih vozila u 2016., što predstavlja rast od preko 40 posto, i s najvećom inicijativom predstavljanja modela u povijesti ove tvrtke, AMG ulazi u ovu godišnjicu s rekordnim brojkama.