Toyota bZ4x Style

Tekst: Goran Vrhovec / Foto: Zrinka Maček

Od Toyote smo navikli slušati o hibridima, i priča je to koja se provlači već 20 godina. U posljednje vrijeme svjedočimo i novim kretanjima iz Toyote, poput Miraia koji koristi gorive ćelije pa Yarisa GR kojeg pogoni motor s unutarnjim izgaranjem koji koristi vodik umjesto benzina, a o mild hibridima i PHEV-ovima da i ne govorimo.

Ono gdje Toyota jedino ne vodi igru su potpuno električni automobili. I osobno nam je drago zbog toga je Toyota drži svoje opcije otvorenima, a ne bacaju sve na jednu kartu koja je po svemu vrlo diskutabilna. I dok cijela Europa stiska proizvođače da prijeđu na struju, mi se veselimo da su Nijemci u EU parlamentu uspjeli izgurati prodaju automobila s klasičnim motorima i nakon 2035. ako budu pogonjeni sintetskim gorivima.

Dakle, budućnost ipak nije tako crna kako smo mislili. Ipak, strujići neće zato nestati, stoga je Toyota u suradnji sa Subaruom napravila svoj prvi potpuno električni model nazvan bZ4x. Ako treba dešifrirati naziv, bZ je oznaka za Beyond Zero, 4 predstavlja veličinu auta (RAV4 recimo), a X označava SUV segment.

Recimo odmah da je za razliku od nekih njemačkih (čitaj VW) modela Toyota bitno atraktivniji auto već na prvi pogled. Više podsjeća na Lexus nego na Toyotu i u tjedan dana druženja s njom mnogi su nam prišli i pitali koji je to Lexus kojeg vozimo. Radi se o poprilično impozantnom vozilu koje uspješno kamuflira svoje dimenzije duljine 4.7 metara, širine 1.86 i visine od 1.6 m.

Zapravo više podsjeća na neke crossovere nego na pravi SUV, i to nam se dopalo jer djeluje osjetno sportskije i dinamično.

Iznutra je ponuda prostora izdašna, čak i ako sprijeda sjede dvometraši straga će jednako visoki imati više nego dovoljno mjesta za koljena i glave. To je stvarno rijetkost i u osjetno većim automobilima pa tu Toyota zaslužuje velike pohvale. Ista stvar je i s prtljažnikom u koji možete spremiti 452 litre ako ga želite popuniti do pokrova.

Ako to nije dovoljno, može ga se proširiti sve do 1611 litara. Sve u svemu, više nego dovoljno prostora za cijelu obitelj pa čak i kad se ide na more. I sad dolazimo do onog bitnog… Za pogon testiranog top modela bZ4x zadužena su dva motora, jedan sprijeda i jedan straga (pa je stoga ovo verzija AWD, postoji i jeftinija izvedba sa samo prednjim pogonom) koji ukupno razvijaju 218 KS i 336 Nm okretnog momenta. I odmah da kažemo da iskreno sumnjamo u te brojke, posebno što se tiče okretnog momenta, jer obzirom na 2.1 tonu, koliko teži prazan bZ4x, ubrzanje od 6.8 sekundi do stotke čini se puno prebrzo.

No, u praksi svaki pomak pedale gasa pretvara se u instantni potisak u leđima i brzinu koja raste linearno, sve tamo do blokade koja se nalazi na 160 km/h.
Kao što već vjerojatno znate, na autocesti teško ćete sresti ijednog strujića da se vozi preko 110 km/h, tako da ne morate brinuti oko ove relativno male maksimalne brzine. Razlog za to je naravno otpor zraka i enormno trošenje baterije prilikom takve vožnje.

Baterija ima kapacitet od 71.4 kWh (iskoristivo je 68 kWh), a deklarirani doseg po WLTP-u je bio 415 km. Realno, sa 100% napunjenom baterijom pokazani doseg je varirao od 360-375 km. Ili, opipljivije, put od Zagreba do Preloga i natrag, uz kombinaciju autoceste i državnih cesta „koštao“ nas je 60% baterije, odnosno vratili smo se u Zagreb s 41%.

Naravno, da bi se to ostvarilo, na autocesti nismo prelazili 100 km/h osim na par mjesta, pravovremeno ubrzavali prije uzbrdica, a na nizbrdicama pokušavali što više regenerirati bateriju. Sve u svemu uspjeli smo, no takav način vožnje jednostavno ne priliči autu koji tako izgleda i usput košta skoro 80.000 eura. „Tko voli, nek’ izvoli“ kaže naš narod…

Recimo još da u vremenu ovih groznih vrućina odlično je došlo automatsko hlađenje sjedala, no čak i učinkovita klima ima problema jer je kabina zbog nagnutog vjetrobrana i dosta horizontalne konzole jako izložena suncu i zagrijava sve. Stoga preporučamo da telefon sakrijete u spremnik ispod središnje konzole, jer će sve ostalo na bežičnom punjaču i držačima za čaše ubrzo biti kipuće.

U samoj vožnji bZ4x dosta je agilan i dobro skriva svoje kilograme. Baterija smještena u podnici snižava težište i zato je u zavojima vrlo lako kontrolirati ponašanje vozila. Volan je dobro odmjeren po pitanju direktnosti, ali malo više feedbacka ne bi bilo naodmet. No, kada se naviknete da ne radite nagle pokrete, već da namjestite auto prije zavoja i držite konstantni radijus, s bZ4x možete zapravo dosta brzo jurcati lokalnim cestama. Kočnice nisu nikada pokazale znakove zamora i za pohvalu je što je uvijek jednako reagiraju na pritisak te se mogu lijepo dozirati što je vrlo rijedak slučaj za regenerativno kočenje.

Sve u svemu prvi potpuno električni auto s Toyotinim znakom pokazao se boljim od mnogih razvikanijih i osjetno skupljih modela. Nudi iskoristiv doseg s kojim ne morate baš stalno gledati u svaki dostupan kilometar dosega, no da zahtijeva prilagodbu u stilu vožnje – svakako da. Ako netko može i želi prijeći preko toga, i pristaje da mu sport traženja punjača postane skoro svakodnevica, onda mu električni auti mogu imati smisla. A još ako odabere bZ4x, neka zna da je prošao prilično dobro u odnosu na konkurente.

Za: izgled, praktičnost, prostranost, udobnost, solidan doseg, dobre performanse
Protiv: središnja konzola je mogla biti bolje ergonomski riješena, cijena testiranog modela