Nissan X-Trail 2.0 dCi 4WD Tekna

Tekst: Goran Vrhovec / Foto: Zrinka Maček

Kada je prije nešto više od tri godine stigla nova generacija X-Traila, odmah je bilo primjetno da su dizajneri Nissana uspjeh Qashqaia po pitanju izgleda željeli preslikati i na većeg brata. Tako je inače dosta utilitaran izgled prethodnika, koji je zbog svojih svojstava bio itekako dobro primljen kod svih ljubitelja pravih terenaca kojima se možete uputiti izvan asfalta, sada znatno moderniziran i urbaniziran.

Obzirom da se radi o najprodavanijem SUV modelu na svijetu (od predstavljanja 2014. prodano ih je skoro 800.000), jasno je da Nissan s X-trailom igra na sigurno. To nije ništa loše, posebno kada govorimo kao u našem slučaju o top modelu u ponudi, dvolitarskoj dizelskoj verziji od 177 KS s pogonom na sve kotače i CVT mjenjačem te da ne zaboravimo, trećim redom sjedala.

Upadljiva narančasta boja, koja također ide uz doplatu (5500 kn) vrijedi svake kune, jer s njom X-Trail zaista izgleda atraktivno i upečatljivo. Sličnost s manjim bratom je neupitna, ali samo na prvi pogled, jer na drugi se već vide osjetno veći gabariti i određena ozbiljnost koju X-Trail ispoljava. Naravno, takve dimenzije uz pravo bogatstvo Tekna opreme (kod Nissana najbogatiji paket) uz nadoplate, automatski CVT mjenjač i ne baš perolaki dizelaš u nosu daju za pretpostaviti da se ne radi o laganom autu.

Preko 1.7 tona „žive vage“ zahtijevaju dosta snage i zato je inače odličan 1,6-litreni dizelaš od 130 KS dobio i ovu jaču verziju za potporu, jer ruku na srce, top model zaslužuje ovako nešto. S redizajnom su stigli i atraktivniji kotači, u Tekni od 19 cola, no najviše noviteta skriva se iza prednjeg poklopca. Kao i kod Qashqaija, Nissanova značka ugravirana je u plastiku prednje maske. Razlog je isti, jer iza njega nalazi se poboljšani radar koji je ključan dio sustava za automatsko kočenje i adaptivni tempomat, kao i prepoznavanje pješaka.

Tu se skriva i prednja kamera, dio praktičnog Around View Monitor sustava koji vozaču pri manevrima na parkiralištu daje pregled vozila od punih 360 stupnjeva. Tijekom 2018. novi će X-Trail dobiti i ProPilot sustav poluautonomne vožnje i bit će spreman sam kontrolirati ubrzanje, kočenje i smjer kretanja, sve dok vozač ima kontakt s upravljačem i može po potrebi preuzeti upravljanje.

U interijeru redizajn je donio vrhunski glazbeni sustav Bose s osam zvučnika koji garantira ugođaj koncertne dvorane. Treba spomenuti i novodizajnirani upravljač kakav smo vidjeli u novoj Micri. Osjetno je manji, odrezan s donje strane i dobro popunjen tamo gdje treba biti za dobar hvat. Malo razočaranje je multimedija jer 7“ zaslon nije više u skladu s vremenom i cijenom, no tu se najbolje vide i godine, jer u današnjim automobilima grafičko sučelje najbrže stari.

S novim razmještajem u unutrašnjosti porastao i prtljažnik te sad s dva reda sjedala u uporabi ima 565 litara (15 više od prethodnika), dok sa spuštenim naslonima drugog reda osigurava utovarni prostor od gotovo 2m3 (1996 litara). Kao i dosad, u ponudi je uz doplatu i treći red sjedala pa tko poželi pretvoriti X-Trail u sedmerosjed, to će platiti 3000 kuna. Vrata prtljažnika se pokreću na struju, što će prvenstveno cijeniti vozačice, ali raskošna sjedala nikome neće smetati. Serijski su grijana i prekrivena finom kožom, prednja pokretana strujom kao i stakleni krov.

Nakon svega navedenog, jasno je o kakvom je autu riječ. A cijena od 367.410 kn jasno daje do znanja da ovakvih X-Traila nećemo vidjeti baš puno na našim cestama. Sve što smo naveli je divno i krasno, ali krenimo i na vožnju da vidimo što nudi dodatnih 47 KS u praksi.

Realno, ne baš puno. Iako se već po zvuku čuje da motor ima snage, ona se nažalost ne prenosi u svojoj punoj količini na kotače. Kada znate da auto ima skoro 180 KS u dizelskoj izvedbi, očekujete temperament sličan kakav smo imali u Stelviu. No, to ni blizu nije slučaj s X-Trailom. Uporni i tvrdoglavi japanski inženjeri (ne samo u Nissanu) forsiraju CVT automatike. Jasno je da su tržišta SUV vozila SAD i Japan, no najzahtjevniji kupci ipak dolaze sa Starog kontinenta.

Očito  je da oni nisu prioritet i da je kod ovih medium SUV vozila, kako ih nazivaju preko bare jedino bitno da su automatici. Mi koji znamo za bolje, bez obzira radilo se o ZF-ovim klasicima kao kod Alfa Romea ili pak DSG, PDK, S-tronic ili neke četvrte varijante mjenjača s dvije spojke, znamo da to može i puno bolje. Prema riječima inženjera gubici u prijenosu su smanjeni za 40%, no i ovako snaga motora odlazi u vjetar, a ubrzanje je barem sekundu dulje nego što bi to po svemu trebalo biti. Iritira onaj trenutak kada dodate gas, okretaji narastu, a auto tek za sekundu-dvije krene ubrzavati.

Usprkos popriličnoj snazi, X-Trailu do stotke treba okruglo 10 sekundi, a ako ustrajete na desnoj pedali stići ćete do 200 km/h. Naravno, X-Trail nije zamišljen kao vozilo kojim ćete loviti sekunde i desetinke, ali istina je da konkurenti to rade bolje. Ono gdje X-Trail ima prednosti je sigurno selektivni pogon na sve kotače koji u skladu s Nissanovom tradicijom nije namijenjen samo penjanju na rubnjake i izvlačenju iz zametenog parkirališta, već njime možete i u ozbiljnije pohode izvan asfalta. Kada uključite pogon na sve kotače prvo dolazite do Auto moda gdje on sam bira omjer prijenosa između prednje i stražnje osovine, ovisno o uvjetima vožnje, a moguće ga je i „zaključati“ na 50:50. Kada ne trebate prednosti 4WD sustava, možete se voziti i u 2WD modu i tako štedjeti gorivo.

Pri smirenoj vožnji CVT se gotovo i ne primijeti i na taj način X-Trail vas zapravo „trenira“ na mirnu i staloženu vožnju. Tada i potrošnja pada u normalne okvire kakve možete očekivati od ovako velikog, teškog i opremljenog automobila. U prijevodu to znači nešto više od 10,5 litara u gradu, dok na lokalnim cestama možete proći s okruglih sedam.

Jednom kad se naviknete na težinu i visinu, uz pravovremeno namještanje prije zavoja, s X-Trailom ćete putovati ugodno, udobno i relativno brzo. Neće vas ničime navesti na bespotrebno jurcanje, ali će kilometre gutati uvjerljivo i lagodno. Odlasci na skijanja ili more bit će prava uživancija, jer osim udobne kabine i prostranih sjedala, mjesta za noge i glavu ima na pretek. A ako zatrebate minibus, dodatni red s dva manja sjedala skriven je u prtljažniku pa ste osigurani i za takve slučajeve.

Da rezimiramo… X-Trail nema lagan zadatak, konkurencija je izuzetno jaka u ovom segmentu. Za taj novac nudi se sva sila modernih SUV vozila različitih karakteristika i karaktera. Ako imate potrebu za ovakvim modelom, bit će vam jasno zašto je upravo X-Trail na vrhu po pitanju prodaje. Ako vam je 367.000 kn ipak puno previše za auto, znajte da solidno opremljen X-Trail Visia s 1,6-litrenim dizelašem možete imati već za 210.090 kn.

Za: atraktivan izgled, prostrana kabina, izuzetno bogata oprema, odličan 4WD pogon, snažan motor
Protiv: CVT mjenjač, jer iako poboljšan i dalje smanjuje performanse, a povećava potrošnju