Hyundai IONIQ 6 AWD Ultra

Tekst: Goran Vrhovec / Foto: Zrinka Maček

U proteklih 21 godinu testiranja automobila, kroz naše ruke prošlo je tisuće najrazličitijih automobila, no osim nekih egzota poput Ferrarija, Lamborghinija, Aston Martina i sličnih plemenitaša, malo koji auto je pobuđivao interes kao IONIQ 6.

Gdje god smo se pojavili njime, svi, mladi i stari, žene i muškarci, znalci ili oni kojima auti ne predstavljaju ništa osim nužnog zla, s podjednakim su interesom gledali kakva je to atrakcija na kotačima. Još ako smo negdje parkirali, neminovno je došlo do bezbroj pitanja znatiželjnika koji su se zatekli u blizini.

Sav ovaj uvod je bio potreban da pokaže da je očito Hyundai pogodio s dizajnom Ioniqa 6. Kada smo ga vidjeli prije dvije i pol godine u Münchenu na IAA, tada još kao koncept, primijetili smo osnovne linije coupea s četvorim vratima, slične onima Mercedesa CLS. Od tada do danas došlo je do još promjena u dizajnu, mogli bismo reći nabolje, jer serijska izvedba, posebno u ovoj mat srebrnoj boji, s kotačima od 20“ izgleda stvarno kao iz nekog futurističkog filma.

LED svjetla sprijeda su elegantna, no na stražnjem dijelu su se dizajneri stvarno razmahali. Siva prozirna LED traka proteže se kroz cijelu širinu i izgleda spektakularno, posebno po noći, a tu su i ni manje ni više nego dva spojlera.  S Ioniqom 6 sigurno se nećete nikada osjećati manje vrijednim, bez obzira u kojem društvu premium proizvođača se našli. Da sam dizajn nije bio na uštrb efikasnosti, najbolje govori podatak o koeficijentu otpora zraka koji iznosi svega 0.21, a sve kako bi se što više smanjila potrošnja te osigurala tiha vožnja pri višim brzinama.

Riječ je o elegantnoj coupe-limuzini koja zaista može smjestiti četiri odrasle osobne bez problema (ako nisu baš dvometraši), nakrcanoj najrazličitijom tehnologijom koja nudi sve što današnja auto industrija može ponuditi. Ni tu se ne staje, već Hyundai nudi i gadgete poput video kamera umjesto vanjskih retrovizora koje projiciraju sliku na ekrane u vratima u stvarnom vremenu.

Ako ste se zaljubili u IONIQ 6 nakon ovih uvodnih riječi, sada je vrijeme za realnost. IONIQ 6 je 100 % električno vozilo. Ne postoji termička izvedba (čitaj sa SUS motorom), pa čak ni hibrid, već isključivo i samo struja. Nudi se u nekoliko verzija, sa slabijim motorima od 151 KS i baterijom od 53 kWh zatim jača izvedba od 228 KS i većom baterijom od 77 kWh (obje s pogonom na samo stražnje kotače) te najjača izvedba s 325 KS i pogonom na sve kotače (dodatni motor od 100 KS za prednju osovinu) koja se nudi samo s većom baterijom.

Naravno, naš testni je bio upravo taj posljednji, top model u ponudi, sa paketom opreme Ultra i motorima koji pokreću sve kotače. Mjenjač se nalazi s desne strane volana i njime se bira D, R, N ili P. Zapravo djeluje dosta logično jer za naprijed ga okrenete prema naprijed, za unatrag naravno prema natrag.

Kao i kod svih električnih automobila kojima nas zastupnici bombardiraju u zadnje vrijeme, tako i kod Ioniqa 6, vožnja je iznimno jednostavna i tiha. Koliko stisnete papučicu gasa, toliko je ubrzanje, s time da postoje tri moda vožnje – Eco, Normal i Sport. Po defaultu krećete u Normalu i u njemu sa 100 % napunjenosti baterije doseg nam je bio oko 360 km. Ako poželite jurcati, onda prebacite u Sport i odmah gubite oko 20 km, dok prebacivanjem u Eco dobivate 20 km pa možete računati na 380 km zahvaljujući slabijoj reakciji na gas te štedljivom načinu rada klima uređaja.

Iako ove brojke ne djeluju loše na papiru, mi se ipak nismo previše udaljavali od Zagreba. Zahvaljujući lošim prethodnim iskustvima s električnim autima na malo duljim turama, jednostavno nismo bili voljni riskirati svoj mir. Obzirom na odlične performanse koje IONIQ 6 nudi ( 5.1 s 0-100 km/h te najveća brzina ograničena na 185 km/h), jasno je da bi svaka vožnja nekom lijepom cestom neminovno potakla i na nešto bržu vožnju, ali nesigurnost oko dostupnosti i ispravnosti punjača na odredištu uspješno je suzbila želju za road tripom prema moru. Zato smo u nekoliko navrata prokrstarili cijelim Zagorjem, jer smo znali da i u najgorem scenariju sigurno stižemo natrag s dovoljno struje do bilo kojeg punjača. Šteta, jer ponašanje Ioniqa 6 u vožnji je stvarno primjerno.

Ni 2,1 tona mase se ne primjećuje, osim kod stvarno brze vožnje zavojima, no smještaj teške baterije u podnicu uvijek dobro utječe na stabilnost vozila u zavojima. Vrhunske gume drže ga u zadanom smjeru sve do negdje 90 % mogućnosti auta, što je ionako puno prebrzo za bilo koju cestu. Koliko god se radilo o upotrebljivoj limuzini koja nudi i preko 400 litara zapremine prtljažnika, kao i kod svakog drugog čistog strujića, radi se prvenstveno o gradskom autu, ili bolje reći poslovnom automobilu idealnom za grad.

Sad je vrijeme i da kažemo koju riječ o kamerama umjesto retrovizora. Oba unutarnja ekrana se nalaze simetrično jedan nasuprot drugoga, montirani pod istim kutevima (što je i logično, obzirom na verzije s desnim volanom). No zato je pogled prema suvozačkom relativno normalan i prirodan, ali zato se vozački ekran kamere nalazi unutra gdje niste navikli, a i kut gledanja je malo preuzak. Slika je odlična i po danu i po noći.

Zanimljivo je koliko više detalja se može primijetiti u vozilima iza sebe u mraku nego što je to slučaj s klasičnim retrovizorima no strah nas je i pomisliti što bi se dogodilo da u nekom bliskom susretu s autom iz drugog smjera dođe do sudara retrovizora i kamere na Ioniqu… a i osiguravajuća kuća bi sigurno bila sve samo ne sretna…

Sve u svemu, IONIQ 6 nam je pružio nezaboravnih sedam dana druženja. Od neskrivene znatiželje svih oko nas, preko ugodne vožnje na kraćim relacijama te odličnih performansi kada ih zatrebate. O bogatoj opremi ne treba ni trošiti riječi. Po nama je jedino šteta što se ovako zanimljiv auto nudi isključivo kao EV.

Za: izgled, bogata oprema, komfor, performanse, stvarno brzo punjenje
Protiv: iako solidnog dosega to i dalje nije dovoljno za bezbrižna putovanja za takvu limuzinu