Renault Megane 1.2 TCe Zen

Tekst: Goran Vrhovec / Foto: Zrinka Maček

Kada smo ga vidjeli prvi put u Frankfurtu prije godinu dana, novi Megane četvrte generacije nije u nama pobudio neke velike emocije. Vjerojatno je razlog za to bila i boja izloženog modela, koji je na dosta tamnom štandu svojom srebrno-sivom bojom uspio propustiti ono glavno, pobuditi interes za fotografiranje ili snimanje. No, kada smo u blizini vidjeli GT model u lijepoj plavoj boji, stvari su se odmah pokrenule. Do izražaja je došao novi vizualni identitet koji od onda gledamo i na drugim modelima iz Renault obitelji, a karakterizira ga specifičan dizajn prednjih LED dnevnih svjetala.

Naravno, četvrta generacija Renaultovog kompakta nudi i puno više od toga, no glavne su promjene više-manje oku nevidljive, a kupci se ionako prvo „lijepe“ na izgled. I treba reći da je nakon dizajnerski blijede treće generacije novi Megane zaista osvježenje. A kada još znamo da je rađen na istoj platformi kao i veći Talisman i Scenic, stvari postaju sve bolje.

Kakav je iznutra?

Da ne bi bilo „izvana gladac iznutra jadac“, s novom generacijom došlo je i do radikalnih izmjena u oblikovanju kabine, odnosno instrumentne ploče i središnje konzole. Analogni instrumenti su prošlost i vozač sam bira koje instrumente želi vidjeti ispred sebe. Središnje konzola također je bitno modernija, većina funkcija bira se preko velikog ekrana infotainment sustava. Za pohvalu je da je Renault prepoznao grešku koje su napravili drugi francuski proizvođači kada su pretjerali s minimaliziranjem gumbića.  Prvenstveno mislimo na upravljanje klima uređajem, što je u vožnji iznimno nespretno i odvlači pažnju. Ono pak što je Renault propustio je izvesti središnju konzolu na malo atraktivniji način. Mat plastika svakako je bolje rješenje od nezahvalnog piano laka koji otkriva svako zrnce prašine, no u ovakvoj izvedbi imate dojam kao da niste imali dovoljno novaca za neku bolju opremu, što nije istina.

renault_megane_1-2_tce_13

Plastike oko vas i ispred suvozača osjetno su bolje nego prije, ali i sam dojam kvalitete jednom kada zatvorite vrata je puno solidniji. Dio odgovornosti za to svakako pripada i dobroj zvučnoj izolaciji. To će posebno cijeniti kupci dizelskih izvedbi, no nas je za početak zapala interesantna bazna verzija s 1,2-litrenim turbo benzincem.

Kakav je u vožnji?

Za razliku od sličnih motora, ovdje je riječ o četverocilindričnom motoru pa nema karakterističnog zvuka koji danas sve češće nalazimo i u kategoriji kompaktnih automobila. Naravno, s 1.2 litre zapremine prvo pomislite da je to motor za Twingo, što je i istina jer smo ga davno vozili u Twingu Gordiniju, no trend downsizinga i dalje traje. Stoga, sada kompakti nude i motore od jedne litre koji zahvaljujući prednabijanju lijepo „vuku“ od niskih okretaja i nema potrebe ih cijediti da bi se izvukle koliko toliko dobre vozne osobine. Mala zapremina garancija je niske potrošnje, jer kada nema potrebe za pretjecanjima ili jurnjavom po autocesti potrošnja zaista pada, ako gledate usporedbu na atmosferce koji su nekada razvijali ovakve snage. Kada još uz to dodate i Start&Stop sustav, jasno je da su ekologija i niska potrošnja prioriteti današnjih modela.

renault_megane_1-2_tce_12

100 KS, koliko razvija bazna izvedba ne zvuči baš impresivno, no puno je važniji način na koji se vozi. Najveći okretni moment smješten je pri niskih 1500 okretaja pa je odziv na gas iznad te brojke vrlo brz i ugodan. Naravno, ne mogu se očekivati sportske performanse kao kod Renault Sport modela, no za uglađenu vožnju autocestom ovo je više nego dovoljno. Ista stvar je i pri pretjecanjima, ako je broj okretaja iznad spomenute brojke, dovoljno je dodati gas i Megane kreće bez oklijevanja. Ako često vozite autocestom, znajte da bez problema održava putnu brzinu od 160 km/h i pritom troši manje od 9 litara. U gradskim gužvama zadovoljit će se s litrom manje, a ako baš želite isprobati koliko je minimalno potrebno da prijeđete sto kilometara nekom slabo prometnom županijskom cestom, doći ćete do brojke od 5,4 litre. Realnije je međutim negdje malo iznad 6, ako ga baš ne želite „udaviti“ svojom vožnjom.
Volan, ali i papučice pružaju solidan otpor i svakako bi pohvalili da je Renault odustao od onih prelaganih upravljača, a posebno preosjetljive papučice kočnice zbog kojih smo ranije prilikom svakog uzimanja Renaulta na test na prvom semaforu stali na mjestu, na iznenađenje putnika. Sada je vožnja puno ugodnija i tečnija i sve je lakše dozirati.

renault_megane_1-2_tce_11

Trebam li ga kupiti?

S cijenom od 143.800 kn testirani model nije baš jeftin, posebno ako se zna da je to osnovni motor i tek druga razina opreme, no doplate od 4.000 kn za paket Klima, 3.500 kn za paket City te paket Navigacija od 6.000 kn, uz metalik boju za 5.000 kn s još pr sitnica, digli su cijenu za dvadesetak tisuća kuna.

Ako ne radite puno kilometara, ili jednostavno preferirate miran rad benzinaca, onda svakako ovaj Megane zaslužuje preporuku da ga barem isprobate. Iako su kod nas dizelaši vrlo popularni, njihova viša cijena u startu, ali i ponašanje u vožnji današnjih turbo benzinaca svakako govore u korist benzinaca.

 Za: zanimljiv dizajn, solidna izrada, uglađen, elastičan i dovoljno snažan motor
Protiv: središnja konzola trebala bi biti malo atraktivnija, prtljažnik od 384 litre bi mogao biti veći

renault_megane_1-2_tce_teh