Kada bi trebalo zamijeniti motorno ulje?

Promo

Od 1950-ih do danas, intervali zamjene ulja kontinuirano se povećavaju. Još do nedavno ulje u motoru se je moralo zamijeniti već nakon par tisuća kilometara, a danas se mijenja i na 30.000 km ili više u modernim motorima.

Istodobno, proizvođači vozila, u nastojanju da se usklade sa EURO normama o emisijama štetnih sastojaka iz automobilskih ispuha ili ograničenja potrošnje goriva, povećavaju intervale zamjene ulja uz sve strože zahtjeve u specifikacijama za maziva, uglavnom u pogledu njihove kompatibilnosti s sustavima za obradu ispušnih plinova.

Pitanje “kada trebam zamijeniti motorno ulje?” danas vlasnici vozila postavljaju češće nego ikada, a odgovor nije uvijek jednostavan. To je zato što interval izmjene ulja ovisi o sljedećim čimbenicima:

Kako bi odgovorio na ovo učestalo pitanje, Motul je osmislio Lubricant Advisor, program koji omogućuje profesionalcima i vozačima da pronađu sve tehničke podatke o mazivima za sve vrste vozila: motocikli, osobni automobili, komercijalna vozila, poljoprivredni i građevinski strojevi.

Što sve utječe na interval zamjene ulja?

Ubrzani razvoj tehnologije maziva tijekom posljednjih nekoliko godina nastavo je najviše zbog zahtjeva proizvođača za duljim intervalima servisiranja a s time povezano i produljenim intervalom zamjene motornog ulja. Intervali su strogo definirani od strane proizvođača vozila i za moderne motore posljednje generacije kreću se u rasponu od 15.000 km pa sve do 50.000 km, pod određenim uvjetima! Što to znači za motor, njegove performanse i pod kojim se uvjetima to može postići?

Razina kvalitete maziva koja se mogu nositi s takvim zahtjevima i produljenim intervalima određuje se specifikacijama i odobrenjima koje propisuje proizvođač vozila a koja definiraju, između ostalog, minimalne performanse maziva prema posebnim zahtjevima novih tehnologija motora i sustava za preradu ispušnih plinova.

Uobičajeno pitanje servisera i vlasnika vozila je kako je moguće da motor postigne takve preporučene intervale zamjene ulja i je li to za njega štetno?

Odgovor na gore navedeno pitanje započinje definicijom stvarnih intervala održavanja, uvijek uzimajući u obzir upute proizvođača i posebne uvjete korištenja vozila. Budući da proizvođač ne može znati način i uvjete korištenja svakog vozila, on definira intervale temeljene uglavnom na laboratorijskim testovima koji slijede specifičan ciklus rada. Na temelju toga, znajući da su stvarni uvjeti vožnje znatno otežani i predstavljaju dodatan napor za motor, proizvođač postavlja maksimalne intervale održavanja, koje navodi u priručniku vozila.

Mogući servisni intervali na primjeru benzinskog motora

Ti intervali su definirani kao maksimalni mogući, uz napomenu da otežani uvjeti rada motora doprinose njihovom smanjenju. Koji su to otežani uvjeti korištenja vozila koji utječu na smanjenje maksimalnog intervala zamjene ulja koji su navedeni u priručnicima proizvođača?

 • Kratke relacije vožnje
 • Kratko korištenje vozila
 • Uvjeti čuvanja vozila (visoka vlažnost, visoke temperature, niske temperature, temperaturne oscilacije…)
 • Teško opterećenje vozila
 • Česte vožnje gradom uz česta zaustavljanja, kočenja, niži okretaji i male brzine
 • Česte vožnje po usponima
 • Često i kontinuirano korištenje vozila pri visokim vanjskim temperaturama
 • Često paljenje i rad motora pri niskim temperaturama
 • Vuča prikolice s teretom
 • Vožnja u uvjetima visokog onečišćenja (prašina, vlažnost, vožnja po zemlji i bijelim cestama i sl.)
 • Korištenje neprikladnog goriva (npr. goriva s visokim udjelom sumpora i biogorivo)

Često proizvođači vozila ugrađuju senzore koji prikupljaju informacije ne samo o kilometraži već i o  proteklom vremenu, temperaturi ulja i brzini rasta temperature ulja, prisutnosti mikročestica, tlaku ciklusa podmazivanja, potrošnji goriva, razini ulja u spremniku, temperaturi sustava hlađenja, opterećenju i brzini rada motora pa sve do učestalosti upotrebe kočionog sustava. U većini slučajeva proizvođač definira intervale održavanja na temelju idealnih uvjeta korištenja vozila.

Uzimajući to kao bazu a uz pomoću algoritama, centralni kompjuter vozila može odrediti ne samo koliko kilometara je vozilo prešlo, već i pod kojim uvjetima a na taj način mijenjaju se intervali održavanja, koji više nisu fiksni već  fleksibilni. Odluka o prelasku na fleksibilne intervale održavanja donosi vlasnik (ili servis) i ima smisla samo kada su uvjeti korištenja vozila idealni. U protivnom, intervali izmjene ulja mogu se znatno smanjiti. Na primjer, ako proizvođač postavlja interval izmjene ulja od 15.000 km do 30.000 km (ili svakih 12 do 24 mjeseca), velika je vjerojatnost da će interval biti smanjen na manje od 10.000 km (i manje od 12 mjeseci) ako je centralni kompjuter vozila zabilježio da su uvjeti korištenja vozila osobito teški.

Treba napomenuti da se intervali zamjene ulja uvijek postavljaju u kilometrima i istodobno u u mjesecima pa se stoga zamjena ulja mora obaviti kad je zadovoljen jedan od ta dva uvjeta, imajući u vidu ne samo prijeđene kilometre već i otežane uvjete korištenja vozila.

U Motul motornim uljima ugrađena su stručna znanja Motulovih stručnjaka kao i mnoge inovacije. Od prve benzinske crpke u Pennsylvaniji pa do najmodernijeg laboratorija, Motul proizvodi odraz su ciljeva Motula za poboljšanjem svojih proizvoda i kontinuirani rad na inovacijama i inovativnosti. Motul je još davne 1953.g plasirao prvo multigradno motorno ulje na tržište dok je 1966. stvorio Century 2100, prvo polusintetičko motorno ulje na svijetu, Inspiriran Motulovim pobjedama na raznim utrkama, Motul 300V rođen je 1971. godine i postaje prvo potpuno sintetičko ulje na svjetskom tržištu!

Kada se u motoru nalazi Motul motorno ulje inspirirano jedinstvenom pobjedničkom formulacijom  iz 300V i testirano u najzahtjevnijim uvjetima a to su trkaće staze, budite sigurni u neusporedivo povećanje snage Vašeg motora, izvrsno podmazivanje i optimalnu zaštitu – svim preduvjetima za krajnju pobjedu!

Za više informacije o proizvodu za Vaše vozilo kontaktirajte:

TEHNOLUB d.o.o. - Ovlašteni uvoznik Motul proizvoda za Hrvatsku

Tel: +385 1 3364060

email: tehnolub@motul.hr

https://www.motul.com/hr/hr